Om  
Sigbjørn Gjelsvik
Erling Sande

Han blir ny kommunalminister

Senterpartiets Erling Sande blir ny kommunalminister. Han tar over etter Sigbjørn Gjelsvik, som ble vraket i mandagens omfattende regjeringsrokade.

Erling Sande (Sp) er ny kommunal- og distriktsminister. Han tar over etter Sigbjørn Gjelsvik, som har måttet forlate regjeringen.
Erling Sande (Sp) er ny kommunal- og distriktsminister. Han tar over etter Sigbjørn Gjelsvik, som har måttet forlate regjeringen.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Ingrid Skovdahl

Erling Sande har siden 2021 vært innvalgt som stortingsrepresentant for Sogn og Fjordane, og frem til nå vært leder for transport- og kommunikasjonskomiteen.

Nå debuterer han i regjering som kommunal- og distriktsminister, og tar over posten etter Sigbjørn Gjelsvik. 

Sande har lang fartstid i Senterpartiet, og hadde flere verv i Senterungdommen da han var ung. Han ble innvalgt i Bremanger kommunestyre og Sogn og Fjordane fylkesting i 1999. I 2003 ble han medlem av fylkesutvalget og ansatt som politisk rådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe. 

Sande debuterte på Stortinget i 2005, da han ble fast møtende vararepresentant for Liv Signe Navarsete, som var statsråd. Ved stortingsvalget i 2021 ble han valgt inn som stortingsrepresentant på eget mandat.

I tillegg til politikken har Erling Sande bakgrunn fra energifeltet. Han ble i 2013 konserndirektør for strategi og utvikling i Sogn og Fjordane Energi på Sandane. 

Sande har en magistergrad med mellomfag i historie og samfunnsgeografi og grunnfag i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen.

---

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen ble det opplyst at Sigbjørn Gjelsvik selv skal ha ønsket å forlate ministerposten. Statsminister Jonas Gahr Støre opplyser under pressekonferansen mandag at ingen av de aktuelle statsrådene selv har ønsket å gå.

Omtalte personer

Sigbjørn Gjelsvik

Stortingsrepresentant (Sp)
økonomi (Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet)

Erling Sande

Kommunal- og distriktsminister (Sp)
cand.mag., grunnfag, sammenlignende politikk, mellomfag, historie og samfunnsgeografi (Universitetet i Bergen, 2004)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00