Totalberedskapskommisjonen: – Forsvaret må tydeligere si ifra om sine behov

På lik linje med forsvarssektoren, trenger også sivil beredskap en langtidsplan. Det mener Totalberedskapskommisjonen. Disse to planene bør utarbeides parallelt for å sikre finasiering og koordinering, mener kommisjonens leder Harald Sunde.

– Totalforsvarskonseptet må styrkes. Det betyr at Forsvarets ressurser i størst mulig grad må kunne utnyttes også i en samfunnssikkerhetskrise, sa Harald Sunde da Totalberedskapskommisjonen la frem sin rapport mandag. Bildet er fra Forsvarets øvelse på bebygget område – på Ammerud i Oslo i 2022. 
– Totalforsvarskonseptet må styrkes. Det betyr at Forsvarets ressurser i størst mulig grad må kunne utnyttes også i en samfunnssikkerhetskrise, sa Harald Sunde da Totalberedskapskommisjonen la frem sin rapport mandag. Bildet er fra Forsvarets øvelse på bebygget område – på Ammerud i Oslo i 2022. Foto: Javad Parsa / NTB
Christina Guldstad

Totalberedskapskommisjonens leder overrakte mandag kommisjonens rapport «Nå er det alvor. Rustet for en usikker fremtid» til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Vi lever i en tid med store endringer og store konsekvenser, og tiden for å prioritere sikkerhet og beredskap er nå. Vi trenger et taktskifte i vårt beredskapsarbeid, sa Harald Sunde, kommisjonens leder og tidligere forsvarssjef.

Han trakk frem at det er fire hovedutviklingstrekk som påvirker og endrer fremtiden; klimaendringer, den sikkerhetspolitiske utviklingen, den teknologiske utviklingen og befolkningsutvikling.

Altinget logoLøvebakken
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om løvebakken samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00