Analyse av 
Veslemøy Hedvig Østrem

Ulik forklaring på hvorfor «medlemmene renner inn» hos fagforeningene

LO-lederen jubler over at de nå har nådd over en million medlemmer. Hun peker på at streik bidrar til vekst. Men de som vokser mest er Akademikerne, som ikke har gått til streik på flere år. Hva er deres suksessoppskrift? 

Peggy Hessen Følsvik ildner de streikende til fortsatt kamp i april i år. Hun mener streik har vært et viktig bidrag til medlemsvekst i LO. 
Peggy Hessen Følsvik ildner de streikende til fortsatt kamp i april i år. Hun mener streik har vært et viktig bidrag til medlemsvekst i LO. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Det er 2.866.000 arbeidstakere i Norge i dag, ifølge SSB.

Forrige uke kom det også nye tall som viser at over 2 millioner nå er medlem av en fagforening. Det pekes også på at de siste års arbeidskonflikter har bidratt til en ny rekord: Antall dager som gikk bort på grunn av arbeidskonflikter i fjor var 188.000 – altså over 817 årsverk. Fem konflikter ga rekordfravær i 2022, i 2021 var det 12 arbeidskonflikter. I 2023 var det som kjent storstreik, men er ikke med i denne statistikken.  

LO har passert en milepæl – med over 1 million medlemmer. Usikkerhet, krise og omstilling kan være blant årsakene. Men fagforeninger med høy andel høyt utdannede, vokser mest, og fortellingen om hvorfor flere blir fagorganisert, endrer seg ut fra hvem du spør:

Altinget logoArbeidsliv
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om arbeidsliv samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00