Aktsomhetsdirektiv fra EU kan ansvarliggjøre klesgigantene for avskoging

Bomullsproduksjon for H&M og Zara knyttes nå til ulovlig avskoging i Brasil og brudd på menneskerettighetene. I mellomtiden trekker vedtaket av EU-regler om samfunnsansvar for alle stadier av produksjonen ut i tid.

Dersom EUs aktsomhetsdirektiv blir endelig vedtatt, vil store klesgiganter som H&M og Zara bli ansvarlige for hele verdikjeden i deres produksjon. Dette betyr at de vil kunne bli dratt for retten hvis de fortsetter å bruke bomull fra plantasjer i Brasil som begår ulovlig avskoging eller som bryter mot menneskerettighetene. Hvordan de i så fall skal sanksjoneres, er derimot uklart.
Dersom EUs aktsomhetsdirektiv blir endelig vedtatt, vil store klesgiganter som H&M og Zara bli ansvarlige for hele verdikjeden i deres produksjon. Dette betyr at de vil kunne bli dratt for retten hvis de fortsetter å bruke bomull fra plantasjer i Brasil som begår ulovlig avskoging eller som bryter mot menneskerettighetene. Hvordan de i så fall skal sanksjoneres, er derimot uklart.Foto: REUTERS/Christian Charisius (GERMANY)
0:000:00