AUF går til kamp mot Wisting

– Sammen skal vi si nei til Wisting-feltet, én gang for alle, sa AUF-leder Astrid Hoem da hun åpnet AUFs landsmøte torsdag.

AUF-leder Astrid Hoem manet til kamp mot Wisting under åpningen av AUFs landsmøte torsdag.
AUF-leder Astrid Hoem manet til kamp mot Wisting under åpningen av AUFs landsmøte torsdag.Foto: Javad Parsa / NTB
Elisabeth Bergskaug

AUF-leder Astrid Hoem kom med klare klimakrav til regjeringen og partileder Jonas Gahr Støre:

  • Det må bli dyrere å forurense.
  • Klimabistanden må styrkes.
  • Det må bli enklere å gjenbruke.
  • Det må bygges mer fornybar energi.
  • Olje og gass må ut.

– Tiden for nye store oljefelt må være over, sa Hoem fra talerstolen.

Hun varsler kamp mot det planlagte oljefeltet Wisting, 300 kilometer fra nordkysten av Norge, nord i Barentshavet. Equinor og Aker BP eier 35 prosent hver av feltet, Petoro eier 20 prosent, mens Inpex Idemitsu eier 10 prosent.

– Et oljefelt som nærmest ligger oppi iskantsonen, som ikke løser Europas gassmangel, og som først er klart til å produsere langt ut på 2030-tallet kan ikke og skal ikke ha livets rett, mener AUF-lederen.

Ungdomspartiet må ruste seg for en ny oljekamp, var hennes budskap, og hun viste til en tidligere seier.

– Vi satte en stopper for Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå skal vi vinne vår tids kamp. Sammen skal vi si nei til Wisting-feltet, én gang for alle.

Tiden for nye store oljefelt må være over

Astrid Hoem
AUF-leder

Kan møte motstand hos moderpartiet

AUFs kamp mot Wisting kan komme til å møte motstand i alle fall i deler av moderpartiet.

Arbeiderpartiet trakk da Wisting fram som et viktig prosjekt.

– Vi sørget for at pakken varer lenge nok for at viktige utbygginger på felt som Hod, Noaka og Wisting kan bli en del av forslaget, skrev Arbeiderpartiet i en pressemelding da pakken fikk flertall.

Equinor skal levere sin plan for utbygging av drift (PUD) for feltet før årsskiftet, og Stortinget skal behandle den neste år.

Les også

Energiministeren avventer PUD

Marianne Sivertsen Næss (Ap) leder energi- og miljøkomiteen på Stortinget, er tidligere ordfører i Hammerfest, og representerer Finnmark.

Nå skal vi vinne vår tids kamp. Sammen skal vi si nei til Wisting-feltet, én gang for alle

Astrid Hoem
AUF-leder

Energitoppen er tydelig på at hun ønsker en satsing på olje og gass i Barentshavet, men sier hun og Ap vil komme tilbake til Wisting-prosjektet når PUD-en er levert. Hun er likevel åpen om sitt engasjement for Wisting.

– Jeg har jobbet for å få realisert Wisting, også fra et lokalpolitisk perspektiv. Prosjektet betyr enormt for verdiskapning og ringvikrninger langs kysten, særlig for leverandørindustrien i nord, sier hun til Altinget.

Olje- og energiminister Terje Aasland er avventende. Da Altinget intervjuet ham i september, sa han at han ikke vill forskuttere behandlingen av Wisting-feltet «på noen som helst måte».

– Lisenshaverne går gjennom alle høringsinnspillene til sin plan for utbygging og drift (PUD), deretter får vi PUDen til departementet om ikke altfor lang tid. Den skal vi selvfølgelig behandle med den fagligheten vi skal før vi legger den fram for Stortinget, og så er det Stortinget som til slutt bestemmer, sa han.

Samtidig sa han at Barentshavet er interessant av mange årsaker, og at det kan være viktig for teknologiutvikling.

Miljøbevegelsen samlet mot Wisting

AUF får støtte fra en samlet miljøbevegelse. I den siste uken i oktober har en rekke miljøorganisasjoner planlagt en nasjonal aksjonsuke mot Wisting.

«En av de viktigste miljøkampene denne høsten er å stanse det planlagte oljefeltet Wisting i Barentshavet. Wistingfeltet ligger hele 300 km nord for Finnmarkskysten, midt i sjøfuglenes rike. Oljeboringen er planlagt farlig nært iskantsonen med sårbare bestander av fugl, fisk og sjøpattedyr. Oljesøl her vil bli katastrofalt. Oljen fra Wisting vil slippe ut 200 millioner tonn CO2 når den forbrennes. Det er like mye som alle norske utslipp i fire år», skriver organisasjonene på Facebook-arrangementet.

Den avsluttes med en demonstrasjon foran Stortinget fredag 28. oktober.

Disse står bak aksjonen: Natur og Ungdom, Sosialistisk Ungdom, AUF, Changemaker, Spire, Greenpeace, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender, WWF, Besteforeldrenes klimaaksjon, Extinction Rebellion Ung, Grønn Ungdom og Rød Ungdom.

Redigert: Artikkelen ble endret 14.45. Det ble lagt inn et eget sitat fra Marianne Sivertsen Næss.
Redigert: Artikkelen ble endret 17:50. Fjernet en setningen ang. lønnsomheten til prosjektet. Equinor har ikke sagt at prosjektet er ulønnsomt.

Omtalte personer

Astrid Hoem

Leder, Arbeidernes ungdomsfylking
Bachelor, utviklingsstudier med fordypning i samfunnsgeografi (Universitetet i Oslo, 2017)

Marianne Sivertsen Næss

Fiskeri- og havminister (Ap)

Terje Aasland

Energiminister (Ap)
Fagbrev energimontør (1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00