Spaltist:  
Monica Mæland

Staten gikk fra å være en som forsøker å redusere usikkerhet, til å være en som øker den

Monica Mæland er ny spaltist i Altinget Løvebakken. I sin første spalte skriver den ferske direktøren for Bergen Næringsråd om det hun kaller fjorårets paradigmeskifte: – Det kom et sett med overraskende, uanmeldte skatteforslag, til dels med tilbakevirkende kraft. Kombinert med angrep på hele sektorer for å skvise private ut, skriver hun. 

Kanskje er det også på tide at regjeringen ser etter en partner i Stortinget som vil øke forutsigbarhet og redusere usikkerhet, ikke bidra til det motsatte, skriver Monica Mæland i sin første spalte for Altinget Løvebakken. Mæland er i dag direktør for Bergen Næringsråd, men har hatt flere statsrådposter for Høyre i Erna Solbergs regjeringer.
Kanskje er det også på tide at regjeringen ser etter en partner i Stortinget som vil øke forutsigbarhet og redusere usikkerhet, ikke bidra til det motsatte, skriver Monica Mæland i sin første spalte for Altinget Løvebakken. Mæland er i dag direktør for Bergen Næringsråd, men har hatt flere statsrådposter for Høyre i Erna Solbergs regjeringer.Foto: Bergen Næringsråd
Monica Mæland

Når vi i Bergen Næringsråd spør hva bedriftene trenger mest svarer de forutsigbarhet. Det er et skremmende svar å få. Svaret indikerer utrygghet, usikkerhet og pessimisme – men også fallende tillit. Reaksjonen blir lett lavere investeringer og mindre fremtidig velferd. 
 
Det var vel egentlig ikke så overraskende. Krig og uro, inflasjonspress og økte renter. Et statsbudsjett som virket som om regjeringen hadde valgt å la forsvarsdepartementet utforme skattepolitikken og bruke de målsøkende skatterakettene mot kystens næringsliv. Et sett med overraskende, uanmeldte skatteforslag, til dels med tilbakevirkende kraft. Kombinert med angrep på hele sektorer for å skvise private ut. Dette sliter på fremtidstroen og tilliten.

Et statsbudsjett som virket som om regjeringen hadde valgt å la forsvarsdepartementet utforme skattepolitikken og bruke de målsøkende skatterakettene mot kystens næringsliv.

Monica Mæland
Direktør i Bergen Næringsråd og spaltist i Altinget Løvebakken

Som oftest er spørsmålet om hva næringslivet etterspør en øvelse som gir et konkret svar som «den skatten» eller «det prosjektet», gjerne «det veiprosjektet». Når svaret blir «forutsigbarhet» er det kanskje ikke overraskende, men det er likevel skjellsettende. 

Staten skal bidra til å jevne ut svingningene, ikke forsterke dem

Normalt har den norske samfunnskontrakten vært at staten skal bidra til å jevne ut svingninger og redusere usikkerhet. Da jeg selv satt i regjering, var det en av hovedtankene både i oljekrisen, flyktningekrisen og Corona-krisen. Oljefondet er et ektefødt barn av denne tankegangen. Ideen har norske røtter helt tilbake til 30-tallet, som en reaksjon på den verdensomspennende krisen etter krakket i 1929. Internasjonalt kjenner vi John M. Keynes som en av de viktige premissgiverne til denne tanken.  

Spaltister hos Altinget Løvebakken

Hver søndag publiserer Altinget Løvebakken en tekst skrevet av en av våre spaltister aktuell politisk debatt, demokratiutvikling, velgeradferd og internasjonale forhold. 

Dette er spaltistene våre i 2023:

  • Jette F. Christensen, statsviter, skribent og leder av Riksvalgstyret, tidligere stortingsrepresentant (Ap)
  • Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad, tidligere direktør i WWF og stortingsrepresentant (SV)
  • Hadle Bjuland, leder for Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU)
  • Monica Mæland, direktør i Bergen næringsråd, tidligere statsråd (H)
  • Johannes Bergh, valgforsker og fagsjef ved Institutt for samfunnsforskning. 
  • Sandra Borch, landbruks- og matminister (Sp)

 
Mye har endret seg siden den gang, og virkemidler som en gang virket, virker ikke lenger. Men likevel har det lagt fast – staten skal jevne ut svingningene, fordi det gir størst velferd på lang sikt, ikke forsterke dem, for det gir mindre velferd. 
 
Hva mener vi med det? I en lavkonjunktur er det åpenbart – en stimulans vil berge jobber og bedrifter, og forhindre kostnader og konsekvenser som oppstår fordi folk er uten jobb og inntekt, og bedrifter går konkurs. For sterke slik virkninger kan gjøre varig skade på evnen til verdiskaping og velferd. 
 
Like åpenbart er det egentlig i en høykonjunktur – for høy lønnsvekst, lavere produktivitet og manglende omstilling vil undergrave fremtidens muligheter. 
 
I alt dette ligger et  premiss, en presumpsjon for å bruke et uttrykk fra mitt tidligere liv i jussen; usikkerhet skader velferd. 
Les også

Et paradigmeskifte skjedde i fjor

Hvorfor? Det enkleste er dette; større usikkerhet betyr at færre tør å investere. Økonomen ville sagt; risikopremien blir større. Det er egentlig det samme. Fabrikker som ville vært bygd, maskiner som ville vært innkjøpt, ideer som ville blitt til nye jobber blir ikke realisert fordi folk ikke stoler på fremtiden. 
 
For det er jo et veddemål man gjør hver gang man investerer. Man vedder på at forutsetningene holder og man får mer igjen enn man puttet inn.  
 
Blir oddsene dårligere – da tenker man seg om.
 
Jeg mener det skjedde et paradigmeskifte i fjor. Da gikk staten fra å være en som forsøker å redusere usikkerhet til å være en som øker den.  

Truer 90 år med tillitsbygging

Det var egentlig ganske tilforlatelig og sannsynligvis en ryggmargsreaksjon fra Finansdepartementet. Inflasjonen øker, sysselsettingen er høy, vi må bremse. La gå at en i farten glemte at det er Norges Bank som skal håndtere inflasjonspresset gjennom renten, og finanspolitikken har en begrenset rolle her – rett og slett fordi den ikke virker før til neste år.  
 
Det var måten en gjorde dette på som truer nesten 90 år med tillitsbygging mellom staten og norsk industri og næringsliv. 

Det var måten en gjorde dette på som truer nesten 90 år med tillitsbygging mellom staten og norsk industri og næringsliv. 

Monica Mæland
Direktør i Bergen Næringsråd og spaltist i Altinget

 
Når en uten forvarsel, og i strid med tidligere klare uttalelser gjør dramatiske endringer i skatten for havbruksselskaper, ødelegger det tillit og øker usikkerhet. Det gjelder spesielt fordi endringen kansellerer et bredt politisk forlik fra kun få år tilbake. Det har også vært noe av det tillitsbyggende i Norge – store politiske forlik holdes – selv når enkeltpartier i en ny regjering eller et nytt parlamentarisk grunnlag egentlig er uenig. Det er tilfellet for pensjonsforliket og klimaforliket.  
 
Når en så, uten forvarsel i tillegg innfører en stor økning i (midlertidig) i grunnrenteskatten for kraftselskap og innfører ny grunnrenteskatt for marginalindustrien vindmøller på land, i og utenfor områder med høyesterettsdommer, blir det ytterligere usikkerhet.  

Investeringer legges i skuffen 

Stadige hentydninger om profitører og antydninger om at folk beriker seg, hjelper heller ikke på tillitsforholdet mellom skatteforbruker og skatteyter. 
 
Da er det ikke rart at vi nå ser at investeringer stopper opp og prosjekter blir lagt i skuffen. Målsetningen om å øke fastlandseksporten med 50 prosent synes fjern, når investeringene ikke blir gjort. 
 
Mer alvorlig er at dette truer fremtidig velferd.  
 
Når økonomene sier at grunnrenteskatt ikke påvirker investeringsbeslutningene, glemmer de ofte å fullføre setningen – dersom der er tillit til at rammebetingelsene holder seg over tid. Dersom det ikke er det, vet de samme økonomene at det kan påvirke beslutningene kraftig. 
 
Når forslag som er så sårbart for tillit fremmes på en måte som ødelegger tilliten, får det konsekvenser. Det er det vi nå ser – en politikk som i praksis øker, ikke demper svingningene og usikkerheten. 
 
Vi må tilbake til vår 90 år gamle suksessformel – statens oppgave er å redusere svingninger og usikkerhet, ikke øke svingningene og skape usikkerhet. Det er mye mer krevende å bygge opp tillit enn å rive den ned. Men det må gjøres. Det betyr at der ikke er rom for store krumspring fra årets marskonferanse for regjeringen, og enda mindre fra statsbudsjettet. Kanskje er det også på tide at regjeringen ser etter en partner i Stortinget som vil øke forutsigbarhet og redusere usikkerhet, ikke bidra til det motsatte. 
 

Omtalte personer

Monica Mæland

Direktør, Bergen Næringsråd
cand.jur (Universitetet i Oslo, 1994)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00