Dansk EU-kandidat trekker seg etter avsløring om russisk forbindelse

Etter avsløringer om at danske politikeren Irina Bjørnø også er leder av en dansk-russisk kulturforening, har hun valgt å trekke sin kandidatur til EU-valget.

I opptakten til EU-valget har en dansk avis avdekket at kandidaten Irina Bjørnø leder en dansk-russisk kulturforening som mottar økonomisk støtte fra en russisk statskontrollert organisasjon.
I opptakten til EU-valget har en dansk avis avdekket at kandidaten Irina Bjørnø leder en dansk-russisk kulturforening som mottar økonomisk støtte fra en russisk statskontrollert organisasjon.Foto: Alternativet/Irina Bjørnø

To uker før europaparlamentsvalget har Irina Bjørnø, kandidat for det grønne partiet Alternativet, valgt å trekke seg.

Det skjer etter en avsløring fra Ekstra Bladet om at Bjørnø er leder av en kulturforening med navnet «Russisk Kultur Mission i Danmark», som ifølge avisen også mottar støtte fra en russisk statskontrollert organisasjon, som står oppført på EUs sanksjonsliste.

Irina Bjørnø bekrefter sin avgjørelse i en pressemelding fra Alternativet.

– Den medieinteressen som det er for min person og min bakgrunn, skal ikke stå i veien for den bærekraftige framtiden jeg tror på, så derfor har jeg valgt å trekke meg, sier hun i pressemeldingen.

Partiets sentralstyre valget etter Ekstra Bladets avsløring å utrede saken, opplyser de.

Etter å ha vært i kontakt med «en relevant myndighet» har partiet derimot ikke funnet noen grunner til bekymring, og de har i etterkant av dette uttalt at de har «full tillit» til Irina Bjørnø.

Ifølge Alternativet har kulturforeningen vært inaktiv siden Russland innledet sin «fullskalainvasjon» av Ukraina.

– Likevel har Irina nå selv valgt å trekke seg som EP-kandidat for Alternativet, fordi hun mener at hennes kandidatur tross den manglende substansen i saken, kan skade Alternativet, skriver partiet i pressemeldingen.

Irina Bjørnø har tidligere vært kandidat for Alternativet både i lokalpolitikken og til det danske parlamentet Folketinget. 

Les også

---

Denne saken ble først publisert i danske Altinget. Den er oversatt og tilrettelagt av Ingrid Skovdahl.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00