Debatt

Dansk Industri: Grensesperrer for norsk strøm er et skritt i helt feil retning

De norske tiltakene som skal gjøre det enklere for energiselskapene å redusere strømproduksjonen og begrense utenlandske kabler er et skritt i helt feil retning, skriver Troels Ranis fra Dansk Industri.

Fredag presenterte den norske regjeringen nye energitiltak, som blant annet åpner for å begrense krafteksport via utenlandskabler. Dette er et trinn i helt feil retning, mener bransjedirektør i Dansk Industri, Troels Ranis.
Fredag presenterte den norske regjeringen nye energitiltak, som blant annet åpner for å begrense krafteksport via utenlandskabler. Dette er et trinn i helt feil retning, mener bransjedirektør i Dansk Industri, Troels Ranis.Foto: Terje Pedersen / NTB
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

En av grunnpilarene i det europeiske strømmarkedet er frihandelen med strøm på tvers av landegrensene, men dette setter Norge nå spørsmålstegn ved.

I Dansk Industris øyne er dette et tilbakeslag for forsyningssikkerheten, og derfor en feil i dagens situasjon.

For mens vi midlertidig kan glede oss over at forsyningssituasjonen i vinter ser mer stabil ut, og trusselen om en knapphetssituasjon er begrenset, ser vi fortsatt ut til å ha forsyningsmessige utfordringer i vente neste vinter.

Vi må med andre ord stå sammen i Europa. Ikke slå ring om oss selv.

Milliardprofitt på europeisk strømhandel

ACER, det europeiske byrået for samarbeid mellom energiregulatorer, presenterte i april 2022 en rapport om EUs kraftmarkedsdesign. Her fremheves det at grensehandelen med strøm og den store innsatsen for ytterligere integrering av strømmarkedet i Europa har medført betydelige fordeler for forbrukerne. 

Verdien av grensehandelen med strøm er beregnet til hele 250 milliarder danske kroner.

Vi har derfor ikke råd til å miste frihandelen med strøm. For, som ACER også fremhever i rapporten, forbedres forsyningssikkerheten av muligheten for handel med strøm på tvers av landegrensene.

Les også

Samarbeid er nøkkelen i den grønne omstillingen

Kunngjøringene fra Norge er altså dårlige nyheter – ikke bare for forsyningssikkerheten og energiuavhengigheten, men også for den grønne omstillingen. Samhandelen på tvers av de europeiske grensene er en av de grunnleggende forutsetningene for at vi skal kunne skape balanse i vårt grønne strømsystem i fremtiden. 

Det undergraver derfor den grønne omstillingen når Norge nå skaper usikkerhet om de grunnleggende mekanismene som har tjent europeiske borgere og næringsliv godt.

Troels Ranis
Bransjedirektør, Dansk Industri

For strømforbruket vil øke markant i fremtiden, og samtidig vil en mye større del av strømforbruket produseres av fornybare energikilder. Produksjonen av betydelig mer fornybar energi er det riktige svaret på både klima- og energikrisen, men det betyr også at det også vil være situasjoner der vi må importere strøm fra andre land, fordi vinden ikke blåser og solen ikke skinner i Danmark. For eksempel fra Norge, hvor strøm produsert av norsk vannkraft kan hjelpe oss. Omvendt kan Norge spare på vannressursene når Danmark produserer mer grønn strøm enn vi selv kan bruke, og derfor sender den videre til våre naboland. Det er åpenbart en vinn-vinn. For forbrukerne, for forsyningssikkerheten og for omstillingen til grønne energikilder.

Det undergraver derfor den grønne omstillingen når Norge nå skaper usikkerhet om de grunnleggende mekanismene som har tjent europeiske borgere og næringsliv godt. Vi kommer kun i mål med klimaambisjonene våre i Europa hvis vi gjør det i fellesskap.

Behov for å styrke markedet

Europakommisjonen har lenge varslet en revisjon av strømmarkedet, og mandag 23. januar ble høringen om den kommende revisjonen av strømmarkedet offentliggjort. Og her står mye på spill for det europeiske kraftmarkedsdesignet, som ikke må undergraves av forhastede panikkinngrep. 

Vi kan ikke isolere oss – det vil få negative konsekvenser for den europeiske forsyningssikkerheten. Og det er det siste vi trenger i en energikrise.

Troels Ranis
Bransjedirektør, Dansk Industri

I Dansk Industri jobber vi iherdig for at revisjonen av strømmarkedet ikke skal bli en anledning til å endre markedsstrukturene som utgjør grunnlaget for verdifull samhandel og vår felles europeiske forsyningssikkerhet. Vi må gripe muligheten til å forbedre markedsstrukturene som sikrer energiforsyningen og skaper insentiver til å bygge ut betydelig mer fornybar energi i betydelig høyere takt.

Derfor er det også viktig at det indre markedet styrkes. Vi kan ikke isolere oss – det vil få negative konsekvenser for den europeiske forsyningssikkerheten. Og det er det siste vi trenger i en energikrise.

 

Les også

Dette debattinnlegget er også publisert i danske Altinget, og er oversatt av Ingrid Skovdahl. 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00