Danske økonomer med ny beregningsmodell: Skader på miljø koster tresifret milliardbeløp i året

Med to nye beregningsmodeller kan miljø- og klimakonsekvenser nå tas med i finanspolitikken. Samlet taper det danske samfunnet tilsvarende 356 milliarder norske kroner i året på grunn av skadet på miljøet, viser beregningene. Dette er viktig kunnskap for den politiske debatten, sier den danske klimaministeren.

Den grønne beregningsmodellen punkterer myten om grønn vekst, og viser at det er en gigantisk regning å betale for ødeleggelser av naturen, mener Maria Reumert Gjerding, leder i Danmarks Naturfredningsforening.
Den grønne beregningsmodellen punkterer myten om grønn vekst, og viser at det er en gigantisk regning å betale for ødeleggelser av naturen, mener Maria Reumert Gjerding, leder i Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Berit Roald/NTB

Atmosfæren, hasselmusen og landets mange tusen kilometer med vassdrag skal ha en stemme i dansk økonomi.

Dette er bakgrunnen for at Københavns Universitet i samarbeid med forskere fra Aarhus Universitet, forskningssenteret DREAM og statistikkbyrået Danmarks Statistik har utarbeidet to grønne beregningsmodeller som departementene nå kan bruke for å styre dansk økonomi.

Med modellene kan man nemlig bedre verdsette de miljø- og klimakonsekvenser som økonomisk aktivitet medfører. Og det er viktig, sier økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, som har ledet arbeidet.