Kommentar av 
Jakob Nielsen

Det begynte med en banal nyhet – her er historien om Elbit-saken der Altinget avdekket hastekjøp av våpen fra Israel

Gjennom hele fjoråret avdekket Altinget hvordan det danske Folketinget ble villedet, da det i all hast ble bedt om å godkjenne et våpenkjøp på 1,7 milliarder danske kroner. Fredag var artikkelserien en av tre nominerte til Cavlingprisen – den mest prestisjefylte journalistprisen i Danmark.

Gjennom hele fjoråret avdekket Altinget hvordan det danske Folketinget blev villedet, da det i all hast ble bedt om å godkjenne et våpenkjøp på 1,7 milliarder kroner. Her må daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen svare pressen i saken.
Gjennom hele fjoråret avdekket Altinget hvordan det danske Folketinget blev villedet, da det i all hast ble bedt om å godkjenne et våpenkjøp på 1,7 milliarder kroner. Her må daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen svare pressen i saken.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Jakob Nielsen

Sjefredaktør i danske Altinget siden mai 2017.

Jakob Nielsen er utdannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har tidligere studert internasjonal økonomi ved CBS. Han har i en årrække vært ansatt i Politiken, bl.a. som innenriksredaktør og korrespondent i Brussel og Washington. Han var også redaktør for Politikens nettavis.

Forfatter til en lærebok om EU, en politisk biografi om Helle Thorning-Schmidt samt en bok om motstandsmannen og redaktøren Børge Outze.

 

Vis mer
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Når journalistikk er på sitt beste, ser det lekende lett ut. Men bak den beste journalistikken ligger nysgjerrighet, undring og deretter mange timers grundig gransking, målrettede undersøkelser og testing av teorier. Dette gjelder i stor grad artikkelserien fra Altinget, som var blant de tre nominerte når Dansk Journalistforbund fredag delte ut Cavlingprisen for 2023.

Bak artiklene står journalistene Katrine Falk Lønstrup, Andreas Krog og Kasper Frandsen, som i løpet av ett år har dekket saken om den danske statens våpenkjøp fra den israelske våpenprodusenten Elbit.

Saken begynte med en banal nyhet: En folketingsrepresentant skjelte ut regjeringen fordi han følte at han hadde altfor kort tid til å ta en viktig beslutning. Denne historien har blitt fortalt hundre ganger før, men Altingets tre journalister insisterte på å undre seg: Hvorfor skulle det gå så raskt å kjøpe våpen fra Israel? 

Fakta

Disse tre prosjektene var nominerte til Cavlingprisen 2023:

  • Altingets journalister Katrine Lønstrup, Kasper Frandsen og Andreas Krog for avsløringen av våpensaken.
  • DRs journalister Astrid Fischer, Laura Marie Sørensen og Jonas Deiborg for deres avsløring av feil i kreftbehandlinger på Aarhus Universitetshospital.
  • Journalistene Nagieb Khaja og Martin Tamm Andersen for dokumentaren 'Min fjendes fjende - bedraget i Helmand' for Plus Pictures/DR.
  • Prisen ble delt ut fredag 5. januar på Arbejdermuséet i København og DRs avsløring av kreftsaken på Aarhus vant prisen. 

I de påfølgende ukene og månedene brukte de noen av den gravende journalistikkens klassiske verktøy for å avdekke de ulike lagene i saken. Dermed har de kastet nytt lys på et svært viktig og stadig mer aktuelt område, nemlig prinsippene bak anskaffelsen av våpen i det danske forsvaret.

Et svært nødvendig lys, som det skulle vise seg.

For i dag har departementsjefen blitt byttet ut, og det pågår en omfattende gransking av hendelsesforløpet.

Fokus på dokumentasjon

Kort fortalt har de tre journalistene avslørt at Folketinget i flere tilfeller ble villedet da kjøpet av israelske våpen ble besluttet i løpet av noen få uker i januar 2023.

Avsløringen skjedde i særdeleshet gjennom systematisk bruk av innsynskrav kombinert med dyp kunnskap innen fagjournalistenes områder og vedvhjelp av et godt kildenettverk. Skriftlige og muntlige uttalelser ble sammenlignet i detalj for å avdekke regjeringens feilinformasjon av Folketinget. 

For Altinget er det aldri målet å avsette ministre – eller departementssjefer for den saks skyld. Målet er å komme så nært sannheten som mulig, og deretter kan politikerne avgjøre hvilke konsekvenser det skal ha.

Jakob Nielsen
Sjefredaktør, Altinget Danmark

Artikkelserien strakte seg over mange måneder, fordi de tre journalistene insisterte på å ha dokumentasjonen helt på plass før artiklene ble publisert. Dette ble tydelig under pressekonferansen som daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen holdt i begynnelsen av august, hvor han bekreftet Altingets avsløringer punkt for punkt. I de påfølgende ukene kunne dessuten journalistene avdekke flere feil og unøyaktigheter i den rapporten som da hadde blitt sendt til Folketinget.

Her er avsløringene

Blant de viktigste avsløringene er:

Gjennom innsyn i korrespondanse og dokumenter har journalistene flere ganger søkt bakover i tid for å avdekke hendelsesforløp og prosesser.

I tillegg har teamet hele veien opprettholdt prinsippet om å være kritiske til egne vinklinger for å sikre at artikkelserien ikke fikk karakteren av en kampanje med politiske formål.

For Altinget er det aldri målet å avsette ministre – eller departementssjefer for den saks skyld. Målet er å komme så nært sannheten som mulig, og deretter kan politikerne avgjøre hvilke konsekvenser det skal ha.

Som nevnt har våpensaken fått konsekvenser, da en departementsjef uvanlig nok måtte forlate jobben etter gjentatte avsløringer av feil i hans forklaringer. Og nå venter en ekstern juridisk undersøkelse av hendelsesforløpet, samt en endring av arbeidsprosessene i Forsvarets Materiel- og Innkjøpskontor.

Men enda viktigere kan saken ha stor betydning for den demokratiske innsikten i kommende års milliardanskaffelser av våpen til Forsvaret.

Demokratiet hviler på lover og regler, men det hviler i stor grad også på tilliten til at myndigheter, ministre og folkevalgte følger reglene når de forvalter pengene våre og sørger for vår sikkerhet.

Kritisk journalistikk er avgjørende

Pressen har også et medansvar for denne tilliten. I Altinget ivaretar vi dette ansvaret daglig ved å bruke mange ressurser på å informere om hva som faktisk blir besluttet. Hvis pressen kun fokuserer på å avsløre feil eller til og med lovbrudd, vil den gi et skjevt bilde av virkeligheten i et velfungerende demokrati som vårt. 

Men det motsatte er også sant: Kritisk journalistikk bidrar faktisk til å styrke tilliten til demokratiet og dets institusjoner.

Når vi oppdager feil, forsømmelser eller til og med villedning av Folketinget, er det vår oppgave å holde fast og stille de nødvendige spørsmålene på vegne av offentligheten. Dette er hva Altingets tre journalister har gjort i våpensaken, og derfor har de virkelig fortjent å bli nominert til Cavlingprisen. 

Hvis pressen kun fokuserer på å avsløre feil eller til og med lovbrudd, vil den gi et skjevt bilde av virkeligheten i et velfungerende demokrati som vårt. 

––– 

Cavlingprisen for 2023 gikk til DRs journalister Astrid Fischer, Laura Marie Sørensen og Jonas Deiborg for deres avsløring av kreftsaken på Aarhus Universitetssykehus.

Omtalte personer

Andreas Krog

Redaktør for Forsvar og Arktis, Altinget i Danmark

Jakob Nielsen

Sjefredaktør, danske Altinget
journalist (DMJX, 1998)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024