Analyse av 
Magnus Takvam

Dramatisk dansk valgkveld – sensasjonelt rødt flertall

Helt fram til ti på ett natt til onsdag var det uklart om noen av blokkene i Danmark oppnådde flertall i Folketinget. Da 100 prosent av stemmene var talt opp like før klokka 01.00 vippet Danmarks Radios røde plakat fra 86 til 87 mandater og jubelen på sosialdemokratenes valgvake gikk fullstendig i taket.

Mette Frederiksens Socialdemokratiet gjorde et brakvalg tirsdag. Helt frem til langt over midnatt så det ut til at hun ble avhengig av andre for å kunne danne flertall. Så slapp jubelen løs. 
Mette Frederiksens Socialdemokratiet gjorde et brakvalg tirsdag. Helt frem til langt over midnatt så det ut til at hun ble avhengig av andre for å kunne danne flertall. Så slapp jubelen løs.  Foto: Nikolai Linares, Ritzau Scanpix / NTB
Magnus Takvam

De tre siste mandatene, som gir det knappest mulige flertall på 90 mandater i Folketinget, regnet alle med ville bli resultatet av valget på Færøyene og Grønland. De siste oversjøiske stemmene ble talt opp kvart over tre – og viste nettopp dette. 

Rødt flertall likevel

Helt fram mot midnatt ble det altså tatt for gitt at ingen av blokkene ville oppnå flertall, og alle analyser av de kommende forhandlinger om regjeringsmakten tok utgangspunkt i det. Når den ene av TV-kanalene, danske TV2, i sin prognose plutselig meldte om et rødt flertall, ble alt snudd på hodet, og innspurten i den siste timen av valgopptellingen ble en gyser.

Innspurten i den siste timen av valgopptellingen ble en gyser.

Stemningen på den sosialdemokratiske valgvaken gikk i taket med utsikten til et flertall de færreste hadde regnet med på forhånd. Da den første exit-poll ble publisert hos Danmarks Radio klokken 20 ga den sosialdemokratene et svakt tall på 23,1 prosent, og jubelen som kom da prosentene smøg seg sakte oppover, ble desto sterkere etter den første skuffelse tidligere på kvelden.

Sosialdemokratene vil fremdeles ha bred regjering

Mette Frederiksen ventet til stemmene var endelig talt opp, før hun som den siste av partilederne kommenterte resultatet nærmere klokken 01.30 i natt. Hennes marsj opp til talerstolen var en triumfferd der hun ble omfavnet og gratulert av alle partifeller på hennes vei i trengselen opp til podiet.

Hennes marsj opp til talerstolen var en triumfferd.

Valget betyr at Sosialdemokratene med 27,5 prosent er det suverent største parti i Danmark, mens Venstre som nummer to fikk 13,3 prosent. «Vi er nu det eneste folkeparti i Danmark», sa Frederiksen.

Hun varslet at regjeringen onsdag vil søke avskjed og ta på seg oppgaven med å være «kongelig undersøker» med sikte på å danne en ny regjering dersom et flertall av partiene peker på henne. Det ble bekreftet senere på natten av et flertall av partiene. Statsministeren gjentok appellen om et bredt samarbeid i en ny regjering, både til Lars Løkke Rasmussen, og andre borgerlige partier.

Jordskjelvvalg

I timene før spenningen om et mulig rødt flertall ble det dominerende tema, hadde danskene fordøyet et valgresultat som bekreftet spådommene om et jordskjelvvalg.

Lars Løkke Rasmussen, tidligere statsminister og nå stifter av Moderaterne, mistet i innspurten den nøkkelrollen mange trodde han skulle få. 
Lars Løkke Rasmussen, tidligere statsminister og nå stifter av Moderaterne, mistet i innspurten den nøkkelrollen mange trodde han skulle få.  Foto: Claus Bech, Ritzau Scanpix / NTB

De «gamle» borgerlige partier Venstre og Konservative fikk begge meget svake resultater, mens Venstres tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen ble landets tredje største med sitt nystiftede Moderaterne. Den Riksrettsdømte eks-minister fra Venstre Inger Støjberg kom også inn med en stor gruppe i Folketinget for sitt nye parti Danmarksdemokratene.

Riksrettdømte Inger Støjberg feirer valgskredet i den samme kjolen hun hadde på da hun ble stemt ut at Folketinget. Partiet oppnådde 8,1 prosent av stemmene. 
Riksrettdømte Inger Støjberg feirer valgskredet i den samme kjolen hun hadde på da hun ble stemt ut at Folketinget. Partiet oppnådde 8,1 prosent av stemmene.  Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix / NTB

Dansk Folkeparti, som for få år siden var det største av alle på borgerlig side, feiret at de i det hele tatt klatret over sperregrensen på 2 prosent og ikke ble fullstendig utradert. Radikale Venstre, som utløste valget med sin trussel om å felle Mette Frederiksen etter minkskandalen, fikk et elendig valg og mistet 9 av 16 mandater.

Andre partier som feiret gode resultater i natt, var Liberal Alliance med deres unge partileder Axel Vanopslagh som fikk partiets beste resultat noensinne, med sitt Tik-Tok-tekke hadde han særlig appell til unge velgere. Et mindre parti på ytre høyre fløy, Nye borgerlige, jublet også over resultatet i natt.

Ikke nøkkelrolle for Løkke likevel

Hvis fintellingen ikke snur opp-ned på resultatet, får Lars Løkke Rasmussen likevel ikke den nøkkelrolle som vippeparti mellom blokkene, de fleste regnet med på forhånd. Om det ender med en regjering av partier kun fra det røde flertall, eller en regjering der Lars Løkke Rasmussen eller andre borgerlige partier blir med, blir avgjort de nærmeste ukene.

Lars Løkke Rasmussen likevel ikke den nøkkelrolle som vippeparti mellom blokkene, de fleste regnet med på forhånd.

Den sikreste spådom er at Mette Frederiksen blir statsminister, men hvilke kombinasjoner en ny regjering vil bestå av, er uklart. Budskapet fra både SF og Enhedslisten i natt var at sosialdemokratene bør vende de borgerlige partier ryggen og danne en regjering basert på et sentrum/venstre-flertall.

Jakob Ellemann-Jensen i Venstre måtte se halvparten av partiets velgere forsvinne. 
Jakob Ellemann-Jensen i Venstre måtte se halvparten av partiets velgere forsvinne.  Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix / NTB

Skal hun få til en regjering «hen over midten» må det skje på et politisk grunnlag som kan forene minst et borgerlig parti og et av partiene på venstre fløy, mest trolig Moderaterne og SF, Socialistisk Folkeparti.

Med de krav begge fløyer i en slik allianse la på bordet i går, er det en forutsetning at alle aktører har en politisk vilje og interesse av et slikt samarbeid. Etter nattens partilederrunde i Folketinget, virker det langt fra sikkert.

 

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partileder, Socialdemokratiet
master i afrikastudier (Københavns Universitet, 2009), ba.scient.adm. i samfunnsfag (Aalborg Universitet, 2007)

Inger Støjberg

Stifter og leder av Danmarksdemokraterne
MBA (Aalborg Universitet, 2013)

Lars Løkke Rasmussen

Utenriksminister, Danmark, stifter og leder av Moderaterne (Danmark), medlem av Folketinget
cand.jur. (Københavns Universitet, 1992)

E-post Politikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon