Estlands statsminister: Det er i hele Europas interesse at Ukraina kommer med i både EU og Nato

Ukraina må få klare løfter, sier den estiske statsministeren Kaja Kallas. Hun mener at Danmarks statsminister Mette Frederiksen er en «sterk kandidat» til å lede Nato, men forventer å se Stoltenberg fortsette en stund til.

Den estiske statsministeren Kaja Kallas har markert seg som en sterk støttespiller til Ukraina og president Volodymyr Zelenskyj. – Europas langsiktige sikkerhet krever at Ukraina blir medlem av Nato, sier hun til Altinget.
Den estiske statsministeren Kaja Kallas har markert seg som en sterk støttespiller til Ukraina og president Volodymyr Zelenskyj. – Europas langsiktige sikkerhet krever at Ukraina blir medlem av Nato, sier hun til Altinget.Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Thomas Lauritzen

BRUSSEL: Det må bli slutt på uklarheten i Europa, slutt på «gråsonene» i europeisk sikkerhet. Vår nøling med å slippe Ukraina inn i Nato og EU er farlig for oss selv.

Den advarselen kommer fra en av Russlands hardeste kritikere blant de europeiske lederne – Estlands statsminister, Kaja Kallas – kort før EU-toppmøtet torsdag, og i forkant av Nato-toppmøtet som finner sted neste uke. 

Europas langsiktige sikkerhet krever at Ukraina blir medlem av Nato.

Kaja Kallas
Estlands statsminister

– Vårt mål må være å få slutt på gråsonene i Europa, for disse gråsonene er kilden til aggresjon og krig, sier Kallas:

– Europas langsiktige sikkerhet krever at Ukraina blir medlem av Nato.

I en tid der USA og de største europeiske landene ennå ikke er klare til å slippe inn Ukraina i alliansen, avviser den estiske lederen andre former for sikkerhetsgarantier som utilstrekkelige. 

Østlig press i både Nato og EU

– Tro meg. Den eneste sikkerhetsgarantien som virkelig fungerer, er medlemskap i Nato. Jeg vet hva jeg snakker om. Det er den eneste grunnen til at mitt land ikke går gjennom en mørk tid akkurat nå, sier Kaja Kallas. 

Jeg vet hva jeg snakker om. Det er den eneste grunnen til at mitt land ikke går gjennom en mørk tid akkurat nå.

Kaja Kallas
Estlands statsminister

Estland og de to andre baltiske landene, Latvia og Litauen, presser sammen med blant andre Polen på for å gi Ukraina en så tydelig vei inn i Nato som mulig når alliansens ledere møtes i Vilnius 11.–12. juli.

De samme østlige landene har jobbet frem til EU-toppmøtet i Brussel for å gi Ukraina klare utsikter til å kunne åpne tiltredelsesforhandlinger med Den europeiske unionen.

I fjor gjorde EU Ukraina til kandidatland sammen med Moldova og ga de to landene utsikter til å kunne starte forhandlingene når en rekke betingelser er oppfylt. 

Les også

Danmark og andre maner til ro

EU-kommisjonen ga forrige uke de europeiske utenriksministrene en første, muntlig evaluering av Ukrainas fremskritt, som var overveiende positiv.

Danmark er blant flertallet av landene som imidlertid ikke ønsker å foregripe den faktiske fremdriftsrapporten fra Kommisjonen i oktober, som ventes å bli fulgt av en beslutning av stats- og regjeringssjefene i desember.

Jeg har selv sagt til ukrainerne at de må leve 110 prosent opp til betingelsene. De får ikke noen rabatt!

Kaja Kallas
Estlands statsminister

Den prosessen aksepterer de utålmodige østeuropeiske lederne som Kaja Kallas med nød og neppe. Men så må EU også være parat til å levere, sier hun.

– Jeg har selv sagt til ukrainerne at de må leve 110 prosent opp til betingelsene. De får ikke noen rabatt! Men hvis de leverer, så skal vi også levere. Så snart Ukraina har oppfylt kriteriene, skal vi begynne forhandlingene om tiltredelse, sier Kallas.

Frederiksen er god, men Stoltenberg blir

Den markante estiske statsministeren er selv blant lederne som ofte nevnes som en mulig avløser for Jens Stoltenberg som generalsekretær for Nato.

Kaja Kallas nevnes faktisk omtrent like ofte som den danske statsministeren Mette Frederiksen når mulige kandidater er oppe til diskusjon. Inntil nylig var det håp om at lederne kunne utpeke en ny Nato-sjef under toppmøtet i Vilnius 11.–12. juli. 

Jeg tror at den nye generalsekretæren for Nato, er den gode, gamle generalsekretæren for Nato.

Kaja Kallas
Estlands statsminister

Men når Altinget spør Kallas om det kommer et skifte der hun selv eller hennes danske kollega får rykke inn, er hun rask med å punktere ballongen.

Estlands statsminister bekrefter i stedet til sitat – som den første regjeringslederen i Nato – at Jens Stoltenberg blir sittende på posten en stund til.

– Jeg tror at den nye generalsekretæren for Nato, er den gode, gamle generalsekretæren for Nato. Og det er godt, selv om vi selvfølgelig har mange sterke kandidater i Nato, og Mette Frederiksen er én av dem, sier hun. 

Les også

---

Denne artikkelen er også publisert i danske Altinget, og er oversatt av Ingrid Skovdahl. 

Omtalte personer

Kaja Kallas

Statsminister, Estland
bachelor i jus (University of Tartu, 1999), master i økonomi (Estonian Business School, 2010)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024