Forsker om Nato-striden mellom Sverige og Tyrkia: – Erdogan melker dette for alt det er verdt

Koranbrenning, solo-prosess fra Finland, en dypt alvorlig svensk statsminister og avlyste møter. Det har vært en høydramatisk uke, men hva handler konflikten mellom Sverige og Tyrkia egentlig om?

Stemningen var svært alvorlig da Sveriges forsvarsminister Pål Jonson, statsminister Ulf Kristersson og utenriksminister Tobias Billström møtte pressen tirsdag kveld. – Det
er det verste vi har opplevd siden andre verdenskrig, sa Kristersson.
Stemningen var svært alvorlig da Sveriges forsvarsminister Pål Jonson, statsminister Ulf Kristersson og utenriksminister Tobias Billström møtte pressen tirsdag kveld. – Det er det verste vi har opplevd siden andre verdenskrig, sa Kristersson. Foto: Pontus Lundahl/TT News Agency via REUTERS
Ingrid Skovdahl

– Dette er alvor på ordentlig. Det er det verste vi har opplevd siden andre verdenskrig, sa Ulf Kristersson under et hasteinnkalt pressemøte tirsdag kveld.

Som følge av den kraftig forverrede relasjonen mellom Sverige og Tyrkia de siste dagene, sa den finske utenriksministeren Pekka Haavisto tirsdag morgen at Finland kan se seg nødt til å gå videre med Nato-søknaden alene. Under en pressekonferanse senere samme dag presiserte han at den primære planen fremdeles er å gå inn i Nato sammen med Sverige, og at hans uttalelse kun gjelder et scenario der Sveriges søknadsprosess blir låst i lengre tid. Dette er første gang Finland gir uttrykk for muligheten å gå inn i Nato på egen hånd.

Senere samme dag meldte flere medier at Tyrkia har bestemt seg for å avlyse et planlagt Nato-møte i februar om Sverige og Finlands søknader. Overfor VG hevdet også presidentens sjefsrådgiver at Tyrkia nå stopper Sveriges søknadsprosess permanent.

Den svenske regjeringen understreker imidlertid at landene fremdeles akter å gå videre med den felles søknaden, og at det er særs viktig for Sveriges sikkerhet at søknaden blir godkjent.

– Nå er det viktig at vi fokuserer på riktig ting – at Sverige raskt går med i Nato sammen med Finland. Vi søkte sammen, og vi har fremdeles til hensikt å gå med sammen, uttrykte utenriksminister Tobias Billström.

Bakgrunnen for tirsdagens eskalering i konflikten mellom Tyrkia og Sverige er blant annet to demonstrasjoner som har funnet sted i Stockholm i januar.

11. januar ble en dukke som forestilte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan hengt opp-ned utenfor Stockholms rådhus. Demonstrasjonen var arrangert av den kurdiske aktivistgruppen Rojavakommittéerna, og vekket kraftige reaksjoner i Tyrkia. Som svar på demonstrasjonen avlyste Tyrkia det planlagte besøket som Sverige og Finlands talmän (tilsv. stortingspresident) skulle gjøre i det tyrkiske parlamentet en uke senere.