Global klimapolitikk kan bli kraftig skjerpet av domstolene: Disse avgjørelsene får mye å si

Klimakampen kjempes i rettssystemet som aldri før. Nå skal flere av verdens tyngste internasjonale domstoler ta stilling til hva verdens klimaforpliktelser egentlig betyr. – Det er veldig spennende å jobbe med dette akkurat nå, sier ekspert i internasjonal miljørett.

Mange ble forbauset da&nbsp;en gruppe ungdommer vant frem mot delstaten Montana i USA i august. De saksøkte delstaten for å frarøve dem rett til liv, frihet og eiendom i fremtiden ved å gjøre for lite for å bremse klimautslipp i dag.<br>
Mange ble forbauset da en gruppe ungdommer vant frem mot delstaten Montana i USA i august. De saksøkte delstaten for å frarøve dem rett til liv, frihet og eiendom i fremtiden ved å gjøre for lite for å bremse klimautslipp i dag.
Foto: AP / Thom Bridge /Independent Record
Jakob Bjørnøy

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares.»

Med disse grunnlovssetningene i hånd, dro Greenpeace og Natur og ungdom staten inn for retten da regjeringen åpnet for ny oljeboring i Arktis i 2016. Organisasjonene tapte hele veien til Høyesterett, men fikk én viktig avklaring på plass:

Nye oljeprosjekter må beregne hvor store klimagassutslipp prosjektene vil føre til, også i utlandet, gjennom konsekvensutredning.

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00