Debatt

Håkon Haugli: Norske bedrifter trenger økt europeisk samarbeid

Tyskland er Norges viktigste handelspartner. Det må vi ikke ta for gitt, skriver Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge og leder for Norges næringslivsdelegasjon til Tyskland.

Visepresident for Handelskammeret i Hamburg, Willem van der Schalk, direktør for Innovasjon Norge, Håkon Haugli, kronprins Haakon og næringsminister Jan Christian Vestre.
Visepresident for Handelskammeret i Hamburg, Willem van der Schalk, direktør for Innovasjon Norge, Håkon Haugli, kronprins Haakon og næringsminister Jan Christian Vestre.Foto: Innovasjon Norge
Håkon Haugli
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Forrige uke var kronprinsparet, tre statsråder og et rekordstort antall norske bedrifter i Hamburg og München. Der møtte de tyske motparter for å diskutere energi og forsvar i fremtidens Europa.

Med et kontinent i krig og klimakrise, er det inspirerende å se den store interessen for Tyskland og Europa i norsk næringsliv.

Båndet mellom politikk og økonomi blir stadig tydeligere. Det betyr ikke at verken Innovasjon Norge eller norsk næringsliv skal blande seg inn i politiske debatter. Men det betyr at vi må være bevisste på hvordan verden rundt oss endrer seg, også i næringslivet.

Industriell motor

Tyskland ligger langt framme i den grønne omstillingen. Og selv med en økonomi som har bremset litt opp, er Tyskland Europas økonomiske og industrielle motor. 

Det er viktig at Norge markerer seg som en pålitelig partner, også når eksport av olje og gass vil reduseres gradvis i årene og tiårene som kommer. 

Håkon Haugli
Direktør, Innovasjon Norge

Derfor er det viktig at Norge markerer seg som en pålitelig partner, også når eksport av olje og gass vil reduseres gradvis i årene og tiårene som kommer. Vi må vise at vi er en forutsigbar og langsiktig energileverandør.

Norske bedrifter har kommet langt i to viktige bidrag til tysk omstilling: hydrogen og karbonfangst.

På samme måte som vi i dag sender olje og gass til Tyskland, kan vi i morgen sende hydrogen sørover og CO2 tilbake nordover for lagring i Nordsjøen.

Forretningsmulighet og strategisk autonomi

Det handler om forretningsmuligheter for norske og tyske bedrifter – og det handler om klimakamp og strategisk autonomi for hele Europa. Vi som er opptatt av førstnevnte, må huske på at det henger sammen med sistnevnte.

Neste år kommer europeisk samarbeid til å stå høyt på dagsordenen i Norge.

Jeg tenker ikke på EØS-utredningen som regjeringen skal legge fram. Jeg tenker på alle de store europeiske næringslivs- og forskningsprosjektene som kommer til å bli avgjørende for norske bedrifter.

Milliarder blir utløst

Norge har nylig blitt med i InvestEU. Det er et investeringsprogram for å gjøre Europa grønnere og mindre avhengig av usikre verdikjeder.

Programmet kommer til å gi norske bedrifter tilgang til enorme mengder kapital. Totalt skal InvestEU utløse over 4000 milliarder kroner i offentlige og private midler. Det er et ufattelig høyt tall. 

V er avhengig av at næringslivet selv får øynene opp for de europeiske mulighetene – og griper dem.

Håkon Haugli
Direktør, Innovasjon Norge

Innovasjon Norge skal bistå norske bedrifter med å få tilgang til disse midlene. Men vi er avhengig av at næringslivet selv får øynene opp for de europeiske mulighetene – og griper dem.

Bedrifter tenker stort

Jeg tenker også på Europa som marked for ny, norsk teknologi. Norge har som mål å øke eksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030.

I dag går nesten to tredeler av norsk eksport til Europa. Selv om asiatiske markeder er i rask vekst, vil europeisk eksport være helt avgjørende for at vi når eksportmålet.

Da holder det ikke med store ord, eller politiske debatter. Vi behøver handling, og vi behøver et næringsliv som går foran – og som er bevisst på hvordan verden endrer seg.

Forrige uke var jeg glad for å se et norsk næringsliv som går foran og handler, her i Tyskland.

Bedriftene vi i Innovasjon Norge reiser til Tyskland med, gjør meg optimistisk med tanke på fremtiden. De tenker stort, de tenker smart og de tenker europeisk.

Vi trenger flere som dem. 

Les også

Omtalte personer

Håkon Haugli

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, styremedlem i Arbeidsgiverforeningen Spekter
Cand.jur (Universitetet i Oslo, 1997)

H.K.H. Kronprins Haakon Magnus

Norges kronprins
master i internasjonal politikk (London School of Economics and Political Science), bachelor i statsvitenskap (University of California, Berkeley, 1999), 1. avdeling av krigsskoleutdannelsen (Sjøkrigsskolen i Bergen)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00