Om  
Alexander Stubb

Han er Finlands nye president

Søndag ble Alexander Stubb valgt til ny president i Finland. Han tiltrer den nye posten 1. mars.

55 år gamle Alexander Stubb er fra og med 1. mars Finlands nye president – og den femte yngste presidenten gjennom tidene.
55 år gamle Alexander Stubb er fra og med 1. mars Finlands nye president – og den femte yngste presidenten gjennom tidene.Foto: AP Photo/Sergei Grits
Ingrid Skovdahl

Søndag gikk det finske folket til valgurnene i andre runde av presidentvalget. 55 år gamle Alexander Stubb fra det borgerlige Samlingspartiet beseiret Pekka Haavisto fra De Gröna med 51,6 prosent av stemmene. Han blir nå Finlands femte yngste president gjennom tidene.

– Jeg tror Finland får en god president. Alexander Stubb er et kunnskapsrikt menneske, sier Haaavisto, som nå for tredje gang har kommet på andre plass i et presidentvalg, ifølge den finske rikskringkasteren Yle.

Det har underveis i valgkampen vært god stemning mellom de to kandidatene, som pekte seg ut som tydelige favoritter i valgets første runde 28. januar Etter at resultatet i andre runde stod klart søndag kveld, dukket Stubb opp på Haavistos valgvake for å takke for valgkampen.

– Torsdag forrige uke, etter vår 56. valgdebatt, bestemte vi med Pekka at uansett hvem som kommer først i mål, så vil den personen komme til den andres valgvake. Dette holdt vi oss til, sa han da han dukket opp på valgvaken til De Gröna.

– Tusen takk Pekka for denne reisen som vi har gjort sammen. Dere gjorde en fantastisk valgkamp – dere kan være stolte. Du er en av de fineste menneskene jeg noen gang har truffet, sa Stubb til Haavisto. 

Les også

Tre løfter

Den nye presidenten er høyt utdannet og har lang fartstid som politiker. Han var medlem av Europaparlamentet fra 2004 til 2008, Finlands utenriksminister fra 2008 til 2011, og i 2014 overtok han postene statsminister og partileder av Samlingspartiet da forgjengeren Jyrki Katainen ble EU-kommissær.

Alexander Stubb er kjent for sine trepunktslister, og i sin seiertale søndag la han på «stubbsk» vis fram tre løfter til det finske folk:

– Mitt første løfte er at jeg i løpet av de kommende seks årene vil gjøre alt jeg kan, hver dag.

– Mitt andre løfte er at jeg vil sette Finlands interesser først og alltid.

– Mitt tredje løfte er at jeg vil gjøre alt for denne republikken, vårt elskede land, for å være en samlende kraft. I disse urolige tider sørge for å bevare freden i dette landet. Hvorfor? Fordi jeg elsker dette landet, sa Stubb.

Alexander Stubb tiltrer den nye posten 1. mars. Han overtar da stolen etter sin partifelle Sauli Niinistö, som har vært Finlands president de siste 12 årene.

Omtalte personer

Alexander Stubb

Påtroppende president i Finland, professor og direktør i Firenze ved European University Institute
Doktorgrad i internasjonal politikk, London School of Economics, mastergrad i statsvitenskap, Europa College, Brugge, fransk, Université Panthéon-Sorbonne,

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024