«Historisk dyr» industriavtale skal gjenopprette dansk kjøpekraft på få år

Arbeidsgiverne skal betale mer av de ansattes pensjon, og minstelønnen skyter i været. Resultatet av industriavtalen i det danske lønnsoppgjøret skal være bærekraftig i de to kommende årene, tross inflasjonen. Men først venter en uravstemning.

I Danmark strekker seg avtalene i lønnsoppgjørene over flere år. Avtalen som søndag ble landet mellom Dansk Industri og fagforeningenes forhandlingsfellesskap, CO-Industri, er gyldig fram til 2025. Partenes forhåpning er at avtalen skal sikre en gjenopprettelse av reallønnen i løpet av de kommende to-tre årene, og at den skal sette en viktig standard for andre bransjeområder. 
I Danmark strekker seg avtalene i lønnsoppgjørene over flere år. Avtalen som søndag ble landet mellom Dansk Industri og fagforeningenes forhandlingsfellesskap, CO-Industri, er gyldig fram til 2025. Partenes forhåpning er at avtalen skal sikre en gjenopprettelse av reallønnen i løpet av de kommende to-tre årene, og at den skal sette en viktig standard for andre bransjeområder.  Foto: Erik Johansen/NTB

Etter mer enn et døgn uten søvn kom toppforhandlerne fra Dansk Industri (DI) og de danske fagforeningenes forhandlingsfellesskap, CO-Industri, søndag ettermiddag til enighet om en ny avtale.

Avtalen gjelder for de neste to årene, og innebærer blant annet at ansatte i bransjen kan se frem til en lønnsøkning på minst fire prosent i perioden.