Analyse av 
Thomas Lauritzen

Italias høyreorienterte dronning vil presse Europas maktbalanse etter den historiske valgseieren

Forrige helg sa velgerne i EUs tredje største økonomi sitt, og sendte nasjonalkonservative Giorgia Meloni til topps i en høyreorientert regjering. Den vil øke skeptikernes innflytelse i EU-samarbeidet og så tvil om sanksjonene mot Russland, skriver EU-analytiker Thomas Lauritzen.

Den 45 år gamle lederen av det høyreorienterte partiet Fratelli d'Italia,
Giorgia Meloni, blir Italias nye regjeringssjef.
Den 45 år gamle lederen av det høyreorienterte partiet Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, blir Italias nye regjeringssjef.Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane/NTB
Thomas Lauritzen

BRUSSEL: Etter det historiske valgresultatet i Italia vil en ny og mektig leder fra ytre høyre kunne ta plass på de europeiske toppmøtene. Det kan ha avgjørende innflytelse på mange beslutninger EU må ta den kommende tiden.

Selv om EUs to viktigste land, Tyskland og Frankrike, fortsatt ledes av pro-europeiske regjeringer, vil det faktum at et av de store grunnleggerlandene, nemlig Italia, nå slutter seg til østeuropeiske EU-skeptikere, presse maktbalansen.

Vi har nå et ansvar overfor millioner av mennesker. Italia har valgt oss og vi vil aldri forråde det.


Giorgia Meloni, Italias fremtidige regjeringssjef

Nasjonalkonservative ledere i Ungarn og Polen jublet mens EU-kommisjonen vred seg da resultatet fra det italienske parlamentsvalget ble klart: Med 26 prosent av stemmene var den klare vinneren Giorgia Meloni fra det patriotiske høyrevingpartiet Fratelli d'Italia (Brødre av Italia).

Dermed topper 45 år gamle Meloni en kometkarriere som gjør henne til den nye dronningen av Italias høyre fløy. Hennes forventede koalisjonspartnere, Matteo Salvinis nasjonalistiske Lega-parti og veteranen Silvio Berlusconis konservative Forza Italia, tok fikk rundt åtte prosent hver av stemmene.

Det spesielle italienske valgsystemet gjør at disse totalt 43-44 prosent av stemmene utløser et klart flertall av mandater for en høyreorientert koalisjon med Giorgia Meloni som Italias første kvinnelige regjeringssjef noensinne.

Meloni lover å regjere for alle italienere

Landets splittede venstrefløy har ikke makt eller mandater til å utfordre Meloni og hennes partnere. Det ser imidlertid ikke ut til at den nye høyreregjeringen vil oppnå den såkalte «supermajoriteten» på to tredjedeler av mandatene i parlamentet og senatet, noe som ville gitt dem makt til å endre Italias grunnlov.

Likevel må man forvente en noe annerledes, mer nasjonalistisk og potensielt mer splittende politisk stil i Romas regjeringskontorer enn Europa har sett på mange år. Det blir noe helt annet enn den nasjonale koalisjonsregjeringen det siste halvannet året under ledelse av teknokraten Mario Draghi, tidligere direktør for Den europeiske sentralbanken (ECB).

– Vi har nå et ansvar overfor millioner av mennesker. Italia har valgt oss og vi kommer aldri til å forråde det, sa Giorgia Meloni da seieren hennes var klar natt mellom søndag og mandag.

Meloni understreket at det er hennes intensjon å styre pragmatisk og ansvarlig – i strid med bildet av en populistisk ekstremist som hennes motstandere har fremmanet.

– Hvis vi blir bedt om å styre nasjonen, vil vi gjøre det for alle. Vi ønsker å legge vekt på det som forener fremfor det som skiller, sa hun.

Tradisjonelle verdier og et annerledes Europa

Lederen i Fratelli d'Italia har under valgkampen sin gjort det hun kunne for å ta avstand fra fortidens høyst nasjonalistiske uttalelser.

Til slutt skadet det ikke Giorgia Melonis popularitet blant befolkningen generelt at hun som ungdomspolitiker flørte med fascistiske ideer og åpent beundret Italias tidligere diktator, Benito Mussolini. Hun levner ingen tvil om at sterkt tradisjonelle, kristne familieverdier, abortmotstand og kritikk av kjønnsdebatten – og den harde politikken overfor islam og innvandring et det Fratelli d'Italia representerer.

Spørsmålet er hvordan Meloni i praksis skal forvalte makten i EUs tredje største økonomi i en tid hvor både Italia og Europa står overfor store utfordringer med inflasjon, energikrise og Russlands angrepskrig mot Ukraina.

Den kommende regjeringssjefen i Roma har tidligere sagt at hun ikke er motstander av EU, men at hun ønsker å gjenskape unionen i retning av løsere samarbeid mellom suverene nasjonalstater.

– I alt for mange år har Brussel rett og slett utvidet sin kompetanse i mange deler av vårt daglige liv (...) Jeg vil ha et EU som gjør færre ting, men gjør dem bedre, med mindre sentralisering og mindre byråkrati, sa hun under valgkampen i et intervju med det spanske nyhetsbyrået EFE.

Lykkeønskninger og gratulasjoner fra Viktor Orban og Marine Le Pen

Et av Giorgia Melonis forbilder i europeisk politikk er Ungarns kontroversielle leder, Viktor Orban, som er i åpen konflikt med Brussel og risikerer å få landets milliardbistand fra EU konfiskert på grunn av korrupsjon og økonomisk misbruk.

Orbans regjering var også blant de første som gratulerte Fratelli d'Italia på Twitter mandag kveld:

– I disse vanskelige tidene trenger vi mer enn noen gang venner som deler en felles visjon og tilnærming til Europas utfordringer, skrev en talsmann for Viktor Orban.

Det strømmet også raskt inn gratulasjoner fra Polens nasjonalkonservative regjeringsleder, Mateusz Morawiecki, hvis parti «Lov og rettferdighet» også er gjenstand for kritikk fra EU på grunn av politisering og uthuling av rettsstaten.

Mest oppildnet er imidlertid Frankrikes nasjonalistiske leder, Marine Le Pen, som forsøkte selv å fremstille Emmanuel Macrons presidentposisjon som omstridt i vårens franske valg.

– Det italienske folket har bestemt seg for å ta kontroll over sin egen skjebne igjen, sier Le Pen på Twitter:

– Bravo til Giorgia Meloni og Matteo Salvini for å stå opp mot trusler fra et antidemokratisk og arrogant EU, skriver lederen for Frankrikes Rassemblement National.

Italia trenger 1500 milliarder danske kroner i støtte

Marine Le Pens kommentar kan sees på som en reaksjon på at presidenten i EU-kommisjonen så ut til å advare de italienske velgerne for noen dager siden. EU har brukt «verktøy» mot Ungarn og Polen, som også kan brukes mot Italia, «hvis ting går i en vanskelig retning», sa Ursula von der Leyen.

Det er ingen tvil om at Europas nasjonalistiske og nasjonalkonservative politikere forventer å se et skifte i EUs maktbalanse, nå som Italia skal ledes av en av deres likesinnede. Og selv om Meloni selv har forsøkt å fremstå som mer pragmatisk den siste tiden, frykter også EU-institusjonene i Brussel et slikt skred i tiden som kommer.

Det skjer kanskje ikke med en gang, fordi den nye italienske regjeringen også må sørge for å betale resten av EUs enorme gjenopprettingspakke til Italia, med opptil 1500 milliarder danske kroner i økonomisk støtte gjennom pandemien.

Dette er en av grunnene til at Giorgia Meloni ikke er interessert i en aggressiv og åpen konflikt med Brussel, Paris og Berlin. En annen grunn er at hun ønsker å beholde den store innflytelsen i kjernen av EU som Mario Draghi har sikret seg i nyere tid.

Maktbalansen på europeiske toppmøter er i endring

Den ambisjonen kan imidlertid være vanskelig å oppfylle når hun samtidig går inn i regjering med en vokal EU-motstander som Matteo Salvini og en uforutsigbar skandalemaker som Silvio Berlusconi.

Hennes to koalisjonspartnere har for eksempel nylig uttrykt forståelse for Russlands president Putin, til tross for at Meloni selv støtter Ukraina og går inn for å fortsette EUs sanksjoner mot russerne.

De tre fremtidige koalisjonspartnerne har også i fellesskap erklært at de ønsker å reforhandle betingelsene for utbetaling av pengene i den italienske utvinningspakken. De ønsker å bruke noen av midlene til å kutte prisen på energi, selv om det ikke er intensjonen med denne hjelpepakken.

Man kan også forutse vanskeligere diskusjoner om EUs krav til Polens og Ungarns demokrati og rettssystemer, når Giorgia Meloni sitter ved siden av med det italienske flagget skiltet under EU-toppmøter om noen uker.

Selv om de fortsatt ikke kan dominere toppmøtene vil Italia øke de nasjonalkonservative stemmene betydelig i Det europeiske råd. Riktignok er det fortsatt flest EU-positive regjeringer rundt bordet – men lederne fra nasjonalkonservative land vil nå sammen representere den nest største befolkningsgruppen over hele unionen (nest etter sosialdemokratene, men større enn både liberale og konservative).

De har ingen formell innflytelse på de fleste toppmøtevedtak, der hvert land har én stemme. Men det kan ikke unngå å påvirke den reelle politiske maktbalansen i Rådet.

Store ambisjoner for EU virker mer urealistiske nå

Det italienske maktskiftet kan ha en lignende effekt i EU-parlamentet, der Fratelli d'Italia deler presidentskapet i den nasjonalkonservative gruppen ECR med Polens «Lov og rettferdighet».

Selv om gruppen ikke plutselig blir større på grunn av et nasjonalt valg, vil det at den nå inkluderer regjeringspartiene fra to av EUs viktigste land i øst og sør øke dens politiske innflytelse og troverdighet.

Et slikt skred, både blant regjeringene og i EUs folkevalgte forsamling, kan ikke unngå å påvirke forhandlingene i en mer skeptisk retning når unionens 27 medlemsland skal forhandle om viktige reformer og utviklinger i den kommende tiden.

Både de økonomiske reglene for euroen, det europeiske energimarkedet og den felles immigrasjons- og asylpolitikken skal reforhandles. En ny økonomisk resesjon truer, og Europa må stå sammen mot Russland og Kina.

Frankrike, Tyskland og EU-kommisjonen har også begynt å snakke om nye traktatforhandlinger for blant annet å innføre flertallsvedtak i den felles utenrikspolitikken.

Mange av disse ambisjonene virker plutselig betydelig mer urealistiske etter at italienerne har valgt Giorgia Meloni som sin nye leder.

--- 

 
Rettelse: Denne setningen ble korrigert mandag 10. oktober da første versjon hadde en misvisende begrepsbruk i oversettelsen: 

"Riktignok er det fortsatt flest EU-positive regjeringer rundt bordet – men lederne fra nasjonalkonservative land vil nå sammen representere den nest største befolkningsgruppen over hele unionen (nest etter sosialdemokratene, men større enn både liberale og konservative)."

--- 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00