Debatt

Kathrine Kleveland: EU-debatt javel, men folket sier nei til EU

Vi er inne i vårt 20. år med nei-flertall på alle EU-målinger uansett hvem som har spurt. Det inspirerer meg til fortsatt kamp for norsk folkestyre og sjølråderett. Avstanden mellom det norske folk og Brussel er for stor. Nærhet er viktig for folkestyret.

Kathrine Kleveland taler på Nei til EU’s Landsmøte på Gardermoen, 2020
Kathrine Kleveland taler på Nei til EU’s Landsmøte på Gardermoen, 2020Foto: Fredrik Hagen / NTB
Kathrine Kleveland
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Med et unisont nei-flertall over så lang tid skulle det bare mangle at ikke regjeringen ser på vår EU-tilknytning via EØS-avtalen, og hvordan handlingsrommet i EØS-avtalen kan brukes mer aktivt. Til tross for hva Europabevegelsen måtte mene.

Med dagens strømpriser er det nok flere i ACER-partiene Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre, Miljøpartiet de Grønne og Arbeiderpartiet som skulle ønske at partiene deres hadde stemt nei til ACER og EUs tredje energimarkedspakke i 2018. Nå jobber EU for fullt med innføring av fjerde energimarkedspakke. I Senterpartiet står vi på sjølråderettlinja og sier nei til den.

Når EUs grenseløse markedstenkning påtvinges infrastruktur som strøm eller jernbane og like løsninger for alle, er det krevende for forbrukere, næringsliv og ansatte i jernbanen, for eksempel.

Debatten burde være død

I Senterpartiet ønsker vi en handelsavtale med EU som ikke kompromisser med sjølråderetten. Mellem i Europabevegelsen har dessverre rett i en ting: Stortingsflertallet er for EØS-avtalen. Det gjør at vi må jobbe for sjølråderetten innenfor EØS-avtalen. Derfor skal regjeringens EØS-utvalg se på handlingsrommet i EØS-avtalen.

En viktig sak for Senterpartiet er at Norge i større grad skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen når nye direktiv og forordninger utfordrer, for eksempel, arbeids- og næringsliv.

Debatten om EØS-avtalen er altså langt fra død. Når det gjelder EU stiller jeg gjerne til debatt, men saken med norsk EU-medlemskap burde etter min mening være død. Ikke på grunn av nei-flertall på meningsmålingene i snart 20 år, men fordi argumentene mot norsk EU-medlemskap er sterke.

I dag aksepterer ikke EU-medlemskap uten innlemming i Euroen. Et EU-medlemskap i dag tar altså bort langt mer sjølråderett enn det gjorde i 1994.

Kathrine Kleveland

Utenfor EU beholder vi den norske krona. Den sjølråderetten var en klar fordel for oss å stå utenfor Euroen under finanskrisen i 2008, og det kan fort bli det i fremtidige situasjoner. I dag aksepterer ikke EU-medlemskap uten innlemming i Euroen. Et EU-medlemskap i dag tar altså bort langt mer sjølråderett enn det gjorde i 1994.

 

Kleveland har, i mange år, debattert mot norsk EU medlemskap og har tidligere vært leder for Nei til EU.
Kleveland har, i mange år, debattert mot norsk EU medlemskap og har tidligere vært leder for Nei til EU. Foto: Senterpartiet

Sjølråderett legger grunnlaget for solidaritet

En landbrukspolitikk utenfor EU med direkte forhandlinger med staten har tjent oss godt og gitt grunnlag for levende distrikter i hele landet. Landbruket forhandler direkte med Staten om jordbruksoppgjøret, det er politisk vilje til å opprettholde landbruk over hele landet, og dette bestemmes i Norge.

Selvstendig pengepolitikk, kontroll på matproduksjon på land og i hav, mer nasjonal kontroll over naturressursene våre samt mer kontroll over hvordan vi organiserer infrastrukturen vår er viktige årsaker til vårt nei til norsk EU-medlemskap. Gjennom støtten vår til Ukraina og offensivt bistandsarbeid, i blant annet Afrika, viser vi at sjølråderetten ikke står i motsetning til, men legger grunnlaget for at Norge utviser internasjonal solidaritet.

Kristen Nygaard sa i 1994 at ja-sida hadde media, makta og millionene, mens nei-sida hadde menneskene. Nei-sida har fortsatt menneskene. For folkestyret sin del må vi holde det slik, og ta kampen for mer sjølråderett til tross for EØS-avtalen.

 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00