KS var klar med strakstiltak mot cyberangrep i kommunene - venter på svar

KS leverte i september 2022 et oppdatert forslag på hvordan 50 millioner kroner kunne brukes til å bedre cybersikkerheten i kommunene. Så ble det stille. Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) er mer opptatt av å finne «den riktige innretningen, heller enn å bruke pengene raskest mulig».

Kommunal-
og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har ansvar for å finne ut hvordan 50
millioner kroner best kan brukes for å sikre kommunene digitalt. KS har ventet
på svar siden september i fjor og understreker behovet for en rask avklaring. Mens
statsråden vil finne de beste løsningene som kan stå seg over tid.
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har ansvar for å finne ut hvordan 50 millioner kroner best kan brukes for å sikre kommunene digitalt. KS har ventet på svar siden september i fjor og understreker behovet for en rask avklaring. Mens statsråden vil finne de beste løsningene som kan stå seg over tid.Foto: Terje Pedersen / NTB
Christina Guldstad

Et stortingsvedtak slår fast at det i 2022 skulle brukes 50 millioner kroner for å bidra til at kommunene skulle stå styrket mot digitale angrep. Pengene ble ikke brukt i 2022 og ble til slutt overført for bruk i 2023.

Pengene står, som Altinget skrev i forrige uke, fortsatt urørt, men kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier til Altinget at han håper det foreligger et vedtak på tiltak før sommeren. 

40 millioner skulle sørge for at kommunene kunne knytte seg til et cybersikkerhetssamarbeid (CERT eller tilsvarende) og 10 millioner skulle brukes til å etablere en ordning for å styrke kommunenes kompetanse og kapasitet til å forebygge og håndtere digitale hendelser.

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00