Spaltist:  
Maja Kristine Jåma

Melkøya-saken krever kloke valg som står seg for ettertiden

På Stortinget 31. januar 2023 måtte olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) svare på interpellasjoner fra representantene Sofie Marhaug (R) og Bård Ludvig Thorheim (H). I begge sakene som løftes, stilles det spørsmål om en del problemstillinger som er sammenfallende, og som jeg ønsker å kommentere, skriver Altinget-spaltist Maja Kristine Jåma. 

Økt press på ytterligere nedbygging av samiske områder vil kreve god tilrettelegging fra myndighetenes side for dialog og prosess med samiske rettighetshavere og Sametinget. Det skriver rådsmedlem i Sametingsrådet, Maja Kristina Jåma.
Økt press på ytterligere nedbygging av samiske områder vil kreve god tilrettelegging fra myndighetenes side for dialog og prosess med samiske rettighetshavere og Sametinget. Det skriver rådsmedlem i Sametingsrådet, Maja Kristina Jåma.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Maja Kristine Jåma

Altinget Klima og Energis spaltister

Altinget Klima og Energi har seks faste spaltister. De skriver innlegg om aktuelle politiske saker hver sjette uke. Dette er spaltistene:

  • Andreas Christiansen Halse, fagsjef for blant annet klima, energi og næringspolitikk i Tankesmien Agenda. Agenda driver samfunnsanalyse og politikkutvikling for sentrum-venstre.
  • Knut Einar Rosendahl, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen ved NMBU. Han forsker på miljø- og energiøkonomi, og leder det regjeringsutnevnte Teknisk beregningsutvalg for klima.
  • Maria Moræus Hanssen, næringslivsleder med lang internasjonal erfaring fra olje- og energiselskaper. Hun er i dag selvstendig investor og styreleder/ styremedlem både innen kultur, startup-virksomheter og i internasjonale selskap.
  • Ane Breivik, leder for Unge Venstre.
  • Marianne Sivertsen Næss, leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Valgt inn for Arbeiderpartiet i Finnmark.
  • Maja Kristine Jåma, sametingsråd for Norgga Sámiid Riikkasearvi/Norske Samers Riksforbund med ansvar for areal, klima og natur.
    Vis mindre

Elektrifisering av Melkøya vil utløse et stort kraftbehov og kreve utbygging av kraftlinjer i områder som allerede opplever stort arealpress, både eksisterende og planlagte inngrep. Økt press på ytterligere nedbygging av samiske områder vil kreve god tilrettelegging fra myndighetenes side for dialog og prosess med samiske rettighetshavere og Sametinget.

Jeg etterlyser en helhetlig tenkning og at totalbelastningen av inngrepene ses på når slike tiltak vurderes. Jeg savner også at energisparing vurderes som et like viktig tiltak i energipolitikken. Det mener jeg ikke uten grunn, da vi ser at konsekvensene for naturgrunnlaget for samisk kultur og næringsutøvelse ved økt kraftutbygging vil bli omfattende da arealgrunnlaget for samiske primærnæringer, utmarksbruk, høstingsområder og kulturlandskap nedbygges. Dette kan altså være i strid med det folkerettslige vernet som samisk kultur og næringsutøvelse har.

Jeg etterlyser en helhetlig tenkning og at totalbelastningen av inngrepene ses på når slike tiltak vurderes.

Maja Kristine Jåma
Rådsmedlem, Sametingsrådet (NSR)

Produksjon av mat må også prioriteres

Samiske rettighetshavere har gjennom tidene strukket seg langt for å imøtekomme storsamfunnets behov og utbyggingsplaner. Dessverre opplever jeg at det i debatten vises til utviklingspotensiale og muligheter til industri på den ene siden, og begrensninger i forhold til for eksempel reindrift og samisk kulturutøvelse på den andre siden. Hvorfor fremsnakkes ikke utviklingsmulighetene og fremtiden for noen av landets mest bærekraftige næringer på samme måte? Produksjon av mat er også noe som etter vårt syn må prioriteres når samfunnet til synes går en noe usikker framtid til møtes.

En utvikling for noen skal derfor ikke gå på bekostning av andre og en allerede eksisterende bruk. Arealgrunnlaget er avgjørende for ivaretakelse av samisk språk, kultur og tradisjoner, samt utvikling av samiske næringer. Vi må heller ikke glemme at naturen også har stor verdi og betydning for trivsel og bolyst.

Arealgrunnlaget er avgjørende for ivaretakelse av samisk språk, kultur og tradisjoner, samt utvikling av samiske næringer.

Maja Kristine Jåma
Rådsmedlem, Sametingsrådet (NSR)

Berørte samiske interesser skal konsulteres

Statsråd Terje Aasland mener at det er utfordrende å forholde seg til at Sametinget har en prinsipiell tilnærming om nei til alle vindkraftverk. Mulig det er utfordrende dersom målet er utbygging, koste hva det koste vil, men jeg må presisere at det står i plenumsvedtaket fra 2020 at «Sametinget avviser alle inngrep som følge av vindkraftutbygging i samiske områder hvor samiske næringsinteresser eller rettighetshavere blir berørt uten å ha gitt sitt samtykke.»

Det følger av folkerett og norsk lov at direkte berørte samiske interesser og rettighetshavere skal gis mulighet til å delta på beslutningsprosessene om bruk av deres tradisjonelle landområder. Direkte berørte samiske interesser skal konsulteres med formål å oppnå deres frie og informerte forhåndssamtykke til planlagte tiltak og beslutninger.

Ressurskrevende å delta

Likevel kan det være krevende for rettighetshavere å delta i prosesser i utbyggingssaker som gjerne strekker seg over mange år, og som går på bekostning av andre arbeidsoppgaver. Derfor mener Sametingsrådet at statlige myndigheter burde pålegge utbyggere å sikre kapasitet og ressurser til samiske interesser og rettighetshavere for å kunne delta i beslutningsprosessene på en forsvarlig måte. Dette gjelder ikke bare i nord, men i hele Saepmie, som for øvrig strekker seg fra Femunden i sør til Kolahalvøya i øst.

Det handler om valg, og noen ganger er de krevende.

Maja Kristine Jåma
Rådsmedlem, Sametingsrådet (NSR)

Det kommer tydelig frem at i utbyggingssaker i Saepmie har det blitt gjort feil gjennom å overse direkte berørte samer, jf. Fosen-saken og vindkraftutbyggingen på Øyfjellet, der vedtatte konsesjonsvilkår knyttet til reinflytting fortsatt ikke er oppfylt.

Ønsker videre dialog

Jeg har i brev 05. desember 2022 bekreftet at jeg imøteser videre ønske om dialog med regjeringen og ser frem til prosesser med Olje- og energidepartements behandling knyttet til elektrifisering av Melkøya, tilknyttede og planlagte kraftlinjer, vindkraftutbygging og endringer i energiloven og plan- og bygningsloven.

Det handler om valg, og noen ganger er de krevende. Derfor er det viktig at de beslutningene som tas, gjøres etter grundige vurderinger. Med politisk vilje er det nemlig mulig å gjøre de kloke valgene som står seg for ettertiden. Det vil også kunne bety at noen prosjekter må avvises.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00