Spaltist:  
Monica Mæland

Menn med baby må kunne ha styreverv!

Menn med hovedansvar for å være med eget barn i babytiden og som også har styreansvar er en svært marginal gruppe, som må beskyttes. Den er på en måte styrerommets enhjørning. 

Babyer uten pappaer med styrekompetanse er et mareritt i styrerommet. I verste tilfelle kan det jo hende de har med mammaen sin, skriver Monica Mæland i ukens spalte for Altinget Løvebakken. 
Babyer uten pappaer med styrekompetanse er et mareritt i styrerommet. I verste tilfelle kan det jo hende de har med mammaen sin, skriver Monica Mæland i ukens spalte for Altinget Løvebakken. Foto: Montasje: NTB / Gorm Kallestad / Tor Erik Schrøder
Monica Mæland

I det siste har diskusjonen gått høyt om menn med baby eller som ikke er «ferdig» med småbarn bør ta på seg styreverv.

Jeg er helt uenig. Menn med hovedansvar for å være med eget barn i babytiden og styreansvar er en svært marginal gruppe, som vi må ta vare på. Hvor marginal den er kan vi se på statistikken for uttak av fødselspermisjon. I snitt tar menn ut 50-60 dager og kvinner over 200.  Riktignok er menn over halvparten av styremedlemmene  i AS-er, men når vi i tillegg vet at om lag ¾ av styremedlemmer i norske AS er over 45, så er småbarnsfaktoren hos norske, mannlige styremedlemmer egentlig svært, svært, svært liten.

Styrerommets enhjørning

Samtidig viser det at det er mer, ikke mindre mangfold vi ønsker i styrerommet. Det trenger vi for å treffe de beste beslutningene. Denne gruppen menn er så liten og så marginal at vi må beskytte den. Den er på en måte styrerommets enhjørning. Svært sjelden og av og til litt spiss.

Småbarnsfaktoren hos norske, mannlige styremedlemmer egentlig svært, svært, svært liten.

Monica Mæland
Spaltist og direktør i Bergen Næringsråd

Skal et selskap appellere til kidsa (den oppvoksende generasjon) er det jo også viktig å ha noen i rommet som har forståelse for fremtidens marked. Eller i alle fall et styremedlem som skjønner utfordringene med tidsklemme og barnehage-ventetid, og som dermed kan mansplaine for restene av styret de utfordringene mange av ens ansatte møter. 

Les også

Mannlige boomere med tilpasningsproblemer 

Selv om vi må respektere at mannlige boomere (født mellom 1946 og 1964) nok kan ha tilpasningsproblemer når der kommer en mann med baby inn i styrerommet, er det i utgangspunktet ikke babyens problem. Jeg vil tilby et mentalt råd; se for deg at det er ditt eget barnebarn som er på opplæring for en gang å bli styremedlem selv. Den skal tidlig krøkes ...

I en familiebedrift kan dette være svært nær virkeligheten uansett. For en start for en vordende bedriftsleder. 

Det er klart at mange, spesielt eldre mannlige styremedlemmer, kan få problemer med konsentrasjon, fokus og bluferdighet når en mann vipper frem en tåteflaske midt i møtet. 

Monica Mæland
Spaltist og direktør i Bergen Næringsråd

Det er klart at mange, spesielt eldre mannlige styremedlemmer, som jo ofte leder møtet, kan få problemer med konsentrasjon, fokus og bluferdighet når en mann vipper frem en tåteflaske midt i møtet. Men, mitt råd vil være, lukk øynene eller se en annen vei, og kjenn på stillheten som oppstår når du slipper babygråt.

Nybakte foreldre kan bevitne denne deilige følelsen, og kanskje husker styreleder den fra egen tid med egne barn. Kanskje. Samtidig kan det jo oppstå misunnelse fordi det bare er babyen som får dekket sitt suttebehov. Men tenk på det at en god sigar kan være en fin belønning etter møtet. (Ikke rundt babyen).

Multitasking og Premier League

Babygråt og konsentrasjonsvansker for ansvarlig pappa kan jo også være en utfordring. Men, småbarnsforeldre er ganske tidlig i rollen i stand til imponerende multitasking. Det bør i alle fall ikke være noen større utfordring enn alle de styremedlemmene som til enhver tid stirrer på egen mobil, for å være oppdatert på de siste overgangene i Premier League (andre ligaer og tema kan forekomme).

Samtidig er det viktig å ønske babyer velkommen inn i styrerommet. Vi vet jo alle at samfunnets respons når noen er underrepresentert i bedriftsstyrer. Da blir det lovkrav og kvotering. Det tror jeg vi vil unngå. Babyer uten pappaer med styrekompetanse er et mareritt i styrerommet. I verste tilfelle kan det jo hende de har med mammaen sin. 

PS: 

Dersom du har lest så langt, så er det på tide å huske Piet Heins gruk:

«Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig».

Denne satiren er løst basert på prinsippet kalt «jødetesten» ved å bytte ut begreper for å teste våre forutinntatte holdninger eller fordommer. Det er satire, for å understreke dette poenget; vi trenger et mangfold av erfaringer i styrer. 

Les også

Omtalte personer

Monica Mæland

Direktør, Bergen Næringsråd
cand.jur (Universitetet i Oslo, 1994)

Jan Christian Vestre

Helse- og omsorgsminister (Ap), nestleder, Arbeiderpartiet
Master i jus (Universitetet i Oslo 2017)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00