Om  
Anette Trettebergstuen

Økokrim åpner etterforskning mot Trettebergstuen

Økokrim åpner etterforskning mot tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap). – Jeg mener jeg ikke har gjort noe straffbart, skriver hun i en sms til Dagens Næringsliv.

Anette Trettebergstuen ble i høst innkalt til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å forklare habilitetssaken som ble kjent i juni. 
Anette Trettebergstuen ble i høst innkalt til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å forklare habilitetssaken som ble kjent i juni. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Ingrid Skovdahl

Økokrim-sjef Pål K. Lønseth forteller i en pressemelding at saken ble tatt inn til etterforskning 24. oktober 2023, og at Anette Trettebergstuen har status som mistenkt.

– Det har vært nødvendig for sakens opplysning å åpne etterforskning. Vi har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Lønseth.

Til Altinget opplyser Økokrim videre at etterforskningen gjelder tjenestefeil (Straffeloven § 171) eller grovt uaktsom tjenestefeil (Straffeloven § 172).

Etterforskningen er knyttet til habilitetssakene som førte til at Trettebergstuen gikk av som kultur- og likestillingsminister i juni. Det ble da kjent at hun hadde gitt flere styreverv til venner i egen omgangskrets. Denne saken er del av den større habilitetsutredningen som Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fremdeles behandler, og der Trettebergstuen med flere ble kalt inn til høring i november 2023.

Økokrim opplyser imidlertid i pressemeldingen at Trettebergstuens sak ble oversendt Riksadvokaten fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen allerede 14. september 2023, og at Økokrim i sin tur fikk saken oversendt fra Riksadvokaten 22. september. 

– Ikke gjort noe straffbart

Anette Trettebergstuen skriver i en sms til Dagens Næringsliv at hun mener hun ikke har gjort noe straffbart, men at hun tar avgjørelsen til etterretning:

– Jeg har allerede lagt alle kort på bordet og har aldri hatt intensjon om å utnevne noen jeg er inhabil overfor. Men jeg tar til etterretning at Økokrim vil gå igjennom saken og jeg skal selvfølgelig svare på alle spørsmål de måtte ha. Jeg mener jeg ikke gjort noe straffbart, og ser jeg frem til at saken blir endelig avklart, skriver hun i en sms til avisen.

Til TV 2 har hun sendt samme sms, men forteller også at hun ble kjent med Økokrims avgjørelse fredag. Hun refser måten dette ble håndtert på.

– Jeg synes det er underlig at de sier de har holdt på med saken min siden oktober, mens jeg først selv fikk beskjed om dette i dag samtidig som pressen, sier hun.

DN: Kontrollkomiteen varsler egne konklusjoner i februar

Saksordføreren for Kontroll- og konstitusjonskomiteens egen utredning, Grunde Almeland (V), sier til Dagens Næringsliv at han ikke vil kommentere avgjørelsen til Økokrim, da det er opp til dem selv å vurdere om etterforskning skal åpnes eller ikke. Han poengterer at det ligger utenfor politikkens område, men kan derimot fortelle at komiteen vil lande sine egne konklusjoner i Trettebergstuens tilfelle senere denne måneden. 

Komiteen har nå flere ganger fått utsatt frist for av avgi innstilling i den samlede behandlingen av Regjeringens håndtering av habilitetsregelverket. Fristen er per nå 27. februar, og saken skal opp i stortingssalen 5. mars.

 

Det var NRK og Dagens Næringsliv som først omtalte nyhetssaken om Økokrims etterforskning mot Trettebergstuen.

---

Oppdateringslogg:

2. februar kl. 13.10 med opplysninger fra Økokrims egen pressemelding.

2. februar kl. 13.28 med nye opplysninger fra TV 2.

2. februar kl. 14.15 med opplysning fra Økokrim om hvilke paragrafer i Straffeloven saken gjelder.

2. februar kl. 14.30 med opplysninger fra DN om kommende konklusjon om Trettebergstuen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

2. februar kl. 15.25 med rettelse om dato for Kontroll- og konstitusjonskomiteens frist for å avgi innstilling i habilitetssakene.

Omtalte personer

Anette Trettebergstuen

Stortingsrepresentant (Ap), medlem i arbeids- og sosialkomiteen, leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk
Grunnfag i statsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2001)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00