Debatt

Per Vidar Kjølsmoen (Ap): Høyre fortsetter med innleieskremsel

Henrik Asheim og Høyre bidrar bare til usikkerhet i byggebransjen og blant andre aktører som har benyttet seg av innleid arbeidskraft, mener Per Vidar Kjølsmoen i dette svaret til Henrik Asheims innlegg i forrige uke.

Det bygges mye i Oslo, men etter at regjeringen strammet inn reglene fra 1. april i år, er det ikke lenger lov med innleid arbeidskraft på byggeplassene i Oslofjord-området.
Det bygges mye i Oslo, men etter at regjeringen strammet inn reglene fra 1. april i år, er det ikke lenger lov med innleid arbeidskraft på byggeplassene i Oslofjord-området.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Per Vidar Kjølmoen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Nestleder i Høyre og medlem i arbeids- og sosialkomiteen Henrik Asheim hevdet i et innlegg forrige uke at regjeringens innstramming i innleiereglene er tuftet på ideologi, og at resultatene er nedslående.

For Arbeiderpartiet handler ikke strengere innleieregler i noen bransjer om idelogi. Det handler om et trygt arbeidsliv. Det handler om at vi er på lag med arbeidsfolk. Det handler om at vi ønsker at flest mulig har fast stilling og ordna forhold på jobben. Jeg håper at Henrik Asheim snart får med seg dette, men vi fortsetter gjerne å repetere det.

Ja, Henrik Asheim, vi lytter til fagbevegelsen, og vi håper han snart begynner å gjøre det samme – å lytte til fagorganiserte

Per Vidar Kjølmoen
Stortingsrepresentant og fagligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet

Ja, Henrik Asheim, vi lytter til fagbevegelsen. Vi lytter til LO fordi mange av deres over 1 million medlemmer følte seg utrygge etter åtte år med Erna Solberg, der arbeidstakeres rettigheter og vilkår ble stadig dårligere. Vi håper snart at Høyres nestleder begynner å gjøre det samme, å lytte til fagorganiserte. Arven etter Erna vil vi i Arbeiderpartiet snu – derfor har vi gjort mange tiltak. Ett av disse tiltakene er å vedta strengere innleiereglene. 

Les også

I byggebransjen i Oslofjordområdet hadde mange bedrifter baserte sin ordinære drift på innleie av arbeidskraft og noen var nesten helt uten egne ansatte. Det var et problem for rekruttering, sikkerhet og arbeidsvilkår. Vi strammet inn innleiereglene fordi da kunne for eksempel tømrer Jazek Pazdur forlate bemanningsbransjen til fordel for fast jobb. En medlemsundersøkelse fra Fellesforbundet viser at mange ønsker seg direkte ansettelse i en vanlig bedrift, og over halvparten tror det blir enklere på grunn av de nye innleiereglene.  

Det Henrik Asheim bidrar med sitt debattinnlegg er å skape usikkerhet

Per Vidar Kjølmoen
Stortingsrepresentant og fagligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet

Det Henrik Asheim bidrar med sitt debattinnlegg er å skape usikkerhet. Hadde Høyre gått med på premisset om at innleieandelen er for høy og at det måtte tas grep – kunne bedriftene heller satt i gang med å ansette folk fast og tilpasse seg. Jeg er enig med Asheim at vi trenger mer arbeidskraft og da er svaret enkelt. Hvis vi trenger arbeidskraft, er det vel bare å ansette vanlige folk i faste stillinger. Høyre tviler vel på at utenlandske arbeidstakere ville vært negative til fast ansettelse, tryggere arbeidsvilkår og en forutsigbar arbeidshverdag?  

Det virker heller ikke som om Asheim har fått med seg utviklingen i det europeiske arbeidsmarkedet. For Norge spesielt opp mot land som Polen, som har euro. Som Richard Storevik, leder av Fellesforbundets avdeling 5 skriver i Altinget har Polens BNP økt drastisk de siste 10 årene. Sammen med en svak krone mot euroen bør det ikke være overraskende at flere velger faste ansettelser i hjemlandet der de har familie og venner. 

Hvis vi trenger arbeidskraft, er det vel bare å ansette vanlige folk i faste stillinger

Per Vidar Kjølmoen
Stortingsrepresentant og fagligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet

At Høyre og Asheim konsekvent misbruker FAFOs spørreundersøkelse, som de omtaler som både rapport og som grunnlag for innvirkninger endringene har hatt, har han allerede fått svar på fra undersøkelsens forfatter. Om noe viser denne undersøkelsen at bedriftene den gangen var avventende, monn tro om Høyres strategi har spilt en rolle her? 

Arbeiderpartiet vil stanse innleie som fortrenger faste ansettelser. Vi ønsker at flest mulig som vil skal kunne jobb i hel fast stilling.  

Les også

Omtalte personer

Henrik Asheim

1. nestleder og 2. parlamentariske nestleder i Høyre, stortingsrepresentant Akershus, medlem, Arbeids- og sosialkomiteen
Retorikk, kommunikasjon og ledelse (BI, 2013)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00