Analyse av 
Solveig Ruud

Sp-landsmøtet kunne blitt mye mer krevende enn det ble – for Støre

Ingen på helgens Sp-landsmøte truet med å forlate regjeringssamarbeidet med Ap. Men hadde stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen vunnet frem med flere av sine forslag, ville dagen etter Sps landsmøte blitt en skikkelig blåmandag for Ap-statsminister Jonas Gahr Støre.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og resten av ledelsen klarte å gjennomføre en forholdsvis stram regi på årets landsmøte.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og resten av ledelsen klarte å gjennomføre en forholdsvis stram regi på årets landsmøte. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Solveig Ruud

– Tør ikke en gang vi å utfordre regjeringen slik at den får større tillit? 
Dette hjertesukket kom fra Per Olaf Lundteigen på landsmøtets tredje dag. Da kjempet han for spissede formuleringer i landbrukspolitikken.

Sp-representanten fra Buskerud hadde slått an tonen på første landsmøtedag med å si rett ut at alliansen mellom Ap og Sp hadde mistet folks tillit. Ifølge Lundteigen skyldtes det strømprisene.

Men deretter var Lundteigen på den tapende siden i landsmøtesalen i flere viktige slag om alt fra strømpriser og energipolitikk til bevaring av Ullevål og forpliktende løfter til bøndene.