Stortingsrepresentanter prøver å åpne døren for norske mineraler til amerikansk industri

Tre stortingsrepresentanter har denne uken reist til USA for å selge inn norske mineraler til produksjon av amerikanske el-bilbatterier. Samtidig har EU kommet ett skritt nærere en lovgivning om kritiske mineraler (CRMA) som skal sikre EUs mineralbehov.

USAs president Joe Biden grunner på hvordan han kan sikre amerikansk bilindustri tilstrekkelig råvarer til bilbatterier. Nå prøver tre stortingsrepresentanter å overtale Bidens embedsverk om at norske mineraler er en del av løsningen.  
USAs president Joe Biden grunner på hvordan han kan sikre amerikansk bilindustri tilstrekkelig råvarer til bilbatterier. Nå prøver tre stortingsrepresentanter å overtale Bidens embedsverk om at norske mineraler er en del av løsningen.  Foto: AP Photo/Alex Brandon, File
Christina Kullmann Five

Da Kongressen i USA vedtok den store grønne omstillingspakken Inflation Reduction Act (IRA) i fjor sommer, ble det også lagt inn en rekke barrierer for å beskytte amerikanske arbeidsplasser og industri.

Blant annet er det restriksjoner mot import av visse kritiske mineraler og råstoffer som er nødvendige for å produsere batterier. Frem til nå har bare Japan klart å få en avtale om unntak fra regelverket. Det betyr at japanske mineraler nå kan brukes i amerikanske batterier. 

Norge har store forekomster av mineralene som amerikansk industri trenger, vi vil derfor peke på muligheten for unntak fra IRA på dette området for Norge.

Bård Ludvig Thorheim, Stortingsrepresentant (H)

Willfred Norlund (Sp), Øystein Mathisen (Ap) og Bård Ludvig Thorheim (H) reiste mandag til Washington D.C. for å overtale amerikanerne om at det også er en god idé å la norske mineraler slippe inn under et slik unntak. 

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00