Analyse av 
Magnus Takvam

Takvam: Sosialdemokratiets lykkelige øyeblikk fra etterkrigsårene fram mot årtusenskiftet kommer ikke tilbake

Nyvalg i Danmark. Regjeringsforhandlinger i Sverige. Budsjettdrakamp i Norge. Fellesnevner for vår skandinaviske politiske høst er svake koalisjoner med stort internt sprik, skriver Magnus Takvam i denne ukens analyse for Altinget.

De tre nordiske landene har alle svake koalisjoner som utfordres i en krevende tid. Politisk kommentator for Altinget, Magnus Takvam, forklarer hvorfor. 
De tre nordiske landene har alle svake koalisjoner som utfordres i en krevende tid. Politisk kommentator for Altinget, Magnus Takvam, forklarer hvorfor.  Foto: Martin Sylvest / NTB
Magnus Takvam

På vår egen hjemmebane står Støres mindretallsregjering foran krevende forhandlinger med SV om budsjett. I Sverige skal Ulf Kristersson rapportere om status i forhandlingene om ny regjering onsdag denne uken, der den politiske avstanden mellom Sverigedemokratene og Liberalerna gjør det vanskelig å bli enige.

I Danmark har statsminister Mette Frederiksen, som i dag leder en sosialdemokratisk mindretallsregjering, utlyst nyvalg og varslet at hun i disse krisetider vil ha en allianse «hen over midten» med borgerlige partier.