Tankesmie: – Ingen tjener på at regjeringen er aktiv part i lønnsoppgjøret

– Denne streiken viser LO sin uavhengighet, uavhengig av hvem som sitter i regjering, sier Andreas C. Halse, i Tankesmien Agenda. Magnus Engen Marsdal i Manifest Tankesmie, tror Arbeiderpartiet kan få gratis drahjelp fra LO sin kampvilje. – Staten ble med Kleppe-pakkene en del av lønnsoppgjøret og det var totalt mislykket, sier samfunnsøkonom Steinar Juel i Civita.

LO er i
streik og LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte streikende bygnings- og
anleggsarbeidere ved regeringskvartalet Oslo.
LO er i streik og LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte streikende bygnings- og anleggsarbeidere ved regeringskvartalet Oslo.Foto: Cornelius Poppe / NTB
Christina Guldstad

– Med Arbeiderparti i regjering er streikeviljen lavere, uttalte arbeidslivsforsker Isak Lekve til Altinget i forkant av meklingen mellom LO og NHO hos Riksmekleren.

Meklingen endte med at LO ikke aksepterte Riksmeklerens skisse til løsning og dermed gikk i brudd. Heller ikke YS så seg tjent med å akseptere løsningsforslaget. Fra mandag har både LO- og YS-medlemmer streiket. Fredag trappes streiken opp, dersom partene ikke kommer til enighet før den tid.

Andreas C. Halse er fagsjef i Tankesmien Agenda. Tankesmien er partipolitisk uavhengig og ble opprettet etter initiativ fra LO i 2014. Han understreker at det er ingen som ønsker streik i utgangspunktet og det sitter «langt inne» for norsk fagbevegelse å gå ut i streik.

Altinget logoArbeidsliv
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om arbeidsliv samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00