Ungdom mot EU: Vinnerargumentene står seg bedre nå enn i ’72 og '94
Vi i Ungdom mot EU er fundamentalt uenig med Europeisk Ungdom i at norsk folkestyre, selvråderett over eget land og strømprisene, er uviktig å snakke om med ungdommer, skriver Kim René Hamre, leder av Ungdom mot EU.
Kim René Hamre
Leder, Ungdom mot EU, Leder, Bergen Ungdom mot EU, fungerende leder, Hordaland Ungdom mot EULeder av Europeisk Ungdom, Kristine Meek Stokke, uttaler i Altinget sin sak at en skal legge debatten fra ’72 og '94 i skuffen. Dette tyder på at det norske nei til EU kanskje kan være et sårt tema for dem å snakke om. Europeisk Ungdom vet like godt som oss hvem som vant i både 1972 og 1994, nemlig nei-siden som var motstandere av et norsk EU-medlemskap.
Vi hadde den gang gode og solide argumenter mot at Norge skulle inn i den europeiske unionen. For eksempel ville et medlemskap ført til tap av selvråderett og nasjonal suverenitet, og et svekket norsk folkestyre.
Europeisk Ungdom vet like godt som oss hvem som vant i både 1972 og 1994.
Kim René Hamre
Leder, Ungdom mot EU
«Europeisk Ungdom» synes at dette ikke er så viktig for ungdommer nå til dags, og mener at ungdommer ikke bryr seg om dette. Vi i Ungdom mot EU mener at disse argumentene faktisk står seg enda bedre i dag. Som nyvalgt leder for Ungdom mot EU, reiser jeg på mange arrangementer for ungdommer, og det er mange som bryr seg om nettopp folkestyret, selvråderetten og strøm.
Europeisk Ungdom undervurderer dagens ungdom
Er det noe jeg og den nyvalgte lederen for Europeisk Ungdom er enige om, så er det at en ny EU-debatt er i gang, og at vi må snakke om det som er aktuelt.
Det at ungdom ikke kjenner så godt til alt dette, betyr ikke at de ikke er interesserte eller at det er kjedelig.
Kim René Hamre
Leder, Ungdom mot EU
Vi i Ungdom mot EU er derimot fundamentalt uenig med Stokke i at norsk folkestyre, selvråderett over eget land og strømprisene er uviktig å snakke om med ungdommer. Det høres nesten ut som om at hun mener at ungdommer ikke klarer å sette seg inn i disse sakene, og det synes jeg er å undervurdere dagens ungdommer sterkt.
Det at ungdom ikke kjenner så godt til alt dette, betyr ikke at de ikke er interesserte eller at det er kjedelig, men fordi mange ikke snakker om hverken EU eller EØS-avtalen i klasserom eller rundt middagsbordet hjemme, har de lite kjennskap til temaet. Dette må vi informere mer om, bli flinkere til å nå ut til unge og dette holder vi i Ungdom mot EU på med for fullt for tiden.
Vil flytte makten over Norge til EU
Stokke fra Europeisk Ungdom, uttaler i artikkelen i Altinget at: «Uansett hva slags avtale man inngår må man på en eller annen måte avgi suverenitet. Det er det som skjer når man inngår en avtale.»
Vi mener at det er kunnskapsløst å si at en ikke kan inngå avtaler uten å avgi norsk suverenitet.
Kim René Hamre
Leder, Ungdom mot EU
Jeg forstår at Stokke er innstilt på å inngå avtaler med den europeiske unionen, som vil flytte makten over Norge til den europeiske unionen, som de mener skal få bestemme mer og mer over Norge.
Vi i Ungdom mot EU er helt imot slik suverenitetsavståelse, og vi mener at det er kunnskapsløst å si at en ikke kan inngå avtaler uten å avgi norsk suverenitet. Selvfølgelig kan vi inngå avtaler både med EU og andre land uten at det fører til avståelse av suverenitet.