Kommentar av 
Frode Pleym
Helene Hagel

Greenpeace: Den norske oljeindustrien må drives ut av Danmark

I 25 år har norsk oljeindustri eksportert tusenvis av tonn farlig oljeavløpsvann til Danmark – og selv om nye anbudsrunder har stoppet, spøker den fortsatt på dansk sokkel. Dette gjør det vanskelig å promotere Danmark som et ledende grønt land, skriver Helene Hagel og Frode Pleym, hhv. klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Danmark og leder av Greenpeace Norge.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB
Frode Pleym
Helene Hagel
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Hva tenker vi dansker på når vi tenker på Norge? Flott natur, gode tv-serier som Skam og Exit, skiferie, en nordisk velferdsstat med mange elbiler, og koselige, men småfulle nordmenn som inntar danske gater for å feire den norske grunnlovsdagen.

Men vi tenker kanskje også på Norge som et av verdens største og rikeste oljeland, med en oljeindustri som er i ferd med å sprenge verdens klimamål med oljeboring rekordlangt mot nord, i sårbare arktiske områder. Og dette er en side av vårt kjære naboland Norge som vi er nødt til å stoppe nå. 

Nå vil den norske oljeindustrien også utnytte smutthull i en dansk avtale som skal hindre ny olje- og gassleting.

Helene Hagel og Frode Pleym
Greenpeace Danmark og Norge

Den norske oljeindustrien påvirker også oss i Danmark. I over 25 år har den norske oljeindustrien tatt livet av danske havområder ved å eksportere giftig avfallsvann hit. Og ikke nok med det: Nå vil den norske oljeindustrien også utnytte smutthull i en dansk avtale som skal hindre ny olje- og gassleting.

Døden i Agersø sund

La oss begynne med det første. I 25 år har den norske oljeindustrien, med Equinor i spissen, eksportert hundretusenvis av tonn med giftig avfallsvann fra oljeproduksjonen sin til Danmark.

Det giftige oljevannet har kun blitt delvis renset, før det har blitt sluppet ut i et sårbart havområde sørvest på Sjælland. Dette er en lokal miljøkatastrofe, som den danske miljøministeren Magnus Heunicke etter lang tids press har sagt skal stoppes, men først når den nåværende avtalen mellom Norge og Danmark løper ut om to og et halvt år.

Ved å hevde at det giftige avfallet skal «nyttiggjøres», i stedet for å «dumpes», har Equinor snodd seg utenom Basel-konvensjonen, som regulerer eksport av farlig avfall. Ledende norske jurister mener derimot at gifteksporten bryter med konvensjonen.

Les også

Norsk oljeproduksjon, «norsk likhet»?

For nordmenn er det kanskje interessant å høre hvordan vi dansker ser på Equinor, selskapet som i 2018 kvittet seg med navnet Statoil for å kunne selge seg inn som et moderne energiselskap i full gang med omstillingen.

Det er ubegripelig at klimaministeren vår har valgt å åpne for en ny konsesjonsrunde i Nordsjøen.

Helene Hagel og Frode Pleym
Greenpeace Danmark og Norge

Navneskiftet skulle ta tankene vekk fra oljeplattformer og gassrør og over til likhet og likeverd, men midt i en eskalerende klimakrise fortsetter Equinor jakten på mer olje og gass, verden over. Til tross for at over 99 prosent av energien Equinor produserer er fossil, har oljegiganten planer om å øke olje- og gassproduksjonen med 20 prosent de neste tre årene, stikk i strid med hva som må til om vi skal nå 1,5-gradersmålet.

Equinor ligger også på 38. plass på listen over 90 selskaper som gjennom historien har det største ansvaret for menneskeskapte klimagassutslipp. Bare det ene av Equinors aktuelle oljeprosjekter, Rosebank-feltet i Storbritannia, anslås å inneholde 500 millioner fat oljeekvivalenter. Forbrenning av oljen fra dette feltet alene vil føre til høyere CO2-utslipp enn de årlige samlede utslippene til verdens 28 fattigste land.

Er ny gassleting forenlig med Danmarks klimaplaner?

Så kommer vi til den andre delen – ny gassleting i Nordsjøen. Til tross for at det danske Folketinget i 2020 inngikk en historisk avtale om å stoppe nye olje- og gasslisenser på dansk sokkel, er en minirunde med nye lisenser på trappene.

Også her har vi å gjøre med et norsk oljeselskap, et lite selskap som straks bytter navn fra Noreco til BlueNord. Som det første oljeselskapet siden Nordsjøavtalen kom på plass, har BlueNord søkt Danmark om lov til å lete etter gass i et nytt, ikke-konsesjonsbelagt område. Dermed vil de utnytte et smutthull i den historiske avtalen som skulle stoppe nye lisensrunder til oljenæringen i Danmark. Det er ubegripelig at klimaministeren har valgt å åpne for en ny konsesjonsrunde i Nordsjøen.

Rokker ved Danmarks troverdighet

Nordsjøavtalen gjorde det mulig for Danmark å danne en historisk, internasjonal allianse av land som vil kjempe for en global stans i ny olje- og gassleting. Nå rokkes Danmarks troverdighet av BlueNords søknad om ny gassleting i den danske delen av Nordsjøen.

Det må bli slutt på at norske oljeselskaper bøyer og tøyer på regler og finner smutthull de kan utnytte til å tjene penger på ødelegge dansk natur og stikke kjepper i hjulene på danske klimamål.

Helene Hagel og Frode Pleym
Greenpeace Danmark og Norge

Det blir utrolig vanskelig å promotere Danmark som et grønt foregangsland når norske selskaper tar seg til rette i den danske delen av Nordsjøen takket være et smutthull. 

Selvsagt skal ikke norske oljeselskaper få lov til å lete etter mer dansk gass når flertallet i Folketinget har sagt tydelig nei. Og selvsagt skal ikke norske selskaper, med Equinor i spissen, få lov å bruke våre danske havområder som søppelplass for giftig avfallsvann fra oljeproduksjonen, nå når Danmark har satt foten ned. Den norske oljeindustriens ødeleggende atferd i Danmark må stoppes med det samme. Det må bli slutt på at norske oljeselskaper bøyer og tøyer på regler og finner smutthull de kan utnytte til å tjene penger på ødelegge dansk natur og stikke kjepper i hjulene på danske klimamål.

En versjon av denne kommentaren er tidligere publisert i Information.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00