Den danske miljøministeren vil ikke ta imot oljeforurenset spillvann fra Norge i fremtiden

I Danmark raser miljødebatten om hvorvidt landet faktisk er forpliktet til å motta forurenset spillvann fra Norge, eller om det er juridisk mulig å avvise det. Det har satt et stort press på både Miljøstyrelsen og den danske miljøministeren Magnus Heunicke, som nå sier at Danmark ikke vil motta oljeforurenset spillvann fra Norge i fremtiden.

Det danske renseanlegget RGS Nordic mottar forurenset spillvann fra blant annet Norge, som pumpes ut i Agersø Sund etter behandling.
Det danske renseanlegget RGS Nordic mottar forurenset spillvann fra blant annet Norge, som pumpes ut i Agersø Sund etter behandling.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB
Hjalte T. H. Kragesteen

Utslipp av oljeforurenset spillvann fra Norge har satt dagsordenen i den danske miljødebatten de siste månedene. Saken har konkret handlet om det danske renseanlegget RGS Nordic, som mottar spillvann fra Norge som de etter behandling slipper ut i Agersø Sund, midt mellom Sjælland og Midt-Jylland.

Kjemisk oljeavfall har i flere tiår blitt fraktet fra Norge til Danmark.

Debatten om det norske spillvannet oppstod i forbindelse med at flere eksperter i begynnelsen av året uttalte at Miljøstyrelsen har gitt feilaktige opplysninger om utslipp av spillvann, og at de som allerede har fått tillatelse til å slippe det ut – deriblant RGS Nordic – aldri burde ha fått tillatelse til det. 

Min holdning er at Danmark ikke skal motta denne form for oljeforurenset spillvann fra utlandet i fortsettelsen.

Magnus Heunicke, Danmarks miljøminister

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00