Analyse av 
Hans Andreas Starheim

Stort kjedeligere landsmøte kunne Bergstø knapt ha drømt om

Tross det som omtales som en historisk Nato-debatt, nestledervalg og behandling av nytt prinsipprogram, opplevdes SVs landsmøte som et tre dager langt gjesp fra pressebenken bakerst i salen. For nyvalgt leder Kirsti Bergstø er det et godt utgangspunkt.

Det var et tilsynelatende harmonisk og samstemt landsmøte som valgte Kirsti Bergstø som Audun Lysbakkens etterfølger som SV-leder. Men er det likevel noe som ulmer?
Det var et tilsynelatende harmonisk og samstemt landsmøte som valgte Kirsti Bergstø som Audun Lysbakkens etterfølger som SV-leder. Men er det likevel noe som ulmer?Foto: Alf Simensen / NTB
Hans Andreas Starheim

En skulle tro alt lå til rette for bråk. Det var tross alt noen store retningsvalg et par hundre delegater skulle ta på vegne av partiet sitt på Gardermoen denne helgen. Likevel føltes det aldri som noe stort sto på spill på SVs landsmøte i år.

Kanskje var det noe som satt seg allerede helt på starten av første møtedag, da en ung representant fra Trøndelag fra talerstolen oppfordret salen til å slutte å klappe etter innlegg – fordi dette kunne føre til «dårlig demokratisk og feministisk praksis».

Tilsynelatende var dette en oppfordring som hjalp, for den påfølgende sikkerhetspolitiske debatten foregikk med bemerkelsesverdig lav temperatur, tematikken tatt i betraktning. Da en annen ung delegat forsøkte å dra opp stemning blant salens NATO-skeptikere med å avslutte innlegget sitt med et kraftfullt «fortsatt Norge ut av NATO!»-utrop, var den lille applausen han pådro seg svært spredt, og nølende.

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00