Om  
Anne Kristin Hjukse
Erna Solberg
Anne Nafstad Lyftingsmo

Toppbyråkrater innrømmer dokumentfeil i Finnes-saken

Flere nåværende og tidligere ansatte ledere ved statsministerens kontor innrømmer at dokumenter om Sindre Finnes aksjehandel ikke ble håndtert på riktig måte og dermed ble skjult for offentligheten – i alle Solbergs år som statsminister. 

<div>Her pakker Erna Solberg ned private bilder som prydet statsministerkontoret gjennom åtte år som statsminister. Gjennom alle disse årene ble en rekke dokumenter og eposter som handlet om ektefellen Sindre Finnes, holdt utenfor offentligheten.</div>
Her pakker Erna Solberg ned private bilder som prydet statsministerkontoret gjennom åtte år som statsminister. Gjennom alle disse årene ble en rekke dokumenter og eposter som handlet om ektefellen Sindre Finnes, holdt utenfor offentligheten.
Foto: Heiko Junge / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Sentrale eposter og dokumenter om Finnes askjehandler og på hvilken måte disse kunne gjøre Erna Solberg inhabil da hun var statsminister, har blitt håndtert som interne dokumenter. Det bryter med offentlighetsloven, skriver E24 søndag. 

– I denne saken har vi oppdaget at inn- og utgående saksdokumenter, som skulle vært journalført, i stedet har blitt arkivert som organinterne dokumenter, sier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse til E24.

Viktig kommunikasjon i denne saken ble lagt i et internt papirarkiv. Da må ikke dokumentene journalfres på samme måte som annen kommunikasjon.

På den måten ble dokumenter og informasjon om hva SMK faktiske visste om saken, skjult for offentligheten i over ti år, skriver E24.

De har snakket med flere ledere ved statsministerens kontor. Også tidligere ekspedisjonssjef Heidi Hennenes sier hun skulle ha journalført eposter og dokumenter som handlet om Sindre Finnes. Regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo beklager også håndteringen av flere eposter til Finnes om et privat selskap, et styreverv og om Solbergs habilitet.

Ifølge offentligloven skal alle offentlige virksomheter føre en journal med saksdokumenter, der innbyggere og presse kan begjære innsyn. Dersom man ikke legger ut dokumenter fortløpende, er det et brudd på offentligloven. 

Flere dokumenter er dermed journalført nå og SMK har gitt innsyn i disse. 

E24 har ikke gjort funn som tyder på at det var gitt noen instruks fra politisk ledelse om å skjule dokumenter for offentligheten.  

Omtalte personer

Anne Kristin Hjukse

Kommunikasjonssjef, Statsministerens kontor
master i ledelse (Handelshøyskolen BI, 2018), journalistikk (Høgskolen i Oslo og Akershus, 1997)

Erna Solberg

Partileder (H), stortingsrepresentant, parlamentarisk leder Hordaland
Cand.mag. sosiologi, sammenlignende politikk, statistikk, sosialøkonomi (Universitetet i Bergen 1986)

Anne Nafstad Lyftingsmo

Regjeringsråd, Statsministerens kontor
siviløkonom (Norges Handelshøyskole)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00