Om  
Kari Elisabeth Kaski

Kaski stiller ikke som leder i SV

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, har bestemt seg for å ikke stille som lederkandidat. – Det er en beslutning som gjør meg ulykkelig. 

Foto: Alf Simensen / NTB
Lara Rashid

– Jeg vet dette vil skuffe mange. Og det er en beslutning som gjør meg ulykkelig. Men jeg har kommet frem til at det er det riktige valget for meg i den situasjonen jeg og min familie er i nå, skriver SV-politikeren Kari Elisabeth Kaski.

Da SV-leder Audun Lysbakke varslet i november at han ønsker å trekke seg som leder, var det mange som pekte på Kaski som hans arvtager. Både ungdomspartiet SU og SVs største fylkeslag Oslo ga sin støtte til Kaski. 

Kaski har hele veien sagt at hun er usikker på om hun ønsker å ta over ledervervet. Hun er småbarnsmor, og har derfor vært usikker på avgjørelsen. 

«Jeg har vært åpen om den vanskelige livssituasjonen jeg er i. Jeg er i foreldrepermisjon etter et tøft svangerskap og barsel, og jeg har måttet gitt det rom.
Beslutninga har vært veldig vanskelig og tatt tid fordi jeg tar på alvor at så mange i partiet ønsker meg som ny leder. Det er en enorm tillitserklæring, og mange har tilbudt seg å stille opp for meg og partiet. Det er jeg svært takknemlig for», skriver hun på sin Facebook-side.

Vil trolig bli leder i SV

Kirsti Bergstø er en annen kandidat som har stor oppslutning i partiet. I november sa hun til NRK at hun ønsker å stille seg til disposisjon til å ta over ledervervet. Også Bergstø har vært usikker på grunn av hennes livssituasjon som alenemor.

– Jeg har noen veldig fine støttespillere som er viktige i mitt barns liv, som sikrer ham trygghet og blir en slags bredere familie. En større familie i tillegg til min mor er jo helt grunnleggende, fordi det å være partileder er uforutsigbart, sa Bergstø til Altinget før jul. 

Foto: Terje Bendiksby/NTB

Flere fylkesledere Altinget har snakket med sier at de ønsker Bergstø som leder. Hun har bred støtte fra blant annet Rogaland, Finnmark og Viken.

– Jeg kjenner meg igjen i at jeg har bred støtte innad i partiet. Det har jeg fått mange gode tilbakemeldinger om. Jeg hadde ikke stilt om jeg ikke hadde blitt oppfordret til det fra ulike hold og ulike deler av landet, sier hun.

Legger frem sitt forslag 1. februar

SVs partiorganisasjon hadde frist til å komme med sine innspill til valgkomiteen den 20. desember. Valgkomiteen skal snakke med de forskjellige kandidatene til de forskjellige vervene, og skal legge fram et helhetelig forslag til ledelse og sentralstyre den 1. februar. 

– Vi tar med oss tilbakemeldingene og jobber videre med det, sier leder av valgkomiteen, Pål Julius Skogholdt til Altinget.

– En enorm tillitserklæring

Kaski skriver at hun har tatt tilbakemeldingene hun har fått som en «enorm tillitserklæring», og ser på det som en klar støtte til å videreutvikle partiet. 

– Jeg ser også på det som en klar støtte til det partiet mange av oss vil videreutvikle. Et bredt, inkluderende, solidarisk, utadvendt, ambisiøst rødt og grønt folkeparti. Som får ned forskjellene og kutter klimagassutslippene. Som evner å nyorientere seg. Som bygger på tillit, lytter og slipper til nye og gamle medlemmer, skriver hun.

Omtalte personer

Kari Elisabeth Kaski

Stortingsrepresentant (SV), andre nestleder av finanskomiteen

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00