Pollestad: Et sunt kosthold avgjøres ikke av «400 eller 300 eller 450» gram kjøtt
– Det er ikke aktuelt å lage en landbrukspolitikk som er innrettet mot hva folk burde ha spist. For da vil vi jo få feil produkter, sier landbruksminister Geir Pollestad (Sp).
Solveig Ruud
Politisk journalistTorsdag la Helsedirektoratet frem nye nasjonale kostråd. På noen punkter er de blitt justert fra de faglige rådene som ble sendt på høring tidligere i år.
Men anbefalt mengde kjøtt – som det har vært mye politisk og faglig strid om – er uendret: «Rødt kjøtt kan inngå som en del av kostholdet, men bør begrenses til 350 gram per uke eller lavere».
At klimahensyn ikke skulle være en del av faktagrunnlaget for rådene, var en politisk avgjørelse som regjeringen tok for ett år siden. I de rådene som nå er lagt frem, er det ingen kobling til bærekraft, men det er lagt et eget hefte om det temaet som ligger på Helsedirektoratets nettsider.
Styrker rådenes verdi
– Jeg tror at det vil styrke kostholdsrådenes verdi, sier Sps landbruksminister om at rådene kun baseres på helsemessige begrunnelser.
Han legger til at han tror alle – inkludert ham selv – har et stort potensial når det gjelder å få til et sunnere kosthold.
Det er ikke aktuelt å lage en landbrukspolitikk som er innrettet mot hva folk burde ha spist.
Geir Pollestad
Landbruks- og matminister
– Og så vil jeg alltid argumentere for at folk bør velge norsk mat, sier statsråden og understreker at landbrukspolitikken vil ta utgangspunkt i å produsere «den maten som folk faktisk spiser».
– Det er ikke aktuelt å lage en landbrukspolitikk som er innrettet mot hva folk burde ha spist. For da vil vi jo få feil produkter.
Mener folk må vurdere selv
På spørsmål om han som landbruksminister vil stille seg bak anbefalinger om at folk skal nøye seg med inntil 350 gram kjøtt i uken, svarer Pollestad:
– Folk må ta sine valg. Dette er kostholdsråd, sier han med trykk på råd og understreker at folk må gjøre sine egne vurderinger.
Samtidig gir han uttrykk for at det kan være lurt å ha noen offisielle helsemessig begrunnede kostholdsråd i en hverdag der både «influensere og andre har mange mer eller mindre faglig funderte råd om kosthold».
– Og så kommer jeg til å styre etter en landbrukspolitikk som gjør at vi dekker den etterspørselen av kjøtt, egg, melk og andre produkter som folk faktisk kjøper.
Skal produsere det folk kjøper
– Vil det være en fordel for landet om rådene følges – at folk prøver å etterleve dem også når det gjelder for eksempel kjøtt?
– Jeg mener at det vil være fornuftig at flere spiser sunnere. Kostholdsrådene peker ut en retning. Og så er det opp til folk å gjøre sine valg, men selvsagt vil samfunnet og den enkelte tjene på et sunnere kosthold.
Selvsagt vil samfunnet og den enkelte tjene på et sunnere kosthold.
Geir Pollestad
Landbruks- og matminister
– Bør rådene føre til at norske bønder produserer mer belgvekster og erter og kanskje mindre kjøtt?
– Landbrukspolitikken har som utgangspunkt, både før og etter at disse nye kostholdsrådene ble presentert, at vi skal produsere det folk kjøper, svarer Pollestad.
– Får vi en voldsom oppsving i etterspørselen etter belgvekster i Norge, er jeg sikker på at landbruket vil levere på det.
Sp-politikeren poengterer at det ikke er slik at kostholdsrådene styrer landbrukspolitikken.
Sterkt kritikk fra Venstre og MDG
Pollestad og Senterpartiet er mange ganger blitt sterkt kritisert for ulike uttalelser om kjøtt. Denne kritikken er også gjentatt i Arendal.
Før kostholdsrådene ble presentert torsdag, deltok blant annet Venstres helsepolitiske talsperson, Alfred Bjørlo, i en panelsamtale om kosthold. Han mente Sp fremmer et budskap i retning av «er du glad i Norge, må du spise kjøtt».
– Det må vi få slutt på, sa Bjørlo og brukt ord som «spinnvilt» og «absurd» om kjøtt-uttalelser fra Sp-hold.
Pollestad har karakterisert kjøttfri mandag som jåleri og hans forgjenger, Sandra Borch, uttalte som statsråd at «kjøttfri middag er ikke middag».
MDGs Une Bastholm kritiserte også Sps holdning til kostholdsrådene torsdag. Det skjedde i en paneldebatt etter at rådene var presentert. Hun mente Sp har gjort kjøtt til en «identitetsmarkør».
Ikke antall gram kjøtt som er avgjørende
Pollestad avviser at det er Sp som bidrar til å gjøre kjøttdebatten til identitetspolitikk.
– Nei, det tror jeg virkelig ikke det er Senterpartiet som gjør, sier han og svarer at det gjøres av dem som fremstiller kjøtt som «omtrent verre enn både flyreiser, cruiseturisme og andre typer utslipp».
– Det går ikke jeg med på. Jeg er opptatt av at folk skal få velge hva de vil spise. Kostholdsrådene er der. Å lage mye krangling rundt ulike syn på mat, det synes jeg blir feil.
Hvis du skal ha et sunt kosthold, så er det ikke antall gram kjøtt, om det er 400 eller 300 eller 450, det står og faller på.
Geir Pollestad
Landbruks- og matminister
Pollestad sier at han vet at mange er glade i kjøtt:
– Jeg er glad i kjøtt, og jeg tror at hvis du skal ha et sunt kosthold, så er det ikke antall gram kjøtt, om det er 400 eller 300 eller 450, det står og faller på.
Bestrider ikke rådene
– Den siste uttalelsen din kan jo tyde på at du egentlig ikke stiller deg bak rådene, og at du ikke egentlig anbefaler folk å følge dem?
– Kostholdsrådene er helsefaglige. Om det er jeg som stiller meg bak dem eller ikke, eller om det er du som gjør det, eller om det er noen andre, det har forsåvidt ingen betydning, sier landbruksministeren.
– Dette er helsefaglige råd, og det har vært vårt utgangspunkt hele tiden. Jeg tror at dette kommer til å gå helt fint.
På et siste spørsmål om han som politiker vil anbefale folk av helsemessige årsaker å følge kostholdsrådene, svarer Pollestad:
– Jeg vil i hvert fall ikke bestride dem. De ligger til grunn. Jeg kommer til å lese dem og hver enkelt må ta en vurdering av hva de ønsker å spise.