Analyse av 
Jette F. Christensen

Skal EU la aspirerende diktatorer bestemme over vår sikkerhet?

Det avgjøres denne uken. På torsdag kan Viktor Orbán avgjøre om Trump skal få rett i at Europa tar for lett på sin egen sikkerhet eller ikke, skriver Altingets EU-analytiker Jette Christensen.

På torsdag kan EU bestemme seg hvem det er som skal befinne seg under froskens bakdel: Europas sikkerhet eller Victor Orbán, skriver Altingets EU-analytiker Jette Christensen.
På torsdag kan EU bestemme seg hvem det er som skal befinne seg under froskens bakdel: Europas sikkerhet eller Victor Orbán, skriver Altingets EU-analytiker Jette Christensen.Foto: AP Photo/Markus Schreiber/NTB scanpix/Marte Vike Arnesen
Jette F. Christensen

Når EU torsdag 1.februar vedtar budsjettet sitt, tar de stilling til USAs forhold til Europa og sitt eget forhold til autokrater. Norsk offentlighet har gjennom legenden Hans Wilhelm Steinfeld blitt skjenket det ungarske uttrykket «under ræven på en frosk» om noe som ikke holder et høyt nivå. På torsdag kan EU bestemme seg hvem det er som skal befinne seg under froskens bakdel: Europas sikkerhet eller Victor Orbán.

Akkurat nå må det være ganske spennende å være Victor Orbán. På grunn av EUs maktesløshet overfor enkelte av sine egen medlemmers avslappede forhold til rettsstat og demokrati, har han ikke bare fått lov å styre sitt eget land nedover på demokratiske indekser som han vil, men i altfor stor grad fått bestemme over hvordan EU skal oppføre seg. På torsdag kan han også bestemme om Trump skal få rett i at Europa tar for lett på sin egen sikkerhet.

Kontinentet vårt går snart inn i sitt tredje år med krig i Ukraina. Det er ikke gratis, regnet i verken menneskeliv eller penger. Det siste er enklere å avstå. Hovedproblemet med krig er jo ikke først og fremst at det er dyrt. Men det blir langt dyrere om Ukraina taper krigen mot Russland. I torsdagens budsjettmøte skal EU stemme over en bevilgning på 50 milliarder euro i støtte til Ukraina. En stor sum, men med tanke på at det utgjør 1 prosent av de 27 medlemslandenes BNP, er det ikke så mye å rope «vår kamp er kronet med seier» for. Til sammenlikning bruker Russland 6 prosent av sin BNP på krigen.

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00