Debatt

Torbjørn Furulund: Sammen løser vi oppgavene

Svaret på kapasitetsutfordringene i helsevesenet vårt er ikke flere ansatte, men vi må bruke helsepersonellet vårt på en bedre måte. Dette trenger vi alle gode krefter med på laget for å oppnå, skriver bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo, Torbjørn Furulund.

Nå må vi våge å se fremover og se hvordan vi i fellesskap kan finne de gode løsningene, skriver bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo, Torbjørn Furulund.
Nå må vi våge å se fremover og se hvordan vi i fellesskap kan finne de gode løsningene, skriver bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo, Torbjørn Furulund.Foto: NHO Geneo
Torbjørn Furulund
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Torsdag 2. februar overleverte Helsepersonellkommisjonen, ved leder Gunnar Bovim, sin NOU til helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol (Ap). Jeg ønsker først og fremst å berømme både regjeringen som satte ned dette utvalget, og ikke minst kommisjonen som har lagt ned et svært grundig arbeid. 

Velferdsteknologi vil hjelpe oss, men er ikke hele svaret.

Torbjørn Furulund
Bransjedirektør for helse og velferd, NHO Geneo

Det har lenge blitt påpekt at det er stor mangel på helsepersonell i Norge, og at mangelen trolig bare vil øke i tiden som kommer. Men konklusjonen fra kommisjonen er ikke å øke rekrutteringen, men at helse- og omsorgstjenesten skal bruke dagens ansatte bedre. Dette begrunner de blant annet med at Norge er i Europa-toppen i ressursbruk til sektoren.

Vi må våge å se fremover

Uavhengig av om helsepersonell er ansatt offentlig eller privat, merker jeg meg at kommisjonen først og fremst er opptatt av at vi bruker de samlede ressursene på de behandlinger som har dokumentert effekt, og som er prioritert i vår offentlige helsetjeneste.

Det er helt avgjørende at vi får til et godt samspill mellom offentlige og private aktører også i fremtiden.

Torbjørn Furulund
Bransjedirektør for helse og velferd, NHO Geneo

Velferdsteknologi vil hjelpe oss, men er ikke hele svaret. Vi er også, som kommisjonen også peker på, nødt til å se på hvordan vi organiser

Under fremleggelsen av rapporten legger lederen av utvalget, Bovim, også vekt på at «overbudsretorikken [ikke] bringer helse- og omsorgstjenesten fremover. Den gjør mer skade. Vi må snakke sammen med innestemme, vi må slutte å jakte på syndebukker».

Våre medlemsbedrifter og vi i NHO Geneo er helt enig i dette. Nå må vi våge å se fremover og se hvordan vi i fellesskap kan finne de gode løsningene og bruker personell mest mulig hensiktsmessig. Dersom man skal finne måter å effektivisere kapasiteten på, som allerede finnes der, er det viktig at man gjør dette i et tett samspill med partene i arbeidslivet, pasienter, pårørende, ansatte og fagmiljøer.

Pasientenes behov må alltid komme først

Vi er alle enige om at det må tas grep for å sikre en helsetjeneste i verdensklasse også i fremtiden. Det å ha et arbeidsmarked innen helse både i offentlig og privat sektor, er med på å fremme flere valgmuligheter og karriereveier for leger, sykepleiere og annen fagkompetanse. En variasjon av ulike arbeidsgivere og arbeidsmetodikker er bra for å gjøre det mer attraktivt å utdanne seg i sektoren.

Våre bedrifter og NHO Geneo mener at pasientenes behov alltid må komme først. Derfor er det helt avgjørende at vi får til et godt samspill mellom offentlige og private aktører også i fremtiden. Vi må bruke den private kapasiteten på en klok måte. Den samlede fagkompetansen og arbeidskraften må brukes godt for å ivareta ulike helsetjenester det er dokumentert behov for, og med behandlinger som har dokumentert effekt.

Jeg er glad for at helse- og omsorgsminister Kjerkol sier under fremleggelsen at hun vil ha alle med på laget. Våre virksomheter, små og store, ideelle og kommersielle, er klare for å hjelpe regjeringen med å nå målene, med sine ulike styrker og fortrinn.

Vi har lang tradisjon i dette landet for pragmatisk samarbeid offentlig/privat – eller velferdsmiks som vi kaller det. Privat sektor bidrar med betydelig kapasitet, kvalitet og kompetanse både i primær og spesialisthelsetjenesten, gjennom avtaler med det offentlige som del av vår felles offentlige helsetjeneste.

Omtalte personer

Gunnar Bovim

Rådgiver og professor, NTNU, styreleder, Oslo universitetssykehus HF, Forskningsrådet, Museene Arven, Olavshallen og NTNU TTO AS
Cand.med. (Universitetet i Bergen, 1985), Dr. med. (Universitetet i Trondheim, 1993)

Ingvild Kjerkol

Helse- og omsorgsminister (Ap), leder, Trøndelag Ap.
master i kunnskapsledelse (Nord Uni.)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00