Debatt

Bård Baardsen: Ny regjering – samme mangelfulle enøk-politikk

I Norge har vi i utgangspunktet tre statsmakter. For oss som jobber med enøk og solenergi, føles det noen ganger som vi har en femte statsmakt i Enova.

Seniorrådgiver i Norsk Varmepumpeforening, Bård Baardsen, utfordrer klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) på hvorfor regjeringen nedprioriterer midler til enøk.
Seniorrådgiver i Norsk Varmepumpeforening, Bård Baardsen, utfordrer klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) på hvorfor regjeringen nedprioriterer midler til enøk.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Bård Baardsen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Da budsjettavtalen mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble presentert, var reaksjonen sjokk og vantro blant oss som er opptatt av å få til en satsing på energieffektivisering og solenergi på bygg.

Her var det kuttet 280 millioner til energitiltak i kommunale boliger og studentboliger gjennom Husbanken.

Videre var det i budsjettet lagt inn en økning i midlene til Enova med 900 millioner. Dette var faktisk 50 millioner mer enn det som lå inne i SV sitt alternative budsjett. Men da vi så hva disse 900 millionene skulle gå til, forsto vi at den femte statsmakt hadde vært tungt involvert i budsjettforhandlingene.

Det virker som Enova har en slags vetorett når det gjelder å godkjenne et eventuelt forhandlingsresultat mellom partene som skal styre landet.

Midlene fra budsjettenigheten går i Equinor-potten

De som kjenner Enova, vet at det meste av midlene allerede går til store, kapitalsterke konsern og store prosjekter. Equinor fikk eksempelvis 2,3 milliarder kroner til Hyvind Tampen, mens det siden 2015 kun er utbetalt 1.687 millioner til de 2,5 millioner husholdningene i Norge.

Da vi så hva disse 900 millionene skulle gå til, forsto vi at den femte statsmakt hadde vært tungt involvert i budsjettforhandlingene

Bård Baardsen
Seniorrådgiver i Norsk Varmepumpeforening

Til forskjell fra Equinor og de andre store konsernene, betaler husholdningene også inn penger til Enova over strømregningen. Husholdningene betaler faktisk inn 400 millioner kroner per år, som er mye mer enn det de får tilbake i støtte til energitiltak.

I regjeringens forslag til statsbudsjett var det i Enova satt av 4.100 millioner til klimatiltak («Equinor-potten») og 400 millioner til energitiltak (husholdninger og kommuner). Altså en gigantisk sum til store industriprosjekter, og knapper og glansbilder til husholdninger og kommuner. Nytt av året er at noe midler skal overføres fra Enova til Husbanken til enøktiltak i kommunale bygg.

Nå er det (fortsatt ikke) vanlige folks tur

Da SV la frem sitt alternative budsjett, var det avsatt 850 millioner ekstra til Enova, fordelt på 250 millioner til klimatiltak (Equinor-potten) og 500 millioner til energitiltak i husholdningene. I tillegg 100 millioner til hurtigladepunkter i distriktene. Vi må anta at SV sitt utgangspunkt i forhandlingene var deres alternative budsjett.

Hvordan ender man da opp med et forhandlingsresultat hvor partene er blitt enige om en sum penger som er 50 millioner høyere enn kravet til SV, men der alle pengene skal gå til Equinor-potten i Enova?

Enovas gigantisk sum penger økes fra 4.100 millioner til 5.000 millioner med budsjettenigheten, mens husholdningene og kommuner avspises med kun 400 millioner. Siden Arbeiderpartiet gikk med på å øke summen til Enova med mer enn SV sitt krav, kan ikke partene skylde på et stramt budsjett for manglende satsing på enøk og solenergi.

Det har vært en part inne i budsjettforhandlingene som stilte krav om at hele ekstrabevilgningen til Enova skal gå til Equinor-potten (Klimatiltak).

Hvem har bestemt at hele tilleggsbevilgningen skal gå til Equinor-potten?

Er det klimaminister Espen Barth Eide (Ap), som på Arendalsuka i 2021 sa han skulle gå «all inn» for å få ned energibruken, som satte foten ned for at 500 millioner skulle gå til energitiltak i husholdningene? Barth Eide som representerer Arbeiderpartiet som til stortingsvalget i 2021 hadde valgkampslagordet «nå er det vanlige folks tur».

Jeg vil tro at Norges 2,5 millioner husholdninger i større grad representerer vanlige folk enn Equinor

Bård Baardsen
Seniorrådgiver i Norsk Varmepumpeforening

Jeg vil tro at Norges 2,5 millioner husholdninger i større grad representerer vanlige folk enn Equinor.

Hvis det ikke er Barth Eide, hvem har da bestemt at hele tilleggsbevilgningen skal gå til Equinor-potten? Kan det være det samme embetsverket og Enova som i 2020 forhandlet frem en ny Enova-avtale hvor energimål var fjernet, og hvor det ved fremleggelsen ble tydelig kommunisert at enøk skal nedprioriteres? Det høres ut som en sannsynlig forklaring.

For Ap-velgere må dette fremstå som veldig pussig. Det underlig at Arbeiderpartiet som gikk til valg med slagordet «Nå er det vanlige folks tur» ikke har tatt større eierskap til den delen av klima- og energipolitikken som handler om å gjøre det litt lettere for folk flest å bli en del av det grønne skiftet.

Men det er kanskje vanskelig hvis Barth Eide har overlatt styringen til embetsverket og Enova?

Les også

Omtalte personer

Espen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)
Cand.polit i statsvitenskap (Universitetet i Oslo 1993)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00