Bred koalisjon frykter regjeringen er i ferd med å gjenta gamle vindkraft-feil til havs 

Flere miljøorganisasjoner har en kritisk tone i ferske høringssvar, og mener regjeringen nedprioriterer natur i havvind-arbeidet – til tross for at Stortinget har vedtatt det motsatte. Også flere kommersielle aktører og en samlet sameksistensgruppe etterlyser strengere natur-krav.

Olje- og energidepartementet har mottatt 250 høringssvar om havvind og et brev med strenge natur-krav fra sameksistensgruppa.
Olje- og energidepartementet har mottatt 250 høringssvar om havvind og et brev med strenge natur-krav fra sameksistensgruppa.Foto: Gorm Kallestad / NTB
Elisabeth Bergskaug

– Natur, biomangfold og økosystemer; de ordene eksisterer ikke i regjeringens forslag. Det er ganske oppsiktsvekkende med tanke på at utbygging og drift av havvind skal gjøres på en måte som sikrer svært lav eller samlet positivt naturpåvirkning, og at regjeringen har sagt de skal ha klima og natur som en ramme rundt all politikk, sier Kristina Fröberg, seniorrådgiver for klima i WWF Verdens naturfond. 

Det har kommet inn mer enn 250 høringssvar til regjeringens forslag til hvordan utlysning og tildeling av havvind-felt på norsk sokkel skal foregå, i første omgang på feltene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II. 

WWF har sendt to lange og kritiske høringssvar, der de etterlyser en langt sterkere vektlegging av naturhensyn- og kompetanse i havvind-utviklingen. Det gjør også miljøorganisasjoner som Zero, Greenpeace, Sabima, Naturvernforbundet og BirdLife Norge. Men også kommersielle aktører som vil søke om å få bygge ut havvind på norsk sokkel, som Shell, Lyse og Eviny, Aker Offshore Wind, Statkraft og Ocean Winds, og Equinor og Vårgrønn etterlyser strengere natur-krav. 

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00