Få full oversikt over Aps nye energipolitikk

Elektrifisering av sokkelen skal kombineres med ny kraftproduksjon og nytt nett der det trengs, strømmen i Norge skal være billigere enn i Europa, og satsingen på enøk skal styrkes. Kjernekraft får verken nei eller ja, mens kryptovaluta får et tydelig nei. Dette er energivedtakene fra Arbeiderpartiets landsmøte.

Næringsminister Jan Christian Vestre har ledet arbeidet med å lande Aps nye energipolitikk, som bygger på arbeidet til energiutvalget ledet av Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun.
Næringsminister Jan Christian Vestre har ledet arbeidet med å lande Aps nye energipolitikk, som bygger på arbeidet til energiutvalget ledet av Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun.Foto: Javad Parsa / NTB
Elisabeth Bergskaug

Næringsminister Jan Christian Vestre ledet en egen redaksjonskomite for energi, næring og beredskap under Arbeiderpartiets landsmøte denne uka. Fredag formiddag presenterte han en enstemmig innstilling fra komiteen til uttalelsen en aktiv energipolitikk i en ny tid. 

Uttalelsen er et tillegg til Arbeiderpartiets energiutvalgs rapport, som ble enstemmig vedtatt fredag, med noen endringer. Det var ingen debatt eller innsigelser da vedtaket ble banket gjennom. Dermed er en justert versjon av den 30 sider lange rapporten Aps nye offisielle energipolitikk. 

– Kraftpolitikk er noe vi har diskutert i godt og vel ett år. Det har vært sterke meninger fra mange ulike fylkespartier, meninger som har gått i litt ulike retninger, og vektlagt litt ulike deler av energipolitikken. Derfor er jeg veldig stolt over at en redaksjonskomité som har medlemmer fra alle fylkene i landet, nå har blitt enige om en offensiv politikk for energi, sa Vestre da han presenterte enigheten for pressen. 

Arbeiderpartiets fem overordnede mål for energipolitikken er nå at energiressursene skal eies av fellesskapet, en storstilt satsing på energieffektivisering, et forsterket strømnett, nok rimelig og ren energi, og god sameksistens med natur, andre næringer og lokalsamfunn. 

Nye presiseringer for elektrifisering av sokkelen 

I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at elektrifisering av olje- og gassfelt i størst mulig grad skal skje med havvind eller annen fornybar strøm produsert på sokkelen. 

På landsmøtet har regjeringspartiet Ap strammet til denne politikken med nye presiseringer: 

  • Elektrifisering av sokkelen skal skje på en måte som ikke svekker fastlandsindustriens konkurransekraft og muligheter for omstilling og vekst. 
  • Der det er nødvendig skal det foreligge konkrete planer for utbygging av mer kraft og forsterket nett i forbindelse med elektrifiseringsprosessen. 
  • Elektrifisering bør fortrinnsvis gjennomføres parallelt med en storstilt utbygging av havvind som også kan bidra til å styrke kraftsystemet på land. 

– Hvordan skal dere klare å nå klimamålene innen 2030 hvis dere stiller krav om planer for ny kraft og nye kraftlinjer når det skal elektrifiseres? 

– Ved å jobbe mye hurtigere. Vi har ingen elektrifiseringsprosjekter nå som kan ta ut utslipp i morgen, så dette tar litt tid. Prosjektene skal vurderes for seg, og så må man hurtig få laget en plan for hvordan man skal få mer fornybar energi og oppgradering av nettet, sier Vestre til Altinget. 

– Men vil ikke sånne krav forsinke prosjektene noe? 

– Nei, det er ikke sikkert. Det er jo avhengig av hvor fort det går å bygge ut ny fornybar energi. Noen steder har vi bedre linjenett, andre steder har vi svakere linjenett, så det må man jo vurdere fra gang til gang. 

Får konsekvenser for Melkøya 

Vestre understreker at regjeringen står «klokkeklart» fast på klimamålene, og viser til at olje- og gassektoren er den største utslippskilden, og at man derfor må lykkes med elektrifisering. 

Olje- og energiminister Terje Aasland erkjenner at det blir utfordrende å få alle bitene til å passe sammen i tide til å få opp nok ny fornybar kraft til å elektrifisere sokkelen og nå klimamålene innen 2030, og peker særlig på høye kostnader for å bygge ny fornybar energi som en utfordring. 

De nye føringene får også konsekvenser for elektrifisering av Equinors gassanlegg Hammerfest LNG på Melkøya, selv om prosjektet ikke nevnes eksplisitt i vedtaket. 

Olje- og energiminister Terje Aasland har ambisjoner om å lyse ut et område utenfor Finnmark for havvindutbygging allerede i 2025, som kan bidra med kraft til Melkøya. Det er også nødvendig å bygge en ny 420 kilovolts kraftlinje fra Skaidi til Hammerfest for å realisere prosjektet. 

Les også

De andre hovedtrekkene i Arbeiderpartiets nye energipolitikk følger under (ikke uttømmende liste). 

Lavere strømpriser og sterkere rettigheter for strømkunder: 

  • Arbeiderpartiets mål er at vi skal ha lavere energipriser enn Europa og at ren og rimelig energi fortsatt skal være et konkurransefortrinn for Norge. 
  • Arbeiderpartiet vil bruke handlingsrommet i EØS-avtalen for å ivareta Norges interesser og vurdere tiltak som kan dempe prissmitten. 
  • De vil vurdere om en bør gjennomføre en større omlegging av systemet for omsetningen av strøm til strømkundene, for eksempel gjennom en langt sterkere regulering av strømsalgselskapene. 
  • De vil styrke informasjonen til strømkunder og regulere markedet sik at det blir mer oversiktlig. 
  • De vil innføre strengere krav til selskapenes markedsføring av pris, varighet og avtaletype, og vurdere en maksgrense for påslag og gebyrer.
  • Videre vil de styrke sanksjonering mot strømsalgselskap ved brudd på strømavtaler og markedsføringsloven, og senke terskelen for å miste konsesjonen. 

Ny fornybar energi (og et verken eller til kjernekraft): 

  • Ap er åpne for ny kunnskap om alternative energiformer, som for eksempel kjernekraft, bølgekraft, tidevannskraft og andre mulige fremtidige energikilder. I møte med pressen sa komitéleder Jan Christian Vestre at det betyr at Ap verken sier ja eller nei til kjernekraft i Norge. 
  • Arbeiderpartiet vil bidra til et rammeverk som sikrer at Norge bygger ut lønnsom kraftproduksjon der forholdene ligger godt til rette for det. 
  • For at de første norske havvindutbyggingene skal realiseres, må staten sikre gode støtteordninger der det er nødvendig. Ap vil legge til rette for havvind langs hele kysten, og sørge for at Norge tar en ledende industriell posisjon. 
  • Ap vil legge til rette for utbygging av vindkraft på land der det er lokalt ønske om det. Når det bygges ut vindkraft på land skal vertskommunene få større innflytelse og sitte igjen med en større andel av verdiskapingen. De vil også legge til rette for offentlig eierskap i nye vindkraftprosjekter. Natur og terreng skal tilbakeføres hvis mulig når konsesjoner ikke fornyes. 
  • Videre vil de oppdragere eksisterende vannkraftverk, sikre investeringer i effekt og pumpekraftverk, og ha en satsing på småkraftverk. De vil videreføre vern av allerede vernede vassdrag. Unntak kan gjørea i særlige tilfeller i sammenheng med flomforebygging. 
  • Partiet vil ha en storstilt satsing på solkraft. De vil dekke 35 prosent av investeringen til bedrifter og borettslag som installerer solceller og energilagringsløsninger. 
  • De vil også legge til rette for lokal energiproduksjon, lokal energilagring og omsetning av energi mellom bygg, samt gjennomføre en utvidelse av plusskundeordningen. 
  • Ap vil at Norge skal ta en internasjonalt ledende posisjon innenfor hydrogen, og sikre at regelverk for hydrogen legger godt til rette for både grønt og blått hydrogen i Norge. 
  • De vil også øke kapasiteten for saksbehandlingen av utbygging av fornybar kraft. 

Nett: 

  • Strømnettet må forsterkes over hele landet slik at alle får være med på det grønne skiftet. Ap vil sikre at Statnett har rammer som gir raskere utbygging av transmisjonsnettet i hele landet. 
  • De vil videre gi nettselskapene mulighet til å bygge ut nett i forkant av samfunnsutviklingen i et område hvor det forventes vekst og ny industritilknytning. 
  • Ap ønsker en innføring av frister og fremdriftsplaner, bedre forarbeid og økte ressurser til konsesjonsmyndighetene for å få fortgang i saksbehandlingen. 
  • Ap vil etablere kriterier for prioritering av behandling av søknader om nett-tilknytning hvor de sier tydelig nei til kryptovaluta, og ja til eksisterende industri og fremveksten av nye grønne industrier. 

Utenlandskabler: 

  • Det bygges ingen nye utenlandsforbindelser fra det norske fastlandet på kort eller mellomlang sikt. 
  • Offentlig eierskap til alle utenlandsforbindelser ligger til grunn for norsk 865 kraftnett og kraftutvekslingsnett. 
  • Ap vil vurdere å ikke reinvestere i Skagerak-kraftkablene. En eventuell reinvestering må sees i sammenheng med utbygging av havvind og hybrid-nett. 
  • Kraftutvekslingskabler med Europa skal ivareta norske interesser både i form av lavere priser og økt forsyningssikkerhet. 

Energieffektivisering: 

  • Ap vil endre Enovas mandat slik at det omfatter energieffektivisering og støtte til moderne teknologi. 
  • De vil styrke støtten til energieffektiviseringstiltak gjennom Enova med en milliard kroner, og styrke husbanken med økte midler for å kunne gi lån til oppgraderinger som gir redusert energibruk. 
  • De vil utarbeide modeller for at lavvinntektshusholdninger med høye energikostnader skal sikres betydelig høyere støtte til energieffektiviseringstiltak enn andre. 
  • Videre vil de ha en offensiv satsning på og stille strengere krav til energisparing i offentlige bygg, sikre energieffektivisering av offentlige bygg i stat og kommune, og utrede krav til offentlige leietakere om at de kun kan leie kontorlokaler med energikarakter A eller B. 
  • Arbeiderpartiet vil styrke støtten til energirådgivning og forskning på energieffektivisering. 
  • De vil støtte isolasjon og utskifting av dører og vinduer med 20 prosent av kostnadene. 
  • Ap vil stille krav om systematisk kartlegging av energibruken i store foretak, stille krav om energieffektivisering i industrien, inkludert bruken av overskuddsvarme, og stille strengere krav til energistandard i bygg, samt endre energimerkeordningen for bygg slik at den ikke diskriminerer mot fjernvarme.

Les også

Sameksistens og natur: 

  • Ap vil øke ambisjonene innen og ha en helhetlig tilnærming til naturvern, og utarbeide løsninger for å senere kunne ta i bruk arealbudsjettering og naturregnskap på hensiktsmessig forvaltningsnivå. 
  • De vil også sørge for god sameksistens mellom de ulike havnæringene, og legge til rette for dialog og møteplasser med fiskerinæringen og andre interessenter, eksempelvis gjennom en videreutvikling av arbeidsgruppen for sameksistens. Ap vil også etablere et program for sameksistens i kystsonen, som forener næringsliv og naturverdier. 
  • Videre vil de styrke bestands- og ressursforskningen i havet, langs kysten og i fjordene.
Omtalte personer

Jan Christian Vestre

Næringsminister (Ap), nestleder, Arbeiderpartiet
Master i jus (Universitetet i Oslo 2017)

Terje Aasland

Energiminister (Ap)
Fagbrev energimontør (1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00