Høyresidens leder har gjort miljø til ideologisk slagmark i Europa: – Jeg vil ikke gi populistene argumenter for å vinne stemmer

Hvis sentrumspartiene tvinger klimapolitikken på velgerne, vil høyrepopulistene vinne, advarer lederen for Europaparlamentets største partigruppe, Manfred Weber.

– Venstresiden mislykkes fordi den bare leverer ambisjonene, uten en balansert tilnærming til økonomien og industrien vår. Omvendt er høyreekstremistenes vilje til å ødelegge alt også en trussel mot Europa. Jeg ser oss som posisjonert i midten av Europa, der vi prøver å balansere ting, sier EPP-lederen Manfred Weber i et intervju med danske Altinget.
– Venstresiden mislykkes fordi den bare leverer ambisjonene, uten en balansert tilnærming til økonomien og industrien vår. Omvendt er høyreekstremistenes vilje til å ødelegge alt også en trussel mot Europa. Jeg ser oss som posisjonert i midten av Europa, der vi prøver å balansere ting, sier EPP-lederen Manfred Weber i et intervju med danske Altinget.Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

BRUSSEL: Da europeiske velgere sist gikk til urnene i 2019, ble valget i mange land erklært som et klimavalg.

Året etter kunne den ferske konservative EU-kommisjonspresidenten Ursula von der Leyen presentere den nye EU-kommisjonens Green Deal – en bukett grønne lovforslag som skal hjelpe EU med å oppnå klimanøytralitet innen 2050.

Men på fem år har grønn politikk blitt et betent politisk spørsmål, der symboler og one-liners dominerer debatten. I Europaparlamentet har klima- og miljøpolitikken også blitt en slagmark som splitter de folkevalgte fra høyre til venstre.

Europaparlamentsvalget vil avgjøre om vi kan løse problemene sammen, eller om destruktive stemmer i Europa får flertall.

Manfred Weber
Leder av EPP

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00