Spaltist:  
Marte Hansen Haugan

Ikke vær feig på COP28, Norge!

Det er ikke lenger rettferdig at Norge fortsetter med fossil energi mens vi bare «gjør opp» for eller «renser» utslippene våre. Vi må handle nå og kutte ned på olje- og gassproduksjonen, skriver spaltist og Changemaker-leder Marte Hansen Haugan.

Spaltist og leder i Changemaker, Marte Hansen Haugan, skal delta på årets klimatoppmøte i Dubai i desember. Hun ber Norge ta ansvar ved å slutte å lete etter mer olje og gass.
Spaltist og leder i Changemaker, Marte Hansen Haugan, skal delta på årets klimatoppmøte i Dubai i desember. Hun ber Norge ta ansvar ved å slutte å lete etter mer olje og gass.Foto: Changemaker/NTB/REUTERS/Amr Alfiky/File Photo
Marte Hansen Haugan

Om et par uker skal jeg delta på COP28, FNs 28. klimatoppmøte, som denne gangen skal foregå i Dubai. Dette er et avgjørende klimatoppmøte, hvor også Norge er nødt til å ta ansvar.

Verden må ut av fossile energikilder og over til fornybar energi. Da må også Norge vise lederskap og vilje til omstilling. På grunn av våre store utslipp over mange år, har vi et historisk ansvar og en moralsk forpliktelse til å vise vei i det grønne skiftet gjennom selv å slutte å lete etter mer olje og gass. Vi kan ikke fortsette som før.

Ikke lenger en valgfri oppgave

Altinget Klima og Energis spaltister:

Altinget Klima og Energi har seks faste spaltister. De skriver innlegg om aktuelle politiske saker hver sjette uke. Dette er spaltistene:

  • Bård Ludvig Thorheimstortingsrepresentant (H) og medlem av energi- og miljøkomiteen.
  • Ingrid Liland, nestleder i Miljøpartiet De Grønne.
  • Knut Einar Rosendahlprofessor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen ved NMBU. Han forsker på miljø- og energiøkonomi, og leder det regjeringsutnevnte Teknisk beregningsutvalg for klima.
  • Benedicte Solaasdirektør klima og miljø i Offshore Norge, og kommunestyrerepresentant (Ap) i Stavanger kommune.
  • Marte Hansen Hauganleder i Changemaker.
  • Geir Ramnefjellsjef for myndighetsspørsmål i Deep Wind Offshore. Tidligere politisk redaktør og politisk kommentator i Dagbladet.
Klimapolitikken må være helhetlig og integrert på tvers av alle sektorer. Klimautvalget ledet av Martin Skancke har gjennom sin NOU sendt oss et tydelig budskap: Norge bør planlegge utfasing av oljenæringen for å oppnå våre klimamål. Dette er ikke lenger en valgfri oppgave; det er en moralsk forpliktelse som krever en bred og koordinert tilnærming. 

Norge mangler en plan for å nå klimamålene. Når vi pumper opp store mengder olje og bygger store deler av økonomien vår på fossile energikilder, er vi på villspor. Vi kan ikke basere oss på teknologioptimistiske løsninger som karbonfangst- og lagring. Det er selvsagt et fint supplement til en grønn omstilling, men kan på ingen måte erstatte utfasingen av norsk olje- og gassvirksomhet dersom vi faktisk skal klare å nå klimamålene våre.

Selv om Norge har vært en pådriver for fornybar energi, må vi nå ta et større og viktigere skritt gjennom å redusere og gradvis fase ut vår egen olje- og gassproduksjon. Å bygge store energiinstallasjoner på bekostning av lokalbefolkningen, menneskerettigheter og naturen kan ikke lenger være akseptabelt som klimatiltak. Vår overgang til fornybar energi må bygge på prinsippene om bærekraft og rettferdighet.

Når vi pumper opp store mengder olje og bygger store deler av økonomien vår på fossile energikilder, er vi på villspor

Marte Hansen Haugan
Leder i Changemaker

Det er ikke lenger rettferdig at Norge fortsetter med fossil energi mens vi bare «gjør opp» for eller «renser» utslippene våre. Vi må handle nå og kutte ned på olje- og gassproduksjonen. Løfter om utslippskutt er utilstrekkelige; vi må levere på våre forpliktelser. Siden 1990 har vi kun klart å redusere nasjonale utslipp med 4,7 prosent, langt unna målene vi har satt for 2030. Det er uforenlig når vi hører uttalelser som sier at vi skal øke produksjonen fra norsk sokkel og samtidig nå klimamålene. Dette er en motsetning som ikke kan opprettholdes.

Les også

Rettferdighet må stå i kjernen av omstillingen

En rettferdig utfasing av oljenæringen i Norge er avgjørende. De som har minst bidratt til klimaendringene, er ofte de som lider mest av konsekvensene. Det er på tide at Norge tar ledelsen og sørger for at overgangen til fornybar energi skaper nye, grønne arbeidsplasser og at rettferdighet står i kjernen av denne omstillingen.

Oljearbeidere fortjener en forutsigbar fremtid. Da er vi helt avhengige av å legge en plan for nedtrapping og gradvis utfasing av olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel allerede nå. Å la være, og late som om dagens arbeidsplasser innenfor oljenæringen vil eksistere i all fremtid, er urettferdig. Både ovenfor landets innbyggere som helhet, men spesielt mot de som arbeiderer innenfor olje- og gassnæringen i dag. De arbeidsplassene må i stedet skapes innenfor grønne, fornybare energikilder.

Å late som om dagens arbeidsplasser innenfor oljenæringen vil eksistere i all fremtid, er urettferdig

Marte Hansen Haugan
Leder i Changemaker

Norge har en unik mulighet til å være en global leder i kampen mot klimaendringene. Vi kan vise verden at handling er nøkkelen ved å implementere konkrete tiltak på COP28. La oss ikke lenger være en del av problemet, men heller en del av løsningen. Vi må nå ta et modig og sårt tiltrengt skritt fremover, slutte å være falske i vårt klimaengasjement og komme oss ut av vår fossile avhengighet.

Derfor er det skuffende at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kontant har avvist konklusjonen til klimautvalget. På spørsmål fra E24 om hva han tenkte om klimautvalgets klare anbefalinger, svarte Støre: «Vi kommer ikke til å stoppe utviklingen av norsk sokkel». På mange måter utgjør dette svaret en fortsettelse av Regjeringens fossilgrå linje i klima- og energipolitikken, samtidig er det skuffende og feigt at ikke Støre tar klimautvalgets anbefalinger på et større alvor enn det han gir uttrykk for

Dette er en tid for Norge til å utøve sitt lederskap og ta et historisk ansvar for klimaet. På COP28 har vi en unik sjanse til å vise verden vei. Norge har alltid vært kjent for sin evne til å håndtere store utfordringer, og nå er tiden inne for å bruke denne styrken til å løse en av de største utfordringene verdenssamfunnet står overfor: klima- og miljøkrisen.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024