Statsministeren inviterer til bredt forsvarssamarbeid

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener dagens langtidsplan for Forsvaret blir den viktigste siden etterkrigstiden. Han inviterer til bredt politisk samarbeid, og imøtekommer dermed ønsket fra opposisjonen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker et bredt politisk samarbeid om langtidsplanen for Forsvaret.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker et bredt politisk samarbeid om langtidsplanen for Forsvaret.Foto: Javad Parsa / NTB
Christina GuldstadVeslemøy Hedvig Østrem

– Hvordan vi samler oss om forsvarsplanen blir veldig viktig. Jeg vil i dag si at alle partiene vil bli invitert til den første samtalen om hvordan denne skal bli, sa Støre under Politisk kvarter torsdag.

– Det er krevende tider og dagens langtidsplan for Forsvaret blir den viktigste siden etterkrigstiden, la han til.

– Forsvar, sikkerhet og beredskap må nå gå foran

Under regjeringens oppsummerende pressekonferanse utdypet Støre invitasjonen om et forsvarsforlik til Altinget.

– Vi må strekke oss langt for å få til et bredt flertall bak den planen vi nå skal utvikle. Forsvar, sikkerhet og beredskap må nå gå foran en god del andre formål. Når verden og det sikkerhetspolitiske landskapet endres og går forsikringspremien opp, og som fellesskap mener jeg det vil være en styrke at vi har et bredt flertall som er enige i retningen og beløpet på den forsikringspremien.

Støre vil til høsten invitere til oppstartsmøter med partiene på Stortinget for arbeidet med langtidsplanen.

– Det er også en kvalitet ved den norske demokratiet at vi kan finne sammen i saker som krever det, sa han videre.

Han viste til at det er et samlet Storting som står bak Nansen-programmet, det femårige programmet på 75 milliarder kroner som skal gå til humanitær, militær og økonomisk støtte til Ukraina.

– Jeg snakket med den ukrainske presidenten Zelinskyj på tirsdag og fikk igjen bekreftet at vår støtte gjør en forskjell. Det legges stor vekt på at det er et samlet politisk miljø som står bak det, og at det skal vare i fem år, sa Støre og la til:

– Jeg ser frem til å starte å arbeide over ferien med ny langtidsplan for Forsvaret. Det blir en av de aller viktigste planene i norsk historie, sa Støre.

– Aggressivt og uforutsigbart naboland

Han ønsker seg et sterkere og mer tidsriktig forsvar. 

– Det er nødvendig i lyset av et mer aggressivt og uforutsigbart naboland, Russland. Vi ser en betydelig utvikling i NATO der vi om to uker skal vedta nytt planverk for det kollektive forsvaret vi står sammen om.

Støre bekreftet at toprosent-målet skal nås innen 2026. Det har gjort inntrykk på ham at både Forsvarskommisjonen, Totalforsvarskommisjonen, det fagmilitære rådet fra Forsvarssjefen og Natos klare signaler peker på behovet for en styrking av Forsvaret.

Opposisjonen har bedt om forlik

At regjeringen ved statsministeren nå ber Stortinget om å samles om et bredt forlik om den nye langtidsplanen for Forsvaret, er noe opposisjonen lenge har oppfordret til. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har flere ganger i stortingssalen blitt spurt av blant annet Høyre og Frp om regjeringen ville ha et bredt forlik. Gram har ikke svart bekreftende på dette.

Ønsket fra opposisjonen har vært at Stortinget skulle bli invitert med i diskusjonen om langtidsplanen for Forsvaret fra begynnelsen av arbeidet, og ikke få presentert et ferdig forslag fra regjeringen. Både Høyre og Frp har henvist til Nansen-programmet, hvor det ble et bredt flertall på Stortinget om et flerårig Nansen-program på 75 milliarder kroner for Ukraina, og at de ønsker en lignende prosess for langtidsplanen for Forsvaret.

Omtalte personer

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

Bjørn Arild Gram

Forsvarsminister

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00