Klima under Arendalsuka: Her er 15 anbefalte arrangementer
Mer enn 2000 arrangementer over fem dager står på menyen under årets Arendalsuke. Er du mest av alt interessert i klimapolitikk, er dette noen av de viktigste stedene å være – dag for dag.
Balder Haarklou Jensen
Politisk journalist, klima og energiSørg for at du også får med deg Altingets arrangementer under Arendalsuka. Full oversikt finner du her.
Mandag:
Klokken 12:00 - 12:45: Grønn gruvedrift - er det mulig? (Vitensenteret)
Bellona inviterer næringslivet til å legge frem løsninger, og politikere til debatt om fremtidens mineralnæring i Norge.
Klokken 15:00 - 15:50: Må byggebransjen på rehab? Vi snur verdens mest klimavennlige byggestein (Nordens telt)
Trenger vi et forbud mot riving? Eller holder det å sende byggebransjen på rehab? Miljømerking Norge – Svanemerket, inviterer sammen med Brød&Miljø nettverket, til en "terapeutisk rehabiliteringstime der det både stilles diagnoser og skrives ut medisin".
Klokken 17:30 - 20:00: Slik jobber Norden med bærekraft - en kartlegging av nordiske kommuners arbeid (Lille Hotell)
For første gang er bærekraftsarbeidet i Norden kartlagt. Hvordan står det egentlig til med Norge sammenliknet med våre naboland? Rapporten som presenteres på Arendalsuka er fersk rett fra FN-toppmøtet der den er tema under High Level Political forum. KS Kommunenes organisasjon og FN-sambandet er arrangør.
Tirsdag:
Klokken 10:30 - 11:30: Fortellingen om Norge i 2050 - og reisen dit (Kanalplass)
I 2050 skal Norge være lavutslippsland som er godt, trygt og morsomt å leve, bo og arbeide i. Hva skjedde? Og, hvordan bidro norsk næringsliv til denne omstillingen? Arrangementet plasserer seg i 2050, og ser bakover. Skift - Næringslivets klimaledere står bak arrangementet.
Klokken 12:30 - 13:30: Klima- og naturhensyn i nullutslippsbyen – er det mulig? (Langbryggen 15)
Storbyene Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo samler seg igjen i Arendal for å debattere utfordringer de står overfor, og utfordre nasjonale myndigheter. De spør Andreas Bjelland Eriksen; Hvordan kan vi ta hensyn til både klima og natur når vi planlegger nullutslippsbyene? Og hvordan sikre at vi har gode verktøy som ser dette i sammenheng - både på nasjonalt og kommunalt nivå?
Klokken 15:00 - 16:00: Klok klimakapital - hvordan skal premissene for fremtidens grønne investeringer se ut? (Rygerelektra)
Norge sikter mot et nullsamfunn i 2050. For å komme i mål må både eksisterende næringsliv omstilles og nye prosjekter utvikles. Et stikkord for å komme i mål er kapital. Hva skal til for at kapitalen tilflyter de grønne prosjektene - hvilke rammebetingelser trengs for å komme i mål? Nysnø Klimainvesteringer og Eksfin står som arrangør.
Klokken 15:30 - 16:00: Klimaindeksen 2024: Tempoet øker i EU. Hvordan utfordres norsk lederskap? (DN-teltet)
Mens EU-kommisjonen foreslår et ambisiøst 2040-mål, med 90 prosent utslippskutt og et kvotemarked på null, sliter Norge fortsatt med å implementere virkemidlene som tar oss mot første milepæl i 2030. Blant Norges 100 største selskaper er det få som kutter utslipp i tråd med målene i Parisavtalen. Er vi klare for EUs økte tempo? Og hva krever det av norsk lederskap? PwC lanserer Klimaindeksen 2024.
Onsdag:
Klokken 10:30 - 11:15: Vil vi nå Norges klimamål med den nye NTP? (Samferdselsteltet)
En klar målsetting for transportplanen (NTP) for de neste 12 årene er at den skal bidra til å oppfylle Norges klimamål. Er tiltakene i planen radikale nok til at vi oppnår målet? Konsernsjefen i Bane NOR inviterer aktører fra transportvirksomhetene og politikere til innledninger og debatt.
Klokken 11:00 - 12:00: 1,5-gradersmålet er tapt. Hva er planen nå? (Arendal kultur- og rådhus)
Mange forskere mener det ikke lenger er mulig å nå Paris-målet om å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Ifølge én av de globale temperaturmålingene, var verden mer enn 1,5 grader varmere i 2023 enn i 1850. Vi må tilpasse oss et varmere klima enn det vi er forberedt på, og det blir dramatisk ifølge tilgjengelige klimarapporter. Hva er mulighetene?
Klokken 11:30 - 12:00: Finanskafé: Stortingsmeldingen om klimatilpasning kom for ett år siden. Hva har skjedd? (Thon hotel Arendal)
Alle naturhendelsene i 2023 aktualiserte viktigheten av en god oppfølging. På hvilken måte følges det opp av norske myndigheter og hva blir konsekvensene for kommunene, fylkene, forsikringsselskapene og enkeltkundene? Debatten spør både ansvarlig politisk ledelse og statsforvalter.
Klokken 12:00 - 12:55: Make Bærekraft Great Again (Impact Hub Agder Arendal)
Holder bærekraft på å bli så kjedelig og revisorstyrt at ingen gidder å bry seg lenger? Sopra Steria inviterer til "livlig" debatt om hvordan man kan gjøre bærekraft viktig og morsomt igjen.
Klokken 18:30 - 22:00: Klimadilemmas (GRID-Arendal)
Alltid regn om sommeren eller aldri snø om vinteren? Tilbakeføre hytta til naturen eller aldri mer fly på ferie? Doble oppslutning eller halvere utslipp? Miljøstiftelsen ZERO byr på uformelle utfordringer til politikerne, og minglefest etterpå.
Torsdag:
Klokken 09:30 - 10:30: Grønt, globalt kappløp - Norge fortsatt i front? (MØR biffhus)
Norske klimagassutslipp gikk ned med 4,7 prosent i 2023. Hva skjer i industrien, og hvordan vil EUs grønne giv og norsk klimapolitikk i årene fremover påvirke norsk konkurransekraft og verdiskaping? Norsk Industri samler partene og politikere til debatt.
Klokken 10:00 - 11:30: Den store skogdebatten (Thon hotel Arendal)
Hvordan sikrer vi et bærekraftig skogbruk som balanserer hensynet til natur og verdiskaping? Norsk Skogeierforbund og Norskog holder debatt.
Klokken 15:00 - 15:45: Klarer oljenasjonen Norge å oppnå klimamålene? (Rygerelektra)
Er det mulig for Norge å nå klimamålene uten å aktivt bremse aktiviteten på sokkelen? Og hvor viktig er olje- og gassnæringen for norsk økonomi. Vil det koste Norge for mye å bli et lav-utslippsamfunn? Handelshøgskolen UiS inviterer til debatt.