Sverigedemokraterna om ny avsløring: – Gigantisk påvirkningsoperasjon

Gjennom anonyme kontoer har Sverigedemokraterna spredt innlegg på sosiale medier som håner partiledere i Tidö-samarbeidet. Det avslører TV4s graveprogram «Kalla fakta» i del to av sin granskning. – En gigantisk, innenlandsk påvirkningsoperasjon, svarer SD-leder Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson raser mot TV4-avsløringen og kaller det for en gigantisk påvirkningsoperasjon fra det venstreliberale etablissementet. Han har takket nei til å bli intervjuet av TV4, men uttaler seg i en over fem minutter lang «tale til nasjonen» publisert på Sverigedemokraternas YouTube-kanal.
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson raser mot TV4-avsløringen og kaller det for en gigantisk påvirkningsoperasjon fra det venstreliberale etablissementet. Han har takket nei til å bli intervjuet av TV4, men uttaler seg i en over fem minutter lang «tale til nasjonen» publisert på Sverigedemokraternas YouTube-kanal.Foto: Pontus Lundahl/TT/NTB

Forrige uke avslørte TV4s graveprogram Kalla fakta at Sverigedemokraterna står bak et stort antall anonyme kontoer som de bruker til å spre innhold som er til fordel for partiet. Avsløringen kommer etter at programmets reporter infiltrerte og ble ansatt av SD. Blant annet blir en lokal SD-politiker filmet av skjult kamera når han forteller at partiet har ansatt «nettkrigere».

Den andre delen av Kalla faktas undersøkelse, publisert tirsdag denne uken, viser hvordan kontoene også har blitt brukt til å spre villedende informasjon og innhold som kritiserer og gjør narr av de andre partilederne i regjeringsplattformen Tidö-samarbeidet, som SD også er med på. 

Det pågår akkurat nå, i ukene før dette viktige EU-valget, en gigantisk, innenlandsk påvirkningsoperasjon fra det samlede venstreliberale etablissementet.

Jimmie Åkesson
Partileder, Sverigedemokraterna

Kalla fakta har identifisert 23 kontoer som kontrolleres av ansatte i SDs kommunikasjonsavdeling, uten at det blir opplyst om det. Totalt har rundt 1000 innlegg fra kontoene i løpet av årets tre første måneder fått over 27 millioner visninger.

I et opptak ber SDs kommunikasjonssjef Joakim Wallerstein de ansatte om å lage innhold rettet mot Kristdemokraternas førstekandidat i EU-valget, Alice Teodorescu Måwe.

– Det er fint om vi kan gå gjennom hva slags drit man kan finne på Alice. Hvorfor vi synes hun er ubrukelig, sier han på et møte.

SVTs innenrikspolitiske kommentator Mats Knutson sier i en analyse at avsløringene kan skade Tidö-samarbeidet, og at de andre partiene kan komme til å gå til motangrep på SD.

– Til tross for ordlyden i Tidö-avtalen om at partiene skal holde en god tone overfor hverandre, har det også blitt spredt innlegg via Sverigedemokraternas anonyme kontoer som gjør narr av andre partiledere i Tidö-samarbeidet. 

Les også

«Utspekulert manipulasjon»

Sverigedemokraterna har takket nei til et intervju med Kalla fakta. I en over fem minutter lang video som ble publisert på SDs YouTube-kanal ved lunsjtider tirsdag – en «tale til nasjonen», ifølge SD – kommenterer partileder Jimmie Åkesson avsløringen:

– Det pågår akkurat nå, i ukene før dette viktige EU-valget, en gigantisk, innenlandsk påvirkningsoperasjon fra det samlede venstreliberale etablissementet, sier han og anklager Kalla fakta for «utspekulert manipulasjon» og for å spre desinformasjon. 

Dette er svært alvorlig informasjon som har kommet frem.

Ulf Kristersson
Sveriges statsminister (Moderaterna)

Åkesson beskriver Kalla faktas avsløring som noe av det mest bisarre han har opplevd.

– Det er ikke noe rart med at et politisk parti ønsker å spre sine meninger på internett. Vi er faktisk forbanna gode på det, desidert best i Sverige, slår han fast.

Åkesson kommer også med en tydelig beskjed til opposisjonspolitikerne og landets journalister:

– Til dere i denne klissete gjørma – politikere, kampanjejournalister, aktivister: Vet dere hva? Vi skammer oss ikke. Det er ikke vi som har ødelagt Sverige, det er ikke vi som har fortryllet et av verdens rikeste og tryggeste land til det kaos som barna våre tvinges å vokse opp i. Det er dere som har skylda for det, sier SD-lederen. 

DRIVER GJØN: I andre del av TV4-programmet Kalla faktas graveprosjekt om Sverigedemokraterna, kommer det fram at partiet har drevet 23 sosiale medier-kontoer anonymt, og blant annet brukt dem til å gjøre narr av de andre partilederne i Tidö-samarbeidet. Fra venstre: Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) og Johan Pehrson (L).
DRIVER GJØN: I andre del av TV4-programmet Kalla faktas graveprosjekt om Sverigedemokraterna, kommer det fram at partiet har drevet 23 sosiale medier-kontoer anonymt, og blant annet brukt dem til å gjøre narr av de andre partilederne i Tidö-samarbeidet. Fra venstre: Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) og Johan Pehrson (L). Foto: TT News Agency/Jonas Ekströmer via REUTERS

Partilederne reagerer

Statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna) ble spurt om Kalla faktas avsløring på en pressekonferanse tirsdag.

– Dette er svært alvorlig informasjon som har kommet frem. Sverigedemokraterna må fullt ut svare på alle de helt legitime spørsmålene som nå stilles. De ser ut til å ha alvorlige problemer i kommunikasjonsavdelingen, sa Kristersson. 

Jimmie Åkesson må svare på medienes spørsmål, og partienes partisekretærer må snakke om hvordan vi går videre i saken.

Johan Pehrson
Partileder, Liberalerna

Kristdemokraternas partileder Ebba Busch reagerer også kraftig på kritikken, og mener det er opp til SD å ta tak i problemene.

– Det er politikk når den er som verst. Denne måten å jobbe på, hører ingen steder hjemme i politikken, sier Busch til Aftonbladet.

Hun påpeker også at det er et brudd mot Tidö-avtalen.

Liberalernas leder Johan Pehrson kommenterer avsløringen i en e-post til TV4:

– Opplysningene som har kommet frem via Kalla fakta er uakseptable, desinformasjon og hatprat på nett er ekstremt alvorlig. Sverigedemokraterna må umiddelbart redegjøre for hvordan de har tenkt å stoppe denne virksomheten. Jimmie Åkesson må svare på medienes spørsmål, og partienes partisekretærer må snakke om hvordan vi går videre i saken, skriver han. 

---

Denne saken ble først publisert i svenske Altinget. Den er oversatt og tilrettelagt av Ingrid Skovdahl.

Omtalte personer

Jimmie Åkesson

Partileder, Sverigedemokraterna, riksdagsledamot (SD)
studier i statsvitenskap, forskningspolitikk, økonomisk historie, filosofi, nasjonaløkonomi og samfunnsgeografi (Lunds universitet, 2005)

Ulf Kristersson

Sveriges statsminister, partileder, Moderaterna
økonomi (Uppsala universitet, 1988)

Ebba Busch

Sveriges energi- og næringsminister (Kristdemokraterna), visestatsminister, partileder i Kristdemokraterna
Cand.philol. i freds- og konfliktstudier (Uppsala universitet)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024