Om  
Ali Esbati

Ali Esbati forlater Riksdagen etter ti år

Den svenske Vänsterpolitikeren forlater Riksdagen ved årsskiftet. Han ønsker å tilbringe mer tid med sin datter, som er bosatt i Oslo. 

Ali Esbati varslet mandag at han forlater Riksdagen etter ti år. Han har vært finanspolitisk talsperson for Vänsterpartiet. 
Ali Esbati varslet mandag at han forlater Riksdagen etter ti år. Han har vært finanspolitisk talsperson for Vänsterpartiet. Foto: Frihamnsdagarna 2022 | Tommy Winterskiöld Vestlie
Veslemøy Hedvig Østrem

Ali Esbati har sittet som ledamot (representant) for Vänsterpartiet på Riksdagen siden 2013. Han har i mange år arbeidet i Oslo, blant annet som grunnlegger og daglig leder av Manifest Analyse og som debattredaktør i Klassekampen. 

Han forteller selv på sosiale medier at han nå skal gi seg. 

«Tanken er å flytte til Oslo når det lar seg gjøre, for å være nærmere datteren min i hverdagen,» skriver han på X.

Esbati søker nå nye oppdrag, og kommenterer at valget er et stort skritt for ham, men et lite skritt for partiet han representerer.

«Dette er så å si ingen carreer move», skriver han på Facebook, og fortsetter:

«Jeg ser ikke på mitt politiske engasjement som en heltidsjobb, men som en livstidssyssel; en måte å forholde seg til verden på. Det betyr at det kan og må ta forskjellige uttrykk i ulike perioder av livet – med forskjellige typer yrkesvilkår, og ja, også i forskjellige land.»

Ali Esbati kom inn som møtende vararepresentant i den svenske Riksdagen i 2013, men ble fast møtende i valget året etter. Han sitter i Vänstrepartiets partiledelse og har vært partiets finanspolitiske talsperson siden 2022. I Sverige kan representater «si opp» plassen sin i Riksdagen midt i en periode.

I Riksdagen overtar Andreas Manriquez hans plass, skriver svenske Altinget.

Manriquez har tidligere vært vararepresentant under partileder Nooshi Dadgostars foreldrepermisjon i 2019–2020.

Esbati meldte seg inn i Ung Vänster i 1992, og ledet organisasjonen 2001–2004. Mellom 2005 og 2008 arbeidet Esbati i Vänsterpartiets sekretariat i Riksdagen som arbeidsmarkedspolitisk sekretær, finanspolitisk sekretær og til slutt økonom.

Han var foredragsholder for AUFs sommerleir i 22. juli 2011, og var blant de første som varslet om massedrapene på Utøya.

Omtalte personer

Ali Esbati

Svensk Riksdagsrepresentant (Vänsterpartiet), sentralstyremedlem, sakprosaforfatter, foredragsholder
Siviløkonom, Handelshøgskolan, Stockholm, enkeltemner i russisk, filosofi og matematikk

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024