Om  
Espen Barth Eide
Anniken Huitfeldt

Klimaministeren blir utenriksminister

Anniken Huitfeldt må forlate posten som utenriksminister, og blir erstattet av klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide blir ny utenriksminister. Han tar over etter Anniken Huitfeldt, som har blitt tatt ut av regjeringen etter mandagens rokade.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide blir ny utenriksminister. Han tar over etter Anniken Huitfeldt, som har blitt tatt ut av regjeringen etter mandagens rokade.Foto: Annika Byrde / NTB
Ingrid Skovdahl

Det kunngjorde regjeringen etter dagens ekstraordinære statsråd. 

Med dette går Espen Barth Eide tilbake til posten som utenriksminister, som han også var for 10 år siden – den gangen i regjeringen Stoltenberg II. 

Anniken Huitfeldt går nå tilbake til rollen som stortingsrepresentant for Akershus.

Espen Barth Eide har lang fartstid i politikken, og har i tillegg vært forsvarsminister og statssekretær i både Utenriks- og Forsvarsdepartementet.

Barth Eide beholder sin forhandlerrolle under årets COP 28-konferanse i Dubai. 

Etter at regjeringen Stoltenberg gikk av i 2013, jobbet Barth Eide som direktør for Verdens økonomiske forum. Fra 2014 til 2017 var han visegeneralsekretær i FN og Kypros-spesialrådgiver for FNs generalsekretær Antonio Guterres. I 2017 ble han på nytt valgt inn som stortingsrepresentant for Oslo.

Barth Eides utenrikspolitiske bakgrunn kan imidlertid spores lenger tilbake i tid. I 1992 var han generalsekretær i Europabevegelsen, og en av frontfigurene på ja-siden som tapte folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap i 1994. Etter dette ble han ansatt som forsker ved NUPI, der han hadde ansvar for FN-programmet. Fra 2002 til 2005 ledet han NUPIs avdeling for internasjonal politikk.

I høst har Espen Barth Eide fått rollen som en av sjefsforhandlerne under klimatoppmøtet COP28 i Dubai. Det er foreløpig ikke kjent hvordan forflytningen til Utenriksdepartementet vil påvirke hans muligheter for å gjennomføre dette oppdraget.

Andreas Bjelland Eriksen, statssekretær ved Statsministerens kontor og Olje- og energidepartementet, vil nå ta over posten som ny klima- og miljøminister.

Omtalte personer

Espen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)
Cand.polit i statsvitenskap (Universitetet i Oslo 1993)

Anniken Huitfeldt

Påtroppende ambassadør til USA
Grunnfag statsvitenskap og historie (Universitetet i Oslo 1992), grunnfag geografi (LondonSchool of Economics 1993), hovedfag historie (Universitetet i Oslo 1996)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024