Debatt

AUF: Alle skal ha friheten til å være seg selv

Alle skal ha friheten til å være seg selv, uavhengig av kjønn. Samfunnet blir bedre av det. Det har vært og er bunnlinjen i kvinnekampen, skriver Petra Brinch og Fredrik Sørlie, sentralstyremedlemmer i AUF.

Fredrik Sørlie og Petra Brinch, sentralstyremedlemmer i AUF.
Fredrik Sørlie og Petra Brinch, sentralstyremedlemmer i AUF.Foto: Montasje: Ole Mathias Rustad/Håkon Haugmo
Petra Brinch
Fredrik Sørlie
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

I et innlegg 13. desember skriver Espen Oseid Danielsen om sine bekymringer for manglende opprop for biologiske kvinners rettigheter, før han fortsetter med å undergrave frihetskampen feminister stadig kjemper. For selv om Danielsen også mener han er feminist, er det ingen frihetskamp han kjemper når løsningen er å frata andres frihet. Friheten til å være seg selv er ikke et nullsumsspill hvor noen må miste frihet hvis andre får.

Vi vet at flere opplever å ikke kjenne seg igjen i kjønnet man blir tatt til inntekt for, og ikke får friheten til å være seg selv fullt ut. De har selvsagt minst like mye rett på å få friheten til å være seg selv, som alle andre. Traumene og utfordringene som kommer med å ikke få lov til å gjøre dette, er godt dokumentert og uansvarlig å se vekk ifra bare fordi det kanskje ikke gjelder deg selv. Ingen blir mindre fri fordi flere får lov til å leve i den samme friheten som resten, heller tvert imot. 

Ingen blir mindre fri fordi flere får lov til å leve i den samme friheten som resten, heller tvert imot.

Petra Brinch og Fredrik Sørlie

Åpne opp – ikke frata

Feminismen skal frigjøre oss fra strukturer som gir mindre muligheter og frihet på grunnlag av kjønn. Det skal ikke ha noe å si hvilket kjønn du definerer deg som. Det er den nødvendige og prinsipielle kampen feminister i flere tiår har tatt. Det har ikke handlet om å frata noen frihet for å gi andre mer, men for å åpne opp for alle.

Fortsatt har vi slike strukturer i samfunnet, hvor du på bakgrunn av ditt kjønn og din kjønnsidentitet blir begrenset på ulike måter. Det gjelder både kvinner, menn og de som er det tredje kjønn. Mener man at en frigjøring begrenser noen andre sin, er man ikke for å avvikle kjønnsdiskriminerende strukturer, bare justere dem. 

Les også

Friheten til å være seg selv

Oseid beskriver flere scenarioer hvor man bytter kjønn for å tulle med systemer og visstnok rasere kvinnekampen. Slike eksempler og advarsler har også kommet før, som regel uten noen alternative løsninger på disse problemene, annet enn å gå tilbake til sånn det var før. Hånd i hånd med lignende advarsler som at transkvinner vil ta over garderober eller kvinneidretten, fremstår det mest av alt som en fremmedfrykt. Man kan ikke la noens trang til å kynisk utnytte systemer til egen vinning, gå på bekostning av andre sin rett til å leve frie liv som seg selv. Tvilsomt er det også at det blir like store utfordringer som det skremmes med. 

Alle skal ha friheten til å være seg selv, uavhengig av kjønn.

Petra Brinch og Fredrik Sørlie

Alle skal ha friheten til å være seg selv, uavhengig av kjønn. Samfunnet blir bedre av det. Det har vært og er bunnlinjen i kvinnekampen. Å gi folk retten til å leve som kjønnet de er, er en naturlig del av det. For vi har fortsatt et samfunn hvor mennesker får dårligere levekår fordi strukturer knyttet til kjønn begrenser de. Det vil alltid vi i AUF ta kampen imot. 

Omtalte personer

Espen Oseid Danielsen

Jurist, Miljødirektoratet
Bachelor i rettsvitenskap (Høgskolen i Molde, 2017), Mastergrad i jus (København Universitet, 2020)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00