Det er lurt å rekruttere fra hele befolkningen
Det er mangel på kompetanse innfor IKT, og landet trenger ingeniører. Hvis Norge skal henge med og ta gode valg, må vi ha de beste hodene med på laget – fra hele befolkningen. Vi trenger et større mangfold av kloke hoder med ulike ideer og innfallsvinkler, skriver spaltist Øystein Eriksen Søreide.
Øystein Eriksen Søreide
Administrerende direktør, AbeliaAbelia og ODA-Nettverk har siden 2017 kåret Norges 50 fremste tech-kvinner. Det skal vi også gjøre i år. Formålet med kåringen er å øke andelen kvinner som jobber med teknologi i Norge, og skape gode rollemodeller. Gode kvinnelige rollemodeller bidrar til å knuse stereotypier. Det hjelper jentene å se karrieremuligheter, og til å tro på at teknologi og realfag kan være noe for dem.
Ferske tall viser at det en solid vekst i antall kvinner i teknologiroller, fra 14.316 i 2018 til 21.226 i 2023, men, og det er et stort men: andelen kvinner i teknologiroller er fortsatt lav. Mens kvinneandelen i teknologiroller var 21 prosent i 2018, er andelen 23 prosent i 2023.
Mangel på IKT-kompetanse
Gode kvinnelige rollemodeller bidrar til å knuse stereotypier
Øystein Eriksen Søreide
Administrerende direktør i Abelia
IKT er det fagområdet det er størst behov for blant Abelias kunnskaps- og teknologibedrifter, men det er også et fagområde med høyt behov på tvers av ulike næringer. Kompetansemangel gir negative konsekvenser for bedriftene, men også for den fremtidige utviklingen av næringslivet. Seks av ti Abelia-bedrifter sier at kompetansemangel har gjort at de har måttet utsette eller skrinlegge utvikling av virksomheten. Over fire av ti har opplevd å tape kunder eller markedsandeler. Nærmere to av ti har måttet redusere sin virksomhet. Det viser NHOs kompetansebarometer som ble publisert nylig. Her spør NHO alle sine medlemmer om deres kompetansebehov.
Et digitalisert arbeidsliv
I vår moderne verden er teknologi en forutsetning og et arbeidsverktøy for stadig flere oppgaver og kunnskapsområder. Både universitetsutdannede og fagskolekandidater vil møte et høydigitalisert arbeidsliv i årene som kommer. Teknologi vil være en sentral del av løsningen på alle de store samfunnsutfordringene vi står overfor: Klima, energi, bærekraft, sikkerhet, helse og demografisk endring.
Det er kjempeviktig at kvinner bidrar i utviklingen av helseprodukter rettet mot kvinner
Øystein Eriksen Søreide
Administrerende direktør i Abelia
Ta for eksempel helsesektoren: Ishita Barua er lege med doktorgrad i kunstig intelligens, gründer og forfatter av boka «Kunstig intelligens redder liv - AI er legenes nye superkrefter». Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste kvinner i tech. Hun mener det er kjempeviktig at kvinner bidrar i utviklingen av helseprodukter rettet mot kvinner.
Barua håper at inntoget av kunstig intelligens i helsevesenet kan få en positiv bieffekt: Å bidra til å rekruttere flere kvinner til teknologibransjen. Det er mange nye jobber som vil oppstå i skjæringspunktet mellom teknologi og helse.
STEM-fagene
Hvis vi skal ha de beste hodene og få fram de beste teknologiske løsningene, kan vi ikke bare rekruttere fra halve befolkningen
Øystein Eriksen Søreide
Administrerende direktør i Abelia
Skal vi lykkes, må vi få flere kvinner til å velge de såkalte STEM-fagene: Science, Technology, Engineering, Math. Potensialet for å utforske og forme samfunnet er enormt. Alle krefter må til for å finne de etiske, lønnsomme og bærekraftige løsningene. Hvis vi skal ha de beste hodene til å løse samfunnsutfordringene og få fram de beste teknologiske løsningene for alle, kan vi ikke bare rekruttere fra halve befolkningen.
Det mange som vil ha tak i dagens ungdom. Mange bedrifter, sektorer og fagområder trenger ungdommens ideer, og kompetansen deres. Teknologiforståelse er en investering i egen markedsverdi, tilpasningsdyktighet og trivsel. Teknologi er derfor et lurt studievalg for dagens ungdom, uansett hva de ønsker å bli i den andre enden.