Spaltist:  
Øystein Eriksen Søreide

Et arbeidsliv for de som skaper sitt eget – og andres arbeid

Det må bli mer attraktivt å starte bedrift i Norge.

SKAL LEGGE FRAM GRÜNDERMELDING: «Håpet er at regjeringens Gründermelding og veikart for teknologinæringslivet vil gjøre det mer attraktivt å starte bedrift, og at vekstselskapene får bedre grunnlag for å vokse. Det trenger Norge», skriver Øystein E. Søreide i Abelia. 
SKAL LEGGE FRAM GRÜNDERMELDING: «Håpet er at regjeringens Gründermelding og veikart for teknologinæringslivet vil gjøre det mer attraktivt å starte bedrift, og at vekstselskapene får bedre grunnlag for å vokse. Det trenger Norge», skriver Øystein E. Søreide i Abelia. Foto: Terje Pedersen / NTB
Øystein Eriksen Søreide

Har du en unik ide til en løsning på et problem? Eller er du allerede i jobb, men har en gründer i magen? Vil du skape din egen arbeidsplass?

I følge Abelias omstillingsbarometer gjør Norge det dårligere enn land som Nederland og Sverige på motivasjon til å starte en egen bedrift. Vi har også dårligere tilgang på risikokapital enn de fleste andre land, og skårer lavt på entreprenøraktivitet. Til tross for en velfungerende offentlig sektor og godt samarbeid i økonomien.

Det må bli mer attraktivt å starte bedrift i Norge.

Les også

En stor seier for vekstselskaper

Vi må forstå hvorfor mennesker ikke ønsker å starte noe eget, eller flagger ut bedriften når den bli vellykket. Jeg tror det særlig handler om tre ting:

Det første handler om det arbeidslivspolitiske, og at det må bli enklere å tilby medeierskap og hente inn kompetanse til eget selskap. Når ansatte er medeiere i eget selskap øker det både produktiviteten og omstillingsevnen. Det bidrar også til at de ansatte får en rettmessig del av egen verdiskaping.

Vi må forstå hvorfor mennesker ikke ønsker å starte noe eget, eller flagger ut bedriften når den bli vellykket.

Øystein Eriksen Søreide
Abelia

Derfor er vi i Abelia svært glade for at Stortinget nylig ga i oppdrag til regjeringen å utvide opsjonsskatteordningen, og innføring av et tech-visum. Det er en stor seier for teknologidrevne vekstselskaper, som får bedre forutsetninger i den internasjonale konkurransen om de klokeste hodene  

Det andre handler om rammevilkår. Norge skal være et forutsigbart land å skape noe i, og det skal lønne seg å ta sjanser. Når arbeidsgiveravgiften, eller kompetanseskatten som er mer treffende å kalle det, plutselig økes betydelig, og det innføres en Exit-skatt, truer det forutsigbarheten. Vi er glade for at den ekstraordinære økningen i arbeidsgiveravgiften nå skal fjernes, men så må Exit-skatten stå for tur.

Etterspurte forenklinger

Det tredje handler om tilgang på kompetanse. Norge styrer mot et urovekkende kompetansegap i fremtiden. Vi kommer til å mangle arbeidskraft på flere fronter, i helsevesenet, så vel som i IKT-sektoren. Derfor må vi utdanne flere teknologer, vi må gjøre det mer attraktivt for utenlandsk kompetanse å etablere seg i Norge. Abelia har gått inn for et tech-visum i en årrekke.

Norge skal være et forutsigbart land å skape noe i, og det skal lønne seg å ta sjanser.

Øystein Eriksen Søreide
Abelia

Utenlandsk spesialistkompetanse som i dag lar seg friste av norske jobbmuligheter faller av på veien når de må bruke månedsvis på å få arbeids- og oppholdstillatelse. Derfor er forenklinger i regelverket svært etterspurt av norske gründere.Jeg ser frem til regjeringens Gründermelding og veikart for teknologinæringslivet. Håpet er at disse vil gjøre det mer attraktivt å starte bedrift, og at vekstselskapene får bedre grunnlag for å vokse. Det trenger Norge.

Les også
 

Omtalte personer

Øystein Eriksen Søreide

Administrerende direktør, Abelia

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024